Boloňská omáčka bez masa? Proč ne?! Ta naše je plná chutí, živin a díky kombinaci s luštěninovými těstovinami je vhodná také pro bezlepláře.
A to si pište, že všichni masožrouti u stolu budou mít vylízaný talíř.
1 porce obsahuje
- 437 kcal
- 61 g sacharidů
- 7 g tuků
- 28 g bílkovin
Na 4 porce
- řepkový olej
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g červené čočky
- 600 g rajčat v konzervě
- sůl
- pepř
- oregano
- bazalka
- 3 stroužky česneku
Postup
-
Nejdříve si připravíme zeleninu.
Cibuli nakrájíme nadrobno, řesnek na tenké plánky. Mrkev a celer nastrouháme.
-
Ve velké pánvi nebo hrnci rozpálíme olej, na kterém necháme rozvonět a zesklovatět cibuli a česnek. Poté do pánve přidáme i mrkev a celer a opékáme další 3 minutky.
-
Do pánve přisypeme červenou čočku, která je unikátní tím, že se narozdíl od ostatních luštěnin nemusí předem namáčet. Celou směs podlijeme rajčty z konzervy, ochutíme solí, pepřem a kořením a necháme na mírném plameni dusit zhruba 45 minut, aby čočka i zelenina hezky změkly.
Sem tam na omáčku mrkneme, promícháme, v případě potřeby podlijeme trochou vody.
-
Mezi tím si uvaříme těstoviny.
-
Hotové jídlo podáváme zasypané čerstvou bazalkou a nastrouhaným (veganským) sýrem nebo lahůdkovým droždím.