Že ještě nemáte dost italských jídel? My taky ne! A co takhle střídání lilku, rajčatové omáčky a pořádné dávky sýra? Ano, prosím. Tenhle recept si zaručeně oblíbíte.
1 porce obsahuje 1/2 pekáčku
- 610 kcal
- 26 g sacharidů
- 36 g tuků
- 42 g bílkovin
Na 2 porce
- 2 lilky
- 800 g rajčatového pyré
- 200 g parmazánu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka
Postup
-
Předehřejte si troubu na 200 °C a nakrájejte lilek na plátky asi o tloušťce 1 cm a osolte je. Nechte je ležet asi 30 minut, aby z nich vytekla voda.
-
V hrnci osmahněte jemně nakrájenou cibuli a stroužky česneku na olivovém oleji. Přidejte rajčatové pyré a nechte povařit na středním ohni asi 15 minut, dokud nezhustne. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
-
Na pánev nalijte trochu olivového oleje a osmahněte lilkové plátky, dokud nebudou z obou stran zlatavě hnědé.
-
Do zapékací mísy nalijte trochu rajčatového pyré a položte na něj vrstvu lilkových plátků. Posypte parmazánem a opakujte, dokud nebudete mít vrstvu z posledního lilkového plátku.
-
Pokládejte vrstvy tak, aby se omáčka a sýr dostaly mezi každou vrstvu lilků.
-
Přikryjte zapékací misku a vložte ji do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud se sýr nezapeče a nezíská zlatavou barvu.
-
Posypte čerstvými lístky bazalky a podávejte. Dobrou chuť!