Yerba Maté: tradiční jihoamerický nápoj se stimulačními účinky

Tomáš
Tomáš Novotný 31. 1. 2023
Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Yerba Maté: tradiční jihoamerický nápoj se stimulačními účinky
Image by Freepik
  • Maté je tradiční jihoamerický nápoj připravený z listů cesmíny paraguayské (yerba maté).
  • Popíjí se primárně pro své stimulační účinky vycházející z obsaženého kofeinu.
  • Při tradiční přípravě může mít nápoj násobně vyšší obsah kofeinu než káva nebo čaj.

Když se řekne maté, ne každá si na první dobrou vybaví, o co vlastně jde. Pro mnoho lidí jde dokonce o neznámý nápoj, který ještě nikdy neochutnali. Přesto je maté nápoj, který má v Latinské Americe větší popularitu než pravý čaj, a dokonce i v takové Brazílii dosahuje yerba maté srovnatelné spotřeby s praženou mletou kávou.

Čím je yerba maté jedinečné, jakým způsobem se nápoj připravuje a kolik kofeinu ve skutečnosti obsahuje?

Stimulující nápoj připravený z listů cesmíny paraguayské

Maté se připravuje ze sušených řezaných listů cesmíny paraguayské, což je rostlina přirozeně rostoucí v Jižní Americe. Z této rostliny se sklízejí listy, které se dále v několika krocíchzpracovávají:

  1. Pražení: čerstvé listy jsou krátce zahřáty na teplotu až 500 °C, čímž dojde k inaktivaci oxidačních enzymů.
  2. Sušení: následně dochází k sušení listů, kdy výsledná vlhkost nepřesahuje 5 %.
  3. Zrání: po vysušení se nechají sušené listy zrát po dobu až 12 měsíců. Zde dochází ke změně chuti i podílu aktivních látek.
  4. Třídění: v posledním kroku se třídí listy od větviček, listy se pak dále drtí a mohou být expedovány samostatně či v podobě aromatizovaných směsí.

Výsledkem jsou nasekané sušené listy, které se louhují v horké, avšak ne vroucí vodě (tradičně o teplotě asi 65–80 °C), některé postupy počítají také se zalitím chladnou vodou (nápoj Tereré), což je varianta obzvlášť oblíbená v horkých regionech.

Spotřeba až 10 kg yerba maté ročně v zemích Jižní Ameriky

Popíjení nápoje původem z cesmíny paraguayské je do současné doby charakteristické především pro země Jižní Ameriky, konkrétně typicky pro Uruguay, Paraguay, Argentinu a Brazílii. Ačkoliv yerba maté lze dnes koupit prakticky všude po světě, v Evropě či USA jde stále spíše o okrajovou spotřebu. Ze všech 1,4 milionů tun vyprodukovaného yerba maté v Jižní Americe se do zbytku světa vyváží jen asi 5 %.

Přitom v Latinské Americe se yerba maté těší neobvyklé popularitě, průměrná denní spotřeba se odhaduje na 12–23 g sušených listů denně (asi 1 litr výsledného nápoje), přičemž například v Argentině se udává, že až 90 % domácností pravidelně konzumuje nápoj z yerba maté.

Koneckonců o oblibě tohoto nápoje svědčí také průměrné roční spotřeby:

  • Argentina: 5–6 kilogramů ročně
  • Paraguay: 6–8 kilogramů ročně
  • Brazílie: 3–5 kg kilogramů ročně
  • Uruguay: 8–10 kilogramů ročně

Připomeňme, že v České republice průměrný obyvatel spotřebuje asi 2–2,5 kilogramů pražené kávy ročně a jen asi 0,2–0,3 kilogramů pravého čaje ročně. V porovnání s tuzemskou spotřebou těchto našich oblíbených nápojů se tak jedná o pozoruhodně vysoká čísla.

Yerba Maté: tradiční jihoamerický nápoj se stimulačními účinky

Jak se maté připravuje tradičním způsobem?

Pokud si chcete maté vychutnat v tradičním jihoamerickém duchu, budete vedle sušených drcených listů yerba maté potřebovat ještě následující propriety:

  • kalabasu, což je vydlabaná, vysušená a často různě zdobená tykev, ve kterém se nápoj tradičně připravuje. Alternativně se kalabasa prodává také v keramické variantě.
  • bombillu, což je dutá tyčinka tradičně vyráběná z bambusu, lze ji však pořídit také v kovové variantě.

Nápoj se tradičně připravuje následujícím způsobem:

  1. Kalabasa se naplní přibližně z ¼ sušenými listy yerba maté.
  2. Následně se listy zalijí horkou vodou o teplotě přibližně 65–80 °C.
  3. Listy se nechají louhovat přibližně 3–5 minut.
  4. Po této době se nápoj popíjí přímo z kalabasy pomocí bombilly.

Yerba maté je možné zalévat opakovaně až 6–8x do té doby, než nápoj ztratí chuť. U obyvatel Jižní Ameriky je běžné, že se nápoj ráno připraví a v průběhu dne se ještě několikrát doleje horkou vodou. Ta bývá pro tyto potřeby běžně k dispozici i v restauracích či na čerpacích stanicích.

U tradiční přípravy yerba maté je vhodné myslet na vysoký obsah kofeinu v nápoji. Naplnění kalabasy do ¼ může vést k několikanásobně vyššímu obsahu kofeinu než popíjení čaje nebo kávy, především v 1. a 2. nálevu. Popíjení je tak nevhodné v odpoledních a večerních hodinách, pozor by si měly dát také těhotné a kojící ženy, u kterých by příjem kofeinu neměl přesáhnout 200, resp. 300 mg kofeinu denně.

Přítomné látky a účinky yerba maté na lidské tělo

Hlavní účinnou látkou yerba maté je kofein, který tvoří asi 1–2 % hmotnosti sušených listů, což je koncentrace srovnatelná s praženou mletou kávou. Vedle kofeinu yerba maté obsahuje také 0,3–0,9 % theobrominu, což je alkaloid charakterický pro kakaové boby a hořkou čokoládu často spojovaný s podporou funkcí mozku. Zajímavé je, že podíl theobrominu je jen mírně nižší než v kakaových bobech.

Vedle výše zmíněných alkaloidů obsahuje yerba maté také antioxidanty, převážně flavonoidy (kvercetin, rutin). Díky tomu má nápoj antioxidační vlastnosti, což je podobné jako v případě kávy nebo čaje. Yerba maté obsahuje také saponiny, z nichž nejznámější je kyselina ursolová. Ta se přirozeně vyskytuje ve slupkách jablek a ačkoliv prozatím je množství studií jen velmi omezené, někteří odborníci se domnívají, že by mohla mít pozitivní účinky na redukci hmotnosti.

Vedle výše zmíněných látek obsahuje yerba maté také některé vitaminy a minerální látky. Za zmínku stojí vitaminy B1, B2, C, hořčík, zinek a mangan.

Co si z toho vzít?

Maté je tradiční jihoamerický nápoj, který má díky obsaženému kofeinu stimulační účinky. Jde o oblíbenou alternativu kávy nebo pravého čaje, která má také srovnatelné množství kofeinu. Tradičně se nápoj popíjí bombillou (bambusové brčko) z kalabasy (vydlabaná dýně), v průběhu dne je možné listy louhovat opakovaně.

Podobně jako káva nebo pravý čaj jsou listy yerba maté zdrojem látek s antioxidačními účinky, pravidelná konzumace tak může chránit před oxidačním stresem. Pozitivní účinky na hubnutí jsou zprostředkovány především přítomným kofeinem, jelikož dochází ke snížení hladu a k mírným termogenním účinkům.

Přidej se k 40 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek