Kdo by nemiloval tuhle sladkou dobrotu, na kterou pamatujeme od babiček z dětství? Navíc teď v sezóně švestek se více než nabízí sáhnout po nějakém tradičním receptu, který by nám pomohl k jejich zpracování. Ať už jste zastánci sladkých obědů, nebo nákyp zvolíte jako ideální letní či podzimní dezert, tuhle verzi si jisto jistě oblíbíte. No přesvědčte se o tom sami...
1 porce obsahuje
- 535 kcal
- 72,6 g sacharidů
- 21 g tuků
- 13,5 g bílkovin
Na 4 porce
- 150 g rýže
- 500 ml mléka
- 400 g švestek
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 55 g ghee
- sůl
- skořice
Postup
-
Troubu předehřejte na 180°C.
-
V hrnci přiveďte k varu mléko s vanilkovým luskem (nebo pár kapkami vanilkového extraktu). Přidejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud není rýže měkká a většina mléka se nevpije do rýže. Odstavte z ohně a odstraňte vanilkový lusk.
-
Švestky omyjte, rozkrojte na polovinu a vyjměte pecky.
-
Ve velké míse rozšlehejte vajíčka s cukrem, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs. Postupně vmíchejte rozpuštěné ghee ( 50 g, zbylých 5 g použijte na vymazání pekáče) a poté přidejte vařenou rýži.
-
Vymažte pekáč a vlijte do něj polovinu rýžové směsi.
-
Rozložte švestky rovnoměrně po rýžové směsi a zakryjte zbytkem směsi.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 35‑40 minut, dokud není povrch zlatavý a nákyp je pevný na dotek.
-
Po vyndání z trouby můžete nákyp posypat trochou skořice.
-
Nechte nákyp chvíli vychladnout poté nakrájejte a podávejte. Výborný je teplý i studený a pro více bílkovin k němu můžete přidat třeba řecký jogurt nebo tvaroh s čekankovým sirupem. Tak dobrou chuť!