Extrakt z artyčoků: jak ovlivňuje trávení a hladinu cholesterolu?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 29. 12. 2022 Poprvé publikováno 30. 12. 2022
Aktualizováno 29. 12. 2022
Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Extrakt z artyčoků: jak ovlivňuje trávení a hladinu cholesterolu?

Artyčok patří mezi oblíbené druhy zeleniny nejen středomořské kuchyně. Vedle kulinářských specialit si však na své přijdou také zastánci alternativní medicíny. Extrakt z listů artyčoků je totiž oblíbený pro své příznivé účinky na trávení a hladinu cholesterolu. Čím je extrakt z artyčoků výjimečný, jak se liší od samotných plodů a jsou jeho účinky opravdu prokázané?

Nutriční hodnoty artyčoku a účinné látky v extraktu z listů

Plody artyčoku patří mezi oblíbené druhy zeleniny. V porovnání s jinými druhy mají relativně vysoký podíl bílkovin a vlákniny.

Artyčok (na 100 g)
Energetická hodnota47 kcal
Bílkoviny3,3 g
Sacharidy5,1 g
Tuky0,2 g
Vláknina5,4 g

Z výživového pohledu je zajímavá především vláknina vyskytující se v plodech artyčoků. Jde o vysoce polymerizovaný inulin (stupeň polymerizace až 200), u kterého se prokázalo, že dokáže specificky podporovat růst bifidobakterií v trávicím traktu člověka. Jde tedy o nutričně zajímavé plody s prebiotickými účinky.

Extrakt z artyčoků se v drtivé většině případů vyrábí z listů této rostliny. Mezi nejdůležitější účinné látky, které jsou primárně zodpovědné za účinky extraktu z artyčoků, patří:

  • Luteolin a jeho glykosid luteolin-7-O-glukopyranosid, který je označován jako cynarosid.
  • Kafeoylchinové kyseliny včetně 1,3-dikafeoylchinové kyseliny, která je známá jako cynarin.

Většina kvalitních extraktů je standardizovaná právě na obsah cynarinu, přičemž nejčastěji se lze setkat s extrakty s obsahem 5–10 % cynarinu. Vysoce kvalitní a koncentrované extrakty z artyčoků mohou mít podíl cynarinu až 50 %.

Vedle výše zmíněných účinných látek obsahuje extrakt z artyčoků celou řadu dalších antioxidantů. Podíl minerálních látek a vlákniny je jen málo významný, inulin bývá totiž z extraktu odstraněn při procesu zpracování.

Extrakt z artyčoků, hladina cholesterolu a lipidový profil

Jedním z hlavních zdravotních benefitů užívání extraktu z artyčoků je údajné snížení hladiny cholesterolu, což by se mělo projevit podporou srdečně-cévního zdraví. Odborníci navrhují hned 3 mechanismy, pomocí kterých užívání extraktu z artyčoků prospívá cévnímu zdraví.

  1. Podpora tvorby žlučových kyselin. Hned v několika studiích bylo prokázáno, že extrakt z artyčoků stimuluje tvorbu žluči. Jelikož žlučové kyseliny jsou tvořeny v játrech původem z cholesterolu, může tímto mechanismem docházet ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
  2. Prevence oxidace LDL-cholesterolu. Jedním z rizikových faktorů srdečně-cévního zdraví je oxidace lipoproteinových částic, které se následně mohou ukládat na stěnách cév a vytvářet tzv. aterosklerotické pláty. Antioxidanty v extraktu z artyčoků pomáhají tomuto procesu předcházet.
  3. Ztlumení novotvorby cholesterolu. Studie ukazují, že extrakt z artyčoků snižuje aktivitu HMG Coa reduktázy, což je důležitý enzym pro tvorbu vlastního cholesterolu. Tlumením jeho aktivity dochází ke snížení hladiny cholesterolu v těle podobným mechanismem jako v případě léčivých statinů.

Díky stimulaci tvorby žluči je extrakt z artyčoků doporučovaný také pro podporu trávení, jelikož žluč napomáhá trávení tuků. Extrakt z artyčoků tak může pomoci s trávením tučných a těžkých jídel.

Image by Freepik

K jakým výsledkům došly studie zkoumající extrakt z artyčoků?

Nejnovější meta-analýza a systematické review, které se zabývalo účinky extraktu z artyčoků na hladinu cholesterolu v krvi, je publikace z konce roku 2021. Do této meta-analýzy bylo zahrnuto 14 RCT studií s celkovým počtem 960 zkoumaných lidských subjektů, které zkoumaly vliv extraktu z artyčoků na hladinu cholesterolu v krvi a na lipidový profil. V této práci bylo zjištěno, že u lidí užívajících extrakt z artyčoků došlo ke snížení hladiny celkového a LDL (“špatného”) cholesterolu stejně tak jako hladiny triglyceridů v krvi. Hladina HDL (“hodného”) cholesterolu nebyla užíváním extraktu z artyčoků ovlivněna.

Jelikož do této meta-analýzy byly zahrnuty pouze RCT studie, je možné se domnívat, že výše zmíněný vztah je kauzální a nejde o pouhou korelaci mezi užíváním extraktu z artyčoků a příznivým lipidovým profilem.

Jaké další účinky mají artyčoky a extrakt z listů artyčoků?

Vedle pozitivního vlivu na lipidový profil a hladinu cholesterolu jsou zkoumány také další pozitivní vlivy extraktu z artyčoků na lidské zdraví:

  • Podpora trávení a zmírnění nevolnosti. Už tradiční lidová medicína využívala artyčoky proti nevolnosti, nechutenství a problémům s trávením. Pozitivní účinky extraktu z artyčoků v tomto ohledu podporují i vědecké studie.
  • Podpora funkce jater. Například dle studie Panahi Y. et al. z roku 2018 došlo při užívání extraktu z artyčoků ke zlepšení jaterních testů (ALT, AST, bilirubin) u pacientů trpících nealkoholovou steatohepatitidou.
  • Antioxidační vlastnostiVe studii Biel W. et al. z roku 2020 bylo prokázáno, že extrakt z artyčoků má vysokou antioxidační kapacitu a pomáhá tak předcházet oxidačnímu stresu.
  • Kontrola glukózového metabolismu. Některé studie ukazují, že konzumace artyčoků jako součást většího jídla může zmírnit vzestup glykémie. Efekt je významný převážně u osob se zdravou hmotností a pomáhá tak předcházet inzulinové rezistenci.

Co je to inzulínová rezistence a jak souvisí s rozvojem cukrovky 2. typu? Přečtěte si náš další článek Inzulínová rezistence a s ní spojená cukrovka 2. typu: Proč vzniká a je možné ji řešit?

Dávkování a výběr správného extraktu

Do současné doby neexistuje shoda na správném dávkování extraktu z artyčoků. Vyplývá to z široké nabídky nejrůznějších materiálů, které se mezi sebou liší podílem účinných látek a tím i sílou svých účinků. Jako optimální se zdá být denní příjem 1200–1800 mg extraktu z artyčoků, což odpovídá přibližně 2–3 tobolkám doplňku stravy denně. Toto množství platí pro běžné extrakty s podílem 5–10 % cynarinu. V případě silnějších extraktů lze užívat pouze 500–600 mg extraktu z artyčoků denně.

Co si z toho vzít?

Extrakt z artyčoků patří mezi nadějné doplňky stravy, které mohou pomoci s udržením srdečně-cévního zdraví. Studie ukazují na snížení celkového hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, což je pravděpodobně způsobeno stimulací tvorby žlučových kyselin a antioxidačními vlastnostmi.

Díky zvýšené tvorbě žluči je extrakt z artyčoků doporučovaný také pro podporu trávení, což se hodí například při časté konzumaci tučných a těžkých jídel.

Přidej se k 40 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek