Rýžový nákyp, který vás svojí chutí přenese zpátky do dětských let. Přidaný protein v kombinaci s menším množstvím cukru udělá z nákypu vyvážený pokrm, který vás skvěle zasytí. Jemně kyselé ovoce uvnitř nejen dobře vypadá, ale i dokonale doplňuje sladkou chuť mléčné rýže. Tímto nákypem rozhodně neurazíte ani sváteční návštěvu!
1 porce obsahuje 1 kus řezu
- 197 kcal
- 29,2 g sacharidů
- 5,7 g tuků
- 8,4 g bílkovin
Na 12 porcí
- 300 g kulatozrnné rýže
- 400 ml mléka
- 220 ml vody
- 4 vejce
- 2 bílky
- 70 g třtinového cukru
- 25 g kokosového oleje
- 40 g vanilkového proteinu
- 180 g ovoce
Postup
-
Rýži pořádné propláchneme a ve větším hrnci ji zalijeme mlékem a částí vody. Zbytek vody přidáváme při vaření podle potřeby. Na mírném stupni vaříme rýži za častého míchání přibližně 30 minut. -
Když je rýže uvařená, necháme ji mírně vychladnout a postupně k ní přimícháme rozpuštěný kokosový olej a 4 žloutky, které jsme si vyšlehali do pěny se 40 g cukru (rozemletého). Přidáme protein a opět pořádně promícháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh vyšlehaný ze dvou bílků.
-
Směs si rozdělíme na 2 přibližně stejné části.
-
Spodek formy na pečení si vysteleme pečícím papírem, boky vymažeme malým množstvím kokosového oleje a posypeme moukou nebo strouhaným kokosem.
-
Polovinu směsi dáme do formy a posypeme drobným ovocem. Přikryjeme druhou polovinou.
-
Rýžový nákyp pečeme na 180 stupňů 30 minut nebo dokud povrch není upečený dozlatova.
-
Nakonec si vyšleháme 2 zbylé bílky s 30 g cukru (rozemletým). Bílky začneme šlehat samotné a cukr přidáme až když jsou mírně zpěněné. Šleháme několik minut, dokud nemáme hustou a lesklou pěnu. Tu položíme na upečený rýžový nákyp a dáme dopéct ještě na dalších 10 minut.
-
Dejte nám vědět, jestli vás nákyp přenesl zpět do dětských let a určitě nezapomeňte vaše fotky označit #aktinrecepty :)