Garfield moc dobře věděl, co je dobré. Jenže líného kocoura jistojistě netrápilo, že jeho nejoblíbenější jídlo není zrovna nutričně vyvážené a zdravé.
Je vůbec možné pochutnat si na dokonalém italském jídle, a přitom nesejít z cesty zdravého životního stylu?
Jasně! A mrkněte, jak snadno.
1 porce obsahuje
- 350 kcal
- 37 g sacharidů
- 10 g tuků
- 28 g bílkovin
Na 6 porcí
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g rajčat v konzervě
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oregana
- 2 lžíce bazalky
- 250 ml kefíru
- 250 g sýru cottage
- 30 g špaldové mouky
- 30 g 30% Eidamu
- 1 muškátový oříšek
- 1 čajová lžička soli
- 110 g těstovin lasagní
- 30 g 30% Eidamu
- bazalka
Postup
-
Nejprve si připravíme vývar. Použít můžete náš hovězí vývar, kde už se nemusíte o nic starat anebo si dopomoci naším kvalitním bujónem. Návod je jednoduchý - 1 polévkovou lžíci bujónu rozmícháme ve 500 ml vody a je hotovo.
-
Mrkev a celer nastrouháme na hrubo.
-
Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poté k nim přihodíme nastrouhanou mrkev a celer a ještě chvíli restujeme. Zelenina ale nesmí zhnědnout.
-
Dál přidáme do hrnce mleté maso. Vařečkou ho rozmícháme, rozdělíme na menší kousky a necháme zatáhnout.
-
Nakonec do hrnce přidáme rajčata z konzervy, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem, oreganem a sušenou bazalkou. Takto připravenou směs přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme přibližně 45 minut. Následně odděláme pokličku a vaříme dalších 15 minut.
-
Mezitím si připravíme bešamel. Prostě a jednoduše rozmixujeme všechny ingredience do hladké konzistence.
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Omáčka hotová? Jde se vrstvit!
Na dno pekáčku (my jsme použili velikost 22x16 cm) rozprostřeme polovinu masové směsi. Následují těstoviny a polovina bešamelu.
A teď to celé zopakujeme — druhá polovina masové směsi, těstoviny a druhá polovina bešamelu. Vršek lasagní posypeme nastrouhaným sýrem a šup s nimi do předehřáté trouby zhruba na hodinku.
-
Než se vžijeme do role Garfielda, nezapomeneme lasagne vyfotit a postnout na Instagram s hashtagem #aktinrecepty.