Boloňská omáčka a brambory? Tahle neobvyklá kombinace rozhodně stojí za zkoušku. Jedná se totiž o jednoduchý a vyvážený oběd z jedné pánve, který doplňuje dokonale se táhnoucí rozteklý sýr. 🧀
1 porce obsahuje
- 380 kcal
- 25 g sacharidů
- 15,2 g tuků
- 35,3 g bílkovin
Na 4 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g Vilgain rajčatové omáčky arrabbiata
- 1,5 čajové lžičky mořské soli
- pepř
- 2 čajové lžičky Vilgain zeleninové kořenící směsi
- 300 g brambor
- 20 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 70 ml mléka
- 70 g 30% Eidamu
- mořská sůl
- 60 g 30% Eidamu
Postup
-
Nejprve si očistíme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme. -
Poté si připravíme masovou směs. Na oleji opečeme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a necháme chvíli restovat.
-
Přidáme mleté maso a ještě poopekáme. Přilijeme rajčatovou omáčku a podle potřeby přidáme vodu a dokořeníme dle chuti. Necháme dusit 15‑20 minut, než se odpaří téměř všechna tekutina.
-
Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme velkou lžíci mouky a osmahneme. Přilijeme mléko a pár minut povaříme do zhoustnutí.
-
Přidáme nastrouhaný sýr, sůl a mícháme, než se rozpustí. Podle potřeby přidáme trochu mléka, aby vznikla pěkně tekutá hmota.
-
Na spodek pánve, která může do trouby navrstvíme maso, na to rovnoměrně poklademe brambory, nalijeme bešamel a posypeme sýrem.
Zapékáme na 200 °C přibližně 30‑40 minut.
-
A máme hotovo a můžeme podávat!
Tak dobrou chuť!