Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?

Komentáře
Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Není to ještě tak dávno, co byla instantní káva nabízena jako moderní přístup ke kávové gastronomii. Z pohledu dnešní doby to vypadá, že konzumace instantní kávy je spíše na ústupu, i tak si ale své spotřebitele stále najde. Mnoho debat panuje také okolo toho, jestli instantní káva dosahuje srovnatelných zdravotních účinků jako káva mletá. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Jak se vyrábí instantní káva? 

Vyrobit si domácí instantní kávu rozhodně není záležitost pro zpestření volného nedělního odpoledne. Celý proces je docela složitý a technologicky náročný, a tak se do něj pokusíme nahlédnout spíše jen tak okrajově:

  1. Nejprve je třeba vytvořit kávový extrakt, ve kterém se podaří zakoncentrovat rozpustné a vonné látky z kávy tvořící charakteristické aroma. To se standardně dělá extrakcí mleté kávy ve vodném prostředí za vysoké teploty (asi 175 °C) pod vysokým tlakem.
  2. Následně je potřeba z extraktu odstranit vodu. To se provádí ve většině případů pomocí tzv. sušení mrazem známého také jako proces lyofilizace. Za nízkých teplot pod bodem mrazu dochází k sublimaci vody urychlené díky podtlaku. Tímto způsobem dojde k “vysušení” extraktu a ke vzniku klasické instantní kávy, tak jak ji známe z obchodů.

A jak je to s klasickou mletou kávou prodávanou v kavárnách? Pražená kávová zrna se jednoduše namelou na potřebnou hrubost a jsou připravena k použití. Duše technologa sice nejásá takovým nadšením, ale jak to tak vypadá, právě tento prostý přístup k věci je pro mnoho spotřebitelů podstatně atraktivnější. 

Pamatujete si na Romana Vojtka z reklamy na Nescafé? Tak takový úsměv při pití instantní kávy asi mít nebudete

Instantní káva zpravidla není žádný velký gastronomický zážitek. Většinu spotřebitelů nepřesvědčí ani ten šťastně vypadající Roman Vojtek v televizní reklamě na Nescafé, který vypadá, jako by v životě neznal šťastnější moment než popíjet ranní šálek instantní kávy. 

Někteří dokonce zacházejí tak daleko, že instantní kávu připodobňují k obarvené vodě, která vlastně s kávou nemá vůbec nic společného. Jiní do ní zase vkládají obavy z možných zdravotních rizik plynoucích z přítomných karcinogenů. Jsou ale taková přirovnání na místě?

obrázek z wallpaperflare.com

Také instantní káva obsahuje kofein a antioxidanty! 

Jak jsme si ukázali hned v úvodu článku, instantní káva se vyrábí extrakcí z mleté kávy, tedy není důvod, aby se v ní nevyskytovaly látky přítomné v klasické kávě.

Mezi nejvyhledávanější látky v klasické mleté kávě patří:

  • kofein
  • antioxidanty v čele s fenolovými kyselinami

Jak to s nimi tedy v instantní kávě je ve skutečnosti?

Kofeinu je v instantní kávě o trochu méně než v té mleté

Kofein je vyhledávaný alkaloid v kávě a kávových specialitách. V jednom espressu se vyskytuje přibližně 100 mg kofeinu, což je asi čtvrtina dávky, do které bychom se měli vejít v rámci doporučení evropské EFSA k příjmu kofeinu.

Jelikož je kofein ve vodě rozpustná sloučenina, vyskytuje se v instantní kávě také. Podle testů káv prodávaných v tuzemsku se v nich vyskytuje přibližně 25–45 mg kofeinu na 1 gram instantní kávy, takže jelikož je jedna porce zpravidla 2 g kávy, množství kofeinu na šálek se pohybuje někde okolo 50–90 mg kofeinu. 

Antioxidantů je v instantní kávě dokonce ještě víc než v kávě mleté!

Antioxidanty z kávy jsou jedním z důvodů, proč se o kávě a jejím vlivu na zdraví mluví často v superlativech. Jedná se o sloučeniny chránící organismus před oxidativním stresem a mezi nejznámější zástupce v kávě patří kyselina chlorogenová nebo kyselina kávová. 

Možná to bude znít překvapivě, ale antioxidantů je v instantní kávě ještě více v porovnání s klasickou kávou. Je tomu tak z toho důvodu, že instantní káva vzniká z kávového extraktu, kde dochází k zakoncentrování cenných antioxidantů

Antioxidační souboj mezi instantní a mletou kávou končí remízou ve chvíli, kdy vezmeme do úvahy dávku kávy na 1 porci. Zatímco pro instantní kávu používáme asi 2 g kávy, pro klasickou mletou vycházíme z množství asi 7 g kávy. Množství antioxidantů ve vypitém nápoji je proto nakonec vlastně docela podobné

Je instantní káva plná karcinogenů?!

Mnoho obav je vkládáno také do možných toxických látek, které se v instantní kávě vyskytují. Tím nejvýznamnějším zástupcem je akrylamid, který přirozeně vzniká při procesu pražení kávy. Akrylamid v instantní kávě opravdu je, nicméně nevyskytuje se v ní v takovém množství, aby při přiměřené konzumaci kávy s denním příjmem akrylamidu nějak zahýbal. Podle EFSA je pro osobu o hmotnosti 70 kg střední denní příjem akrylamidu 28–133 μg, 2 šálky kávy do tohoto příjmu přispějí množstvím asi 3–4 μg. 

obrázek z gettyimages.com/Andresr

Proč tedy instantní káva nechutná tak dobře?

Nakonec stojíme před tím možná nejdůležitějším kritériem, kterým je samotná chuť výsledného nápoje. Tam instantní káva jednoduše prohrává na plné čáře, protože chuť kvalitní kávy z ní jednoduše nedostanete. 

Čím je to způsobeno? 

Pro výrobu instantní kávy se používají často méně kvalitní sorty kávových zrn. Instantní káva se často vyrábí z více pražených kávových zrn, jelikož tím je umožněno zachovat podobnou chuť instantní kávy napříč rozdílných šaržím. 

Samotná extrakce je poměrně drastický proces, při kterém mohou zanikat mnohé aromatické sloučeniny, které jinak tvoří chuť kávy v nápoji připraveném z mleté kávy. Nakonec se asi shodneme na tom, že pokud si chcete kávu opravdu užít, nejlépe uděláte, pokud si vyberete kvalitní mletou kávu od osvědčeného dodavatele. 

Pokud takového ještě nemáte, můžete vyzkoušet třeba jednu z našich mletých káv:

  • Vilgain Fresh Roast Coffee 100% arabica je mix brazilské a mexické kávy, která je pražena v lokální pražírně v Brně
  • A pokud sháníte nějakou rychlovku v podobě instantní kávy a chcete vyzkoušet nějakou novou chuť, kterou v regálech běžných supermarketů nejspíš nenajdete, můžete sáhnout třeba po této jihoamerické instantní kávě, která vás chuťově rozhodně překvapí.   

Zajímá vás více informací o tom, jaké zdravotní benefity má pravidelná konzumace kávy? Věnovali jsme tomu celý náš článek!

Hledáte optimální počet porcí kávy denně? Přečtěte si náš nedávný článek o tom, kolik kávy je tak akorát pro maximum přínosných účinků!

Chcete vědět, jak pomáhá kofein z kávy s hubnutím při redukčních dietách? Dozvíte se v našem článku.

Co si z toho vzít?

Instantní káva rozhodně není to nejlepší, co nám technologický pokrok ve výrobě potravin dokázal nabídnout, ale rozhodně nejde o žádný průšvih. Z výživového hlediska za klasickou kávou zas tak moc nezaostává, takže pokud vám chutná, můžete ji pít klidně dále bez obav z nežádoucích zdravotních dopadů.

Pokud však hledáte o trochu lepší chuťový zážitek, budete muset sáhnout po kvalitních mletých kávách. Jak se říká, méně je někdy více, a tak jednoduše mletá pražená káva dokáže nabídnout podstatně širší spektrum chuťového zážitku oproti té instantní kávě. 

Snažte se to také s kávou příliš nepřehánět. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin bychom denně neměli přesahovat dávku 400 mg kofeinu, což je množství, které snadno získáme ze 4 porcí mleté kávy nebo z 5 porcí kávy instantní. 

Opravdu zvyšuje káva před snídaní riziko cukrovky?
Opravdu zvyšuje káva před snídaní riziko cukrovky?
Káva je podle celé řady studií nápojem, jehož konzumace nám poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. O to překvapivěji proto na čtenáře serveru Novinky.cz může působit včerejší článek se znepokojivým názvem “Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky”.
Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?
Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?
Deprese a psychické problémy dokážou pořádně znepříjemnit život. Může nás před nimi správná strava ochránit?
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Už dávno není pití kávy považováno za nešvar, který škodí našemu zdraví. Ba naopak! Velké množství vědeckých studií nyní ukazuje, že pití kávy je zdraví prospěšné. Jaké množství si ale můžeme dovolit?
Káva a její účinky na zdraví. Škodí, nebo prospívá?
Káva a její účinky na zdraví. Škodí, nebo prospívá?
Otázka skoro stejně stará jako ta o slepici a vejci, ale v tomto případě se pravdě blížíme mílovými kroky. Je pro nás pravidelné pití kávy zdravé? Jaké benefity pro nás z pití kávy plynou a kdo by měl své kávové dýchánky omezit?
Jak pomáhá kofein hubnout?
Jak pomáhá kofein hubnout?
Když jde při hubnutí do tuhého a kilogramy se drží jako klíšťata, každá pomoc přijde vhod. Jak moc nám pomůže kofein a z jakých zdrojů čerpat?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?