Easy slaných snacků, co si klidně můžeš dát také jako oběd a večeři, není nikdy dost. Právě proto tu pro tebe mám tenhle květákový nákyp, který tě nakopne kvalitními živinami, je klasicky mega easy a rychlý na přípravu, hodí se v podstatě kdykoli během dne a s klidem ho hodíš i do krabičky s sebou. 🥦
1 porce obsahuje
- 565 kcal
- 35 g sacharidů
- 33 g tuků
- 30 g bílkovin
Na 4 porce
- 1 květák
- 150 g vysokoprocentní šunky
- 150 g cheddaru
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 50 g hladké mouky
- 50 g Vilgain grass - fed ghee
- 150 ml mléka
- strouhanka
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- ghee ve spreji
Postup
-
Předehřej si troubu na 180 °C, zapékací misku postříkej trochou ghee ve spreji a vysypej strouhankou.
-
Květák uvař v osolené vodě (to zabere asi 10 minut), poté ho sceď a nech vychladnout.
-
V menší misce rozpusť ghee, přidej mouku a důkladně promíchej do hladké jíšky. Postupně přilévej mléko a za stálého míchání vytvoř hladkou bešamelovou omáčku. Tu podle chuti osol, opepři a dochuť muškátovým oříškem.
-
V jiné misce vyšlehej vejce a zakysanou smetanu. Ke směsi přidej uvařený květák a na malé kousky nakrájenou nebo nastrouhanou kvalitní šunku a polovinu oblíbeného tvrdého sýra. My použili cheddar.
-
Přilij bešamelovou omáčku a vše promíchej.
-
Směs přendej do zapékací misky, posyp zbytkem sýra a dej péct na 30‑35 minut.
-
Po upečení podávej například s bramborovou kaší nebo lehkým oblíbeným salátem.