Rýžový nákyp, jaký svět neviděl. S nadýchanou čepicí, ovocem a skvělými makry

Kristína Močková
Kristína Močková před rokem
90 min.
Rýžový nákyp, jaký svět neviděl. S nadýchanou čepicí, ovocem a skvělými makry

Rýžový nákyp, který vás svojí chutí přenese zpátky do dětských let. Přidaný protein v kombinaci s menším množstvím cukru udělá z nákypu vyvážený pokrm, který vás skvěle zasytí. Jemně kyselé ovoce uvnitř nejen dobře vypadá, ale i dokonale doplňuje sladkou chuť mléčné rýže. Tímto nákypem rozhodně neurazíte ani sváteční návštěvu!

1 porce obsahuje

  • 197 kcal
  • 29,2 g sacharidů
  • 5,7 g tuků
  • 8,4 g bílkovin

Na 12 porcí

Postup

  1. Rýži pořádné propláchneme a ve větším hrnci ji zalijeme mlékem a částí vody. Zbytek vody přidáváme při vaření podle potřeby. Na mírném stupni vaříme rýži za častého míchání přibližně 30 minut. 

  2. Když je rýže uvařená, necháme ji mírně vychladnout a postupně k ní přimícháme rozpuštěný kokosový olej a 4 žloutky, které jsme si vyšlehali do pěny se 40 g cukru (rozemletého). Přidáme protein a opět pořádně promícháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh vyšlehaný ze dvou bílků. 

  3. Směs si rozdělíme na 2 přibližně stejné části. 

  4. Spodek formy na pečení si vysteleme pečícím papírem, boky vymažeme malým množstvím kokosového oleje a posypeme moukou nebo strouhaným kokosem. 

  5. Polovinu směsi dáme do formy a posypeme drobným ovocem. Přikryjeme druhou polovinou.

  6. Rýžový nákyp pečeme na 180 stupňů 30 minut nebo dokud povrch není upečený dozlatova. 

  7. Nakonec si vyšleháme 2 zbylé bílky s 30 g cukru (rozemletým). Bílky začneme šlehat samotné a cukr přidáme až když jsou mírně zpěněné. Šleháme několik minut, dokud nemáme hustou a lesklou pěnu. Tu položíme na upečený rýžový nákyp a dáme dopéct ještě na dalších 10 minut. 

  8. Dejte nám vědět, jestli vás nákyp přenesl zpět do dětských let a určitě nezapomeňte vaše fotky označit  #aktinrecepty :) 

Poděkuj autorovi
7 lidí již poděkovalo
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k receptu