Co takhle si připomenout oblíbený, teď už možná trochu zapomenutý, jáhlový nákyp. Přidáme jablka, jahody a z původně skromného jídla je rázem luxusní dezert. A na protein jsme samozřejmě taky nezapomněli.
No přesvědčte se sami.
1 porce obsahuje 1 miska nákypu
- 321 kcal
- 32 g sacharidů
- 13,5 g tuků
- 18 g bílkovin
Na 4 porce
- 100 g jáhel
- 350 ml mléka
- 1 čajová lžička mleté vanilky
- 1 čajová lžička skořice
- 30 g mandlového másla
- 30 g vanilkového proteinu
- 60 g erythritolu
- 3 vejce
- 150 g jahod
- 150 g jablek
- 6 ml avokádového oleje
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
Postup
-
Předehřejeme si troubu na 170°C.
-
Jáhly zalijeme horkou vodou, posypeme solí a povaříme 4 minuty. Slijeme jáhly a přilijeme mléko a mletou vanilku. Vaříme 15 minut. Do hotové kaše přisypeme skořici a přidáme mandlové máslo. Necháme vychladnout.
-
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. 40 g erythritolu vyšleháme se žloutkem do husté světlé pěny, vmícháme do vychladlé kaše a přisypeme vanilkový protein.
-
Bílky vyšleháme do tuha se zbytkem erythritolu (20 g). Polovinu vyšlehaného sněhu vmícháme do vychladlé kaše. Zapékací misky nebo mísu vysprejujeme avokádovým olejem ve spreji a rovnoměrně rozprostřeme vychladlou jáhlovou kaši.
-
Poté navrstvíme ovoce - nahrubo nastrouhaná jablka spolu s plátky jahod. Nakonec přidáme zbylý sníh. Pečeme cca 25 - 30 min. ve středu trouby.
Dobrou chuť.