Co by to bylo za grilovačku bez omáček a dipů? Vyzkoušej naše domácí omáčky bez barviv a konzervantů a udělej z tvojí grilovačky gurmánský zážitek.
1 porce obsahuje
- 120 kcal
- 30 g sacharidů
- 0,5 g tuků
- 1 g bílkovin
Na 5 porcí
- 200 g meruňkové Biolády
- 80 g medu
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice
- 1 čajová lžička amino omáčky
- 40 g vody
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- 1 šťáva z citrónu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 špetka sušeného česneku
- 125 g Vilgain kečupu bez cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce amino omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
- 1/2 čajové lžičky sušené cibule
- 1 špetka chilli
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 300 g bílého jogurtu
- 50 g ředkviček
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 špetka sušeného česneku
- 1 špetka soli
- 2 lžíce listové petržele
Postup
-
Sladko‑kyselá omáčkaNutriční hodnoty na 1 porci: 123 kcal / 30g S / 1g B / 0,5 g T
-
Všechny ingredience naházej do mixéru. Rozmixuj do hladka a poté přemísti do kastrůlku na plotnu. Směs důkladně prohřej a po několika minutách ochutnávej. Dochuť dle vlastní potřeby buď sladidlem nebo octem. Záleží na druhu marmelády a jak sladká bude.
-
BBQ omáčkaNutriční hodnoty na 1 porci: 60 kcal / 5g S / 1g B / 4g T
-
Do kastrůlku dej všechny potřebné ingredience (kečup, amino omáčka, sirup, hořčice, ocet, olej, koření) a začni zahřívat, dokud se chutě nespojí.
Pokud chceš dosáhnout té nejjemnější konzistence, hotovou omáčku propasíruj ještě přes síto.
Pozn.: Pokud nemáš sušený česnek nebo cibuli, použij čerstvé, které nejdříve osmažíš na oleji. Omáčku poté rozmixuj.
-
Ředkvičkový dip s petrželkouNutriční hodnoty na 1 porci: 82 kcal / 5g S / 4g B / 5g T
-
Omyté a očištěné ředkvičky nastrouhej najemno a zbav je vody. V míse si smíchej zbytek ingrediencí (jogurt, oliváč, citronovou šťávu, koření), přimíchej nastrouhané ředkvičky a nasekanou hladkolistou petrželku.
-
Hotové omáčky přelij do uzavíratelných sklenic a uchovávej max. týden v lednici.
Dobrou chuť!