Jak jíst během nemoci a čemu se raději vyhnout?

ověřil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáře
Jak jíst během nemoci a čemu se raději vyhnout?
Image by Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Onemocnění představuje pro tělo stres a je provázeno zvýšenou potřebou příjmu energie.
  • Při onemocnění je jedním z nejdůležitějších faktorů správná hydratace, která mimo jiné podporuje normální funkci buněčných membrán.

Co se v těle během infekčního onemocnění děje? 

Při kontaktu s patogenem dojde v prvé řadě k aktivizaci vašeho imunitního systému. Co to ale konkrétně znamená? 

Nejdříve si připomeňme, že imunitní systém představuje ochranu těla před vnějšími i vnitřními škodlivými látkami a zajišťuje jeho integritu (neporušenost). Do imunitního systému je zapojeno obrovské množství buněk a látek – některé mohou přímo likvidovat nežádoucí patogeny, jiné se zase podílí na vyslání prvotního signálu a upozornění na nebezpečí atd. Možná jste už také slyšeli o nějakých makrofázích, lymfocytech atd. Následující řádky vám pomohou si v těchto názvech udělat pořádek. 

“Rozdělení” imunitního systému

1. Nespecifická (vrozená) imunita

Je v organismu zabudována už před narozením. Na setkání s jakýmkoliv patogenem reaguje stejným způsobem – neumí je rozlišit nebo si tento “boj” zapamatovat pro příště. Její výhodou ale je, že je velmi rychlá a může být spuštěna takřka okamžitě. Patří sem např. i přirozené bari=ry zabraňující vniknutí patogenů do těla – kůže, membrány atd. 

  • Buněčná složka: (o škodlivé látky se starají speciální buňky) 
    • fagocyty – buňky schopné pohlcovat pevné částice z okolí 
    • makrofágy – buňky také fungující na principu fagocytózy, specializují se ale na “úklid” vlastních poškozených buněk těla
    • NK buňky – tzv. natural killers mohou přímo likvidovat nežádoucí látky, nebo vyslat signály pro spuštění dalších imunitních reakcí
  • Humorální složka: (v překladu “týkající se tekutin”, spíše je ale postavena na účincích látek a molekul přítomných v krevním řečišti) 
    • interferony – glykoproteiny, které zvyšují odolnost buněk ve svém okolí k napadení nežádnoucími agens (patogeny)
    • komplement – skupina glykoproteinů, které se navzájem postupně aktivují a pomáhají s bojem proti patogenům

2. Specifická imunita

V genomu jsou dány pouze základy specifické imunity, rozvíjí se tedy až po narození. V průběhu vývoje člověka dochází k vývoji a diferenciaci, zapamatování patogenů atd. Specifická imunita je vždy vázána na imunitu nespecifickou a funguje s ní v souladu. 

  • Buněčná složka
    • T‑lymfocyty – buňky bílé krevní řady, jejichž specificita se určuje v thymu (brzlíku). Podle funkce se pak dělí do několika dalších skupin, obecně mají schopnost si pamatovat patogen a při dalším setkání dochází k rychlé a efektivní obraně. 
    • B‑lymfocyty – vznikají v kostní dřeni a jejich konečným stádiem jsou plazmatické buňky produkující specifické protilátky proti nežádoucím patogenům 
  • Humorální složka
    • Protilátky – bílkovinná látka, která se váže na specifický antigen. Existuje mnoho tříd protilátek, např. IgG, IgA, IgM, IgD, IgE
    • Cytokiny – skupina peptidů sloužících především k signalizaci a komunikaci složek imunitního systému

Stručně řečeno, po setkání s cizorodou látkou se ve vašem těle aktivuje velké množství reakcí, syntéza mnoha látek, odklízení odumřelých buněk a další a další procesy. Taková spousta dějů ovšem vyžaduje spoustu energie či specifických látek přítomných mimo jiné ve stravě. Jak tedy jíst, abyste svému tělu v boji proti nemoci co nejvíce pomohli? 

Co od vás organismus během nemoci potřebuje? 

1. Klid a kvalitní spánek

Jestli vás čtení výše uvedených složek imunitního systému vyčerpalo, představte si, jak musí být vyčerpané vaše tělo, pokud všechny tyto systémy aktivuje v boji proti nemoci. Ve chvíli, kdy cítíte, že na vás skutečně “něco leze”, je proto potřeba podřídit se potřebám svého organismu a zbytečně ho nevyčerpávat dalšími náročnými aktivitami. 

I když se vám možná zdá, že jeden trénink nebo třeba i alkoholový dýchánek přece nic nezkazí, může to být pomyslný hřebíček do rakve. Ve chvíli, kdy se vaše tělo brání množícím se patogenům totiž odvádíte jeho pozornost a energii k regeneraci svalové hmoty nebo metabolizaci alkoholu, zatímco viry či bakterie se vesele množí. Odložení fyzické námahy vám může v některých případech pomoci k tomu, aby se nemoc nerozběhla v plné míře, zarazili jste ji ještě v počátku a úplně “nelehli” třeba i na týden. V těchto případech se tedy rozhodně vyplatí se nepřepínat.

2. Dostatek tekutin

Optimální pitný režim je základem celkového zdraví, při nemoci je však hydratace ještě o kousek důležitější. Díky tomu, že metabolismus a obranné reakce běží na plné obrátky, je potřeba tekutiny průběžně doplňovat. Dostatečná hydratace totiž zajistí, že vše může skutečně fungovat tak, jak má, a mimo jiné podporuje třeba i normální funkci buněčných membrán, jejichž poškození by mohlo vést k rychlejšímu šíření infekce mezi buňkami. 

Zejména u horečky nebo průjmových onemocnění je dostatek tekutin absolutní prioritou – tato onemocnění totiž mají skutečně vysoké riziko rozvoje dehydratace. Pokud jste schopni přijímat dostatek energie a živin ze stravy, vhodnými tekutinami budou voda a neslazené čaje. Pokud ale nemůžete přijímat stravu, bude ideální sáhnout po slazených nápojích, ještě lépe s obsahem elektrolytů. Existují i speciální již připravené roztoky, jako např. Kulíšek, které jsou vhodné zejména při vážném průjmu a zvracení u dětí. Tyto rehydratační roztoky se pak prodávají i ve variantě pro dospělé, nebo je lze připravit doma z těchto surovin:

  • 1 l převařené vody
  • 8 čajových lžiček cukru 
  • 1 čajová lžička soli
  • šťáva ze 2 pomerančů

3. Dostatečný příjem energie a specifických živin 

Pokud jste zvyklí být neustále v pohybu, můžete mít dojem, že při nemoci najednou nemáte žádný energetický výdej, a tím pádem byste neměli raději moc jíst, abyste nepřibrali. Nemůžete však být dál od pravdy – všechny výše zmíněné reakce vyžadují energii, kterou si vaše může brát buď ze stravy, nebo z uložených zásob. V drtivé většině případů ale nepůjde po tuku, nýbrž nejdříve po glykogenu a poté bílkovinách. Proteiny však v těle nejsou uloženy v zásobě, proto si tělo v tomto případě musí sáhnout do svalů. Snaha o “vyhladovění nemoci” proto nepovede k úzdravě, ale ke ztrátám svalové hmoty, což může mít u vážných a dlouhotrvajících onemocnění až fatální následky. O podvýživě si můžete podrobně přečíst v článku Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?

Zejména u krátkodobých onemocnění proto doporučuji jíst tak, jak jste byli dosud zvyklí a vybírat si kvalitní potraviny s obsahem specifických živin, které vaše tělo aktuálně nejvíce potřebuje (viz dále). Jelikož každý organismus a metabolismus pracuje trochu jinak, není možné plošně určit, o kolik se potřeba energie během onemocnění zvyšuje, obzvláště pokud se jedná o různé nemoci. Např. u horečky ale tento údaj máme – nárůst tělesné teploty o 1 °C zvyšuje metabolický obrat o 10–12,5 %. 

Jak jíst během nemoci a čemu se raději vyhnout?

Jaké živiny a potraviny jíst během nemoci?

1. Sacharidy

Pokud nemáte žádné omezení v jídle (neschopnost polykání, nechutenství, trávicí potíže) doporučuji se držet zásad zdravého stravování, tedy komplexních sacharidů s dostatečným obsahem vlákniny. Jste‑li totiž zvyklí na pohyb, pár dní ležení může vaše střeva ukolébat k “nečinnosti” – vláknina vám pomůže s pravidelným vyprazdňováním. 

Pokud ale máte jakékoliv obtíže a můžete přijmout jen minimum stravy, zaměřte se spíše na zdroje jednoduchých sacharidů, které tolik nezatíží váš trávicí trakt, a dodají tělu rychlou energii. Příkladem mohou být ovocné šťávy, zralejší ovoce, slazené nápoje atd. Ideální je přidat i elektrolyty, jak bylo již uvedeno výše. 

2. Bílkoviny 

Nemoc znamená pro vaše tělo stres, a stres je spojen s nižší či vyšší mírou “rozkladu” svalové hmoty. Pro její udržení, ale i pro efektivní boj s nemocí, proto přijímejte dostatek kvalitních bílkovin, které najdete v mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo luštěninách – rostlinné zdroje doporučuji kombinovat s obilovinami, aby se doplnilo aminokyselinové spektrum bílkovin. 

3. Tuky

Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie a proto by neměly být vynechávány ani při nemoci. Soustřeďte se především na zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které najdete v rostlinných zdrojích (kromě kokosového a palmového oleje) a rybách olejích). Některé studie také potvrzují efektivitu suplementace omega‑3 mastných kyselin během infekčních onemocnění. Jiné práce ale hovoří o tom, že je potřeba tuto oblast důkladněji prozkoumat a zejména vysoké dávky omega‑3 by potenciálně mohly vést ke zvýšenému riziku oxidace některých složek a vzniku škodlivých oxidačních produktů. Při případné suplementaci proto nepřekračujte doporučené denní množství.

4. Polévky, vývary

Polévky a silné vývary v sobě spojují všechny předchozí body – zajistí vám hydrataci, elektrolyty, porci zeleniny, bílkovin i sacharidovou vložku. Navíc pořádně zahřejí a ruku na srdce, jedná se o typické “comfort food”. 

5. Zázvor a česnek

Česnek a zázvor štípou a pálí nejen vás, ale i “bacily” – česnek má antimikrobiální, antivirotické a antifungální účinky, zázvor zase disponuje antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi. Dokáže i částečně pomoci od nevolnosti, takže při nemoci se jedná “smrtelné” kombo. 

6. Ovoce a zelenina 

Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminu C, který je při onemocnění více než potřeba. Namísto cucání citrónu ale sáhněte v prvé řadě po žluté, oranžové nebo červené paprice – ta jej oproti citrusům obsahují více než dvojnásobek. 

7. Mořské ryby

Mořské ryby jsou zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin a také vitaminu D, což se během nemoci náramně hodí. Pokud k nim navíc přihodíte i nějakou tu zeleninu a sacharidovou přílohu, máte chutné a živinami nabité jídlo. 

8. Kvašené potraviny 

Ve kvašených potravinách najdete látky a organismy s pozitivním účinkem na mikrobiom, který se na lidské imunitě podílí velkou měrou. Navíc se v nich typicky nachází i vitamin C nebo vitamin K. Pokud se chcete připravit na podzim a zimu, můžete si fermentovanou zeleninu jednoduše vyrobit doma – třeba podle receptu Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu. 

9. Fermentované mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou opět zdrojem bílkovin, vápníku i vitaminu D. Ve fermentované podobě navíc prospějí i vašim střevním bakteriím – ideální volbou tak bude jogurt nebo kefír. Pokud vás toto téma zajímá podrobněji, informace najdete v článku Kefír: kyselý probiotický zázrak. 

Co si z toho vzít? 

Onemocnění pro vaše tělo znamená litý boj s patogeny, a proto je potřeba zásobit jej energií, zbytečně se nevysilovat a dostatečně pít. Zejména u krátkodobých onemocnění příjem energie snižovat nedoporučuji, naopak se zaměřte na výběr kvalitních potravin s obsahem bílkovin, zdraví prospěšných tuků, vitaminu D, vitaminu C, nebo protizánětlivých látek. 

Cvičení při nachlazení či nemoci: má to smysl?
Cvičení při nachlazení či nemoci: má to smysl?
Máme jít cvičit, když jsme nemocní, nebo ne? To je podobně stará otázka jako Hamletovské: "Být, či nebýt?" Dneska se podíváme na tuto otázku okem vědy a řekneme si, kdy jít cvičit, a kdy naopak raději zůstat pěkně v pelechu.
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Nebojte se ledové vody. Staňte se otužilci, posilněte svou imunitu a posuňte svoje zdraví na novou úroveň!
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Ale ne, už zase se nás pokouší skolit nějaká nemoc. Co jíst a pít, abychom podpořili přirozenou obranyschopnost organismu proti zákeřným bacilům?
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Ztráty některých elektrolytů mohou být při fyzické aktivitě takové, že se již vyplatí myslet na jejich doplnění. V tomto článku se dozvíš, u jakých aktivit má smysl to řešit a jakým způsobem elektrolyty doplňovat.
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Etymologie slova kefír vás zavede až k tureckému slovu „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který máte po jeho pití zažívat. A přesně o tom referuje i tento článek; představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku!
Vitamin C – k čemu je dobrý a v jakých potravinách jej hledat?
Vitamin C – k čemu je dobrý a v jakých potravinách jej hledat?
Když se řekne vitamin C, většině z nás se vybaví hlavně citron, pomeranč, nebo grep. Paleta potravin, ze kterých můžeme tento vitamin získat, je však o hodně pestřejší a některé jej dokonce obsahují v ještě vyšším množství, než zmiňované citrusové plody. K čemu je vitamin C vlastně dobrý a v jakých potravinách ho tedy hledat, se dozvíte v dnešním článku.
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny jsou jednou ze základních makroživin – věděli jste ale, jaké funkce v těle zastávají? A kolik byste jich měli denně přijmout?
Ryba na talíři: Jak si vybrat čerstvou a které druhy jsou nejzdravější?
Ryba na talíři: Jak si vybrat čerstvou a které druhy jsou nejzdravější?
Ryby patří mezi nejzdravější potraviny, které si můžeme pravidelně dopřát. Víte, čím vynikají a jaké jsou mezi jednotlivými druhy ryb rozdíly po výživové stránce?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.
Podvýživa: příznaky, příčiny a jak ji předcházet
Podvýživa: příznaky, příčiny a jak ji předcházet
Pod pojmem "podvýživa" si možná představíte vyhublého človíčka, který se po mnoho dní nedostal k jídlu. Realita však může mít mnohem více podob – dokonce i obézní člověk může vě skutečnosti trpět podvýživou. Jak se to možné? Dozvíte se v článku.
Kouzelný zázvor: podpora imunity a další zdravotní benefity
Kouzelný zázvor: podpora imunity a další zdravotní benefity
Oblíbené koření mající v sobě značný poměr zdravotních benefitů. Mezi ně se řadí například pomoc při menstruačních bolestech, regulace hladiny LDL cholesterolu nebo boj proti infekcím. Tento článek vám představí zázvor, jeho další přínosy stejně jako recept na domácí ginger shoty!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.