Zapečené cokoli je ideální rychlý oběd nebo večeře, no ale teď v sezóně lilků a cuket není snad nic lepšího, než zapéct právě tuto zeleninu. My tentokrát zvolili lilek, který dokonale doplňuje mleté hovězí maso, zelenina, rajčata, táhnoucí se sýr a směs italských bylinek. Tak se pojďte podívat, jak na to! :)
1 porce obsahuje
- 577 kcal
- 36,3 g sacharidů
- 31,8 g tuků
- 32,6 g bílkovin
Na 4 porce
- 2 lilky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčatového pyré
- 1 balení mozzarella light
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička bazalky
- sůl
- pepř
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C. Lilky omyjte, nakrájejte na 1 cm silné plátky a osolte z obou stran. Nechte odpočívat 15 minut, poté osušte papírovou utěrkou.
-
V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje a opečte plátky lilku z obou stran dozlatova. Vyjměte a odložte stranou (doporučujeme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej).
-
Do stejné pánve přidejte zbývající lžíci oleje a osmažte cibuli s česnekem do změknutí. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není maso krásně hnědé a propečené.
-
Přidejte rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Povařte asi 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje.
-
Do zapékací mísy uložte vrstvu lilků, poté vrstvu masa s omáčkou. Opakujte, dokud nebudou všechny suroviny spotřebované, zakončete vrstvou lilků.
-
Posypte strouhaným sýrem (my zvlolili mozzarellu) a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25‑30 minut, nebo dokud není sýr zlatavý a bublá.
Tak dobrou chuť!