Perník je oblíbenou klasikou. My jsme ho jen krapet ozvláštnili a do těsta jsem opět ukryli sezónní cuketu. Díky ní je tenhle typicky český moučník krásně vláčný a plný zeleniny. :D Navíc pokud jste se cuket ze zahrady ještě nestihli zbavit, tohle je ideální způsob, jak je využít, než se zkazí.
1 porce obsahuje:
- 417 kcal
- 43,3 g sacharidů
- 21,6 g tuků
- 9 g bílkovin
Na 10 porcí
- 350 g cukety
- 350 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
- 200 g olivového oleje
- 200 g mléka
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do perníku
- 2 čajové lžičky skořice
- moučkový cukr
Postup
-
Nejdříve si vyšleháme vejce s cukrem a olejem.
-
Přimícháme nastrouhanou cuketu, mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Poté přilijeme mléko, vše důkladně promícháme a vzniklé těsto vlijeme do formy (31 x 11 cm) vyložené pečicím papírem.
-
Perník pečeme cca 30 min na 180 °C. Po vychladnutí ho rozkrájíme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Dobrou chuť!