Ústní mikrobiom: co o něm víme, a jak jej podpořit?

ověřil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáře
Ústní mikrobiom: co o něm víme, a jak jej podpořit?
Image by Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Bakterie na/v lidském těle dosahují minimálně stejného počtu, jako je tomu u tělních buněk.
  • Ústní mikrobiom ovlivňuje nejen zdraví dutiny ústní, ale třeba také srdce a cévy.

Co je ústní mikrobiom, a jak ovlivňuje zdraví? 

Pravděpodobně už jste někdy slyšeli o střevním mikrobiomu a jeho neopomenutelném vlivu na zdraví – střeva ale nejsou jediným místem, kde se na/v lidském těle vyskytují všemožné kmeny důležitých bakterií, které spolu komunikují na mnoha úrovních. Najít je můžete např. i na kůži, v nose, intimních partiích nebo v ústech. Dohromady tento mikrobiom tvoří komplexní “orgán”, který podporuje nejen zdraví, ale i celkově well‑being, počet bakterií je přitom minimálně stejný, nebo dokonce vyšší než množství tělních buněk.  

Právě ústní dutina přitom patří k nejhustěji bakteriálně osídleným částem lidského těla. Můžete v ní najít hned několik spolupracujících bakteriálních biotopů, jelikož některým kmenů bakterií se daří např. v oblasti dásní, jazyka nebo tvářové sliznici, zatímco jiným zase na povrchu zubů nebo měkkém či tvrdém patře. Na tvorbu ústního mikrobiomu má vliv už rané dětství, přičemž děti narozené přirozenou cestou a poté kojené mají výrazně vyšší rozmanitost bakteriálního osídlení úst než děti narozené císařským řezem či krmené náhradou mateřského mléka. K vytvoření komplexního mikrobiomu dochází cca ve 3 letech, přičemž s přibývajícím věkem se jeho rozmanitost stále rozšiřuje. Výrazné změny v ústním mikrobiomu nastávají např. i při výměně mléčných zubů za trvalé.  

Ústní mikrobiom je důležitou složkou imunitního systému, který působí preventivně nejen proti rozvoji zubního kazu nebo paradentózy, ale také např. proti lézím, zánětům a infekcím v ústní dutině nebo zápachu z úst. Jeho vliv tady ale zdaleka nekončí – mnoho studií poukazuje na souvislost mezi nerovnováhou ústního mikrobiomu a rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Jak stav dutiny ústní ovlivňuje celkové zdraví, si ostatně můžete připomenout v článku Jak ovlivňuje stav ústní dutiny celkové zdraví?

Co může mít na ústní mikrobiom negativní vliv?

  1. Výživa: na ústní mikrobiom mohou negativně působit potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nebo také sycené slazené nápoje (zejména ty s obsahem kyselin), které mohou po konzumaci snižovat hodnotu pH v dutině ústní. Výzkum se také zabývá srovnáváním vlivu stravy v neolitu a po průmyslové revoluci, která do stravy lidí přinesla více obilovin, luštěnin, mléčných výrobků nebo rostlinných olejů, což podle některých autorů vedlo k vyššímu výskytu onemocnění v dutině ústní – tyto závěry je ale třeba brát s rezervou, jelikož z doby neolitu existují jen omezené důkazy použitelné pro relevantní výzkum, ale není přesně prozkoumán ani mechanismus působení. Rozhodně tedy není žádoucí ze stravy vyřazovat výše zmíněné skupiny potravin, které mají při optimální konzumaci na celkové zdraví naopak prokazatelně příznivý vliv.  (snad až na potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nebo také sycené slazené nápoje). 
  2. Kouření: mechanismů, jak kouření působí na ústní mikrobiom je mnoho – některé složky cigaretového kouře mohou přímo zabíjet prospěšné bakterie, mít vliv na změny pH slin, vytvářet v ústech anaerobní podmínky, při kterých některé bakterie nemohou přežít, nebo v neposlední řadě oslabit imunitní odpověď v ústní dutině.  Pravděpodobně také naopak podporuje růst patogenních bakterií, čímž narušuje rovnováhu mikrobiomu. 
  3. Konzumace alkoholu: nadměrná konzumace alkoholu může ovlivnit stav sliznic dutiny ústní a složení slin. Narušena může být také imunitní odpověď v ústní dutině nebo zdraví zubů. V neposlední řadě byly po konzumaci alkoholu pozorovány významné změny ve složení ústního mikrobiomu. 
  4. Špatná ústní hygiena: špatná ústní hygiena podporuje hromadění zubního plaku, což podporuje růst patogenních bakterií a vede k narušení rovnováhy ústního mikrobiomu. 
  5. Některá onemocnění: diabetes, neurologická, kardiovaskulární, trávicí nebo autoimunitní onemocnění mohou přispívat ke změně pH v ústech nebo narušené imunitní odpovědi, což narušuje ústní mikrobiom. 
  6. Některá léčiva: stejná situace jako u některých typů onemocnění je i u léčiv – jedná se zejména o antibiotika nebo imunosupresiva. 

Co může mít na ústní mikrobiom pozitivní vliv?  

Mikroby v dutině ústní jsou vyživovány látkami obsaženými ve slinách nebo dásňové tekutině. Sliny dále obsahují antibakteriální složky, které pomáhají udržovat ústní mikrobiom v rovnováze. Sliny spolu s dalšími složkami také tvoří tzv. pelikulu, která reguluje přichycení bakterií na povrch ústní dutiny nebo částečně chrání zuby před působením kyselin. 

Jak podpořit ústní mikrobiom stravou?

Výživa hraje v rovnováze mikrobiomu významnou roli – promítá se totiž do složení slin, kdy při nevhodné stravě může např. docházet k nadměrné produkci kyselin způsobujících zubní kaz. Vliv může mít např. ale i míra konzumace některých složek, jako např. dusičnanů. Ve studiích pak bylo pozorováno, že tyto změny mohou dokonce ovlivnit hladiny oxidu dusnatého a regulaci krevního tlaku. Ovlivněna pak může být také imunitní reakce v ústní dutině. Zároveň je ale výzkum v témto oblasti stále v počátcích, jelikož se jedná o velmi komplexní problematiku.

Ze studie z roku 2024 vyplývá, že stravování podle středomořského způsobu stravování může pozitivně ovlivnit orální mikrobiom a snížit tak výskyt onemocnění dutiny ústní. Pozitivní vliv byl nalezen zejména u potravin s vysokým obsahem vlákniny, u nápojů s obsahem polyfenolů (káva, černý a zelený čaj). Autoři ale poukazují na nutnost dalšího výzkumu, protože mnoho mechanismů zůstává nepochopeno, a do hry navíc vstupuje mnoho dalších faktorů, jako životní styl, pohybová aktivita atd. 

Důležitost dostatečného příjmu vlákniny podporují i další studie, stejně jako konzumaci minimálně zpracovaných potravin a celozrnných obilovin namísto výrobků z bílé mouky. Roli pravděpodobně hraje i dostatečná hydratace, která podporuje normální produkci slin. Potenciálně pozitivní účinky jsou pozorovány také u již zmíněných dusičnanů, jejichž zdrojem jsou zejména kořenová nebo listová zelenina. 

Zdá se také, že narušení zdraví dutiny ústní může podporovat nedostatek některých mikronutrientů, jako např. vitaminů skupiny B (zejména B12), vitaminu C, vitamin E nebo vitamin K. U vitaminů A a D je zapotřebí dalšího výzkumu. 

Ústní mikrobiom: co o něm víme, a jak jej podpořit?
Image by zinkevych on Freepik

Jak podpořit ústní mikrobiom suplementy? 

Na trhu jsou již aktuálně doplňky stravy k podpoře ústního mikrobiomu. Ve zkratce by měly obsahovat níže zmiňované probiotické kmeny, zejména Streptococcus (salivarius, ratus nebo thermophilus) a Lactobacillus (Lactiplantibacillus plantarum, Lacticaseibacillus paracasei, Limosilactobacillus reuteri).  Z dalších látek mohou být prospěšná také prebiotika, jako např. např. xylitol, arginin nebo urea. 

Suplementy podporující ústní mikrobiom fungují zejména na třech mechanismech:

  1. kompetitivní (soutěživá) interakce bakterií, která spočívá v soutěžení o zdroje potravy/přežití
  2. produkce antimikrobiálních nebo inhibičních sloučenin (inhibice = zpomalení, utlumení procesů)
  3. modulace imunitní odpovědi

Pozitivní vliv na mikrobiom ústní dutina mají zejména následující složky:

1. Probiotika

Živé bakteriální organismy, které jsou přímou součástí mikrobiomu. V případě ústního mikrobiomu se jedná zejména o rody:

  • Streptococcus: salivarius, ratus nebo thermophilus
  • Lactobacillus: Lactiplantibacillus plantarum, Lacticaseibacillus paracasei, Limosilactobacillus reuteri 
  • Bifidobacterium: breve, lactis 
  • Bacillus coagulans

2. Prebiotika

Jedná se o látky, které jsou dále využívány právě mikroorganismy (probiotiky) a mají pozitivní přínos na zdraví. V kontextu dutiny ústní nejsou prebiotika prozatím příliš prozkoumána, protože je důležité, aby podporovala růst prospěšných bakterií, ale nikoliv těch patogenních. Ve studiích ale mají slibné výsledky např. xylitol, arginin nebo urea. 

3. Postbiotika

Jsou nejnovějším a intenzivně zkoumanou oblastí na poli mikrobiálního osídlení a jeho vlivu na zdraví. Jedná se o metabolity živých organismů nebo jejich části (buněčná stěna, cytoplazma atd.). Některé studie např. potvrdily, že postbiotika mohou inhibovat růst patogenních bakterií, aniž by byla přítomna živá “hodná” bakterie, což by mohlo velmi usnadnit např. skladování. Mezi příklady postbiotik patří:

  • peroxid vodíku
  • bakteriociny rodu Streptococcus (produkty bakterií, které mohou ničit jiné bakterie)

Konečný efekt těchto probiotik ale v současnosti čelí mnoha výzvám, a to zejména v oblasti přípravy produktu způsobem, aby nedošlo k odumírání živých mikroorganismů. Několik studií zabývajících se tímto problémem bohužel odhalilo, že počet životaschopných buněk v konečném produktu není v některých případech dostatečný, a i v této oblasti je třeba dalšího výzkumu. 

Co si z toho vzít? 

Mikrobiální osídlení lidského těla se promítá do celkového zdraví, a výjimkou není ani dutina ústní. Vliv na složení a rovnováhu mikrobiomu má zejména výživa, kouření, konzumace alkoholu, špatná ústní hygiena nebo některá onemocnění či léčiva. 

Výzkum je v této oblasti prozatím omezený,  ovšem zdá se, že naopak benefitní jsou pro ústní mikrobiom minimálně zpracované potraviny a také dostatečný příjem vlákniny, jejíž složky mohou bakterie metabolizovat. Na trhu jsou také již dostupné některé doplňky stravy podporující ústní mikrobiom, v současné době ale i tyto přípravky čelí mnoha výzvám. 

Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
Osa střevo-mozek: když za úzkosti můžou střevní bakterie
Osa střevo-mozek: když za úzkosti můžou střevní bakterie
Trápí vás stavy úzkosti a nevíte, jak s nimi bojovat? Pomoc najdete tam, kde byste ji možná nečekali.
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Jak ovlivňuje stav ústní dutiny celkové zdraví?
Jak ovlivňuje stav ústní dutiny celkové zdraví?
Dutina ústní tvoří se zbytkem těla propojený systém. Jaké komplikace mohou souviset se špatným zdravotním stavem úst, a jak se o ně správně starat?
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Co se stane po vysazení hormonální antikoncepce?
Co se stane po vysazení hormonální antikoncepce?
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?