Rýžový nákyp, jaký svět neviděl. S nadýchanou čepicí, ovocem a skvělými makry

Kristína Močková
Kristína Močková Poprvé publikováno 1. 2. 2019
Aktualizováno 8. 2. 2019
3 minuty čtení
Rýžový nákyp, jaký svět neviděl. S nadýchanou čepicí, ovocem a skvělými makry
7

Rýžový nákyp, který vás svojí chutí přenese zpátky do dětských let. Přidaný protein v kombinaci s menším množstvím cukru udělá z nákypu vyvážený pokrm, který vás skvěle zasytí. Jemně kyselé ovoce uvnitř nejen dobře vypadá, ale i dokonale doplňuje sladkou chuť mléčné rýže. Tímto nákypem rozhodně neurazíte ani sváteční návštěvu!

Budeme potřebovat: 

1548928523_a_2279.jpg
  • 300 g rýže Arborio (kulatozrnná)
  • 400 ml polotučného mléka
  • 200-220 ml vody
  • 4 vejce (4 žloutky a 2 bílky + 2 bílky na vrch)
  • 70 g cukru rozemletého na jemno (40 g ke žloutkům a 30 g k bílkům)

Z uvedeného množství nám vyjde 12 kusů
Doba přípravy: 90 minut

1548838914_a_2279.jpg

Postup:

  1. Rýži pořádné propláchneme a ve větším hrnci ji zalijeme mlékem a částí vody. Zbytek vody přidáváme při vaření podle potřeby. Na mírném stupni vaříme rýži za častého míchání přibližně 30 minut. 
    1548838665_a_2279.jpg
  2. Když je rýže uvařená, necháme ji mírně vychladnout a postupně k ní přimícháme rozpuštěný kokosový olej a 4 žloutky, které jsme si vyšlehali do pěny se 40 g cukru. Přidáme protein a opět pořádně promícháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh vyšlehaný ze dvou bílků. 
  3. Směs si rozdělíme na 2 přibližně stejné části. 
  4. Spodek formy na pečení si vysteleme pečícím papírem, boky vymažeme malým množstvím kokosového oleje a posypeme moukou nebo strouhaným kokosem. 
    1548838712_a_2279.jpg
  5. Polovinu směsi dáme do formy a posypeme drobným ovocem. Přikryjeme druhou polovinou.
    1548838745_a_2279.jpg
    Rýžový nákyp pečeme na 180 stupňů 30 minut nebo dokud povrch není upečený dozlatova. 
    1548838789_a_2279.jpg
  6. Nakonec si vyšleháme 2 zbylé bílky s 30 g cukru. Bílky začneme šlehat samotné a cukr přidáme až když jsou mírně zpěněné. Šleháme několik minut, dokud nemáme hustou a lesklou pěnu. Tu položíme na upečený rýžový nákyp a dáme dopéct ještě na dalších 10 minut. 
    1548838804_a_2279.jpg

Dejte nám vědět, jestli vás nákyp přenesl zpět do dětských let a určitě nezapomeňte vaše fotky označit  #aktinrecepty :) 

Na 1 kus ze 12 nám pak vychází

  • 197 kalorií
  • 5,7 g tuku
  • 29,2 g sacharidů
  • 8,4 g bílkovin
1548838869_a_2279.jpg
Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku