Není to ještě tak dávno, co byla instantní káva nabízena jako moderní přístup ke kávové gastronomii. Z pohledu dnešní doby to vypadá, že konzumace instantní kávy je spíše na ústupu, i tak si ale své spotřebitele stále najde. Mnoho debat panuje také okolo toho, jestli instantní káva dosahuje srovnatelných zdravotních účinků jako káva mletá. Jak to tedy ve skutečnosti je?
Jak se vyrábí instantní káva?
Vyrobit si domácí instantní kávu rozhodně není záležitost pro zpestření volného nedělního odpoledne. Celý proces je docela složitý a technologicky náročný, a tak se do něj pokusíme nahlédnout spíše jen tak okrajově:
- Nejprve je třeba vytvořit kávový extrakt, ve kterém se podaří zakoncentrovat rozpustné a vonné látky z kávy tvořící charakteristické aroma. To se standardně dělá extrakcí mleté kávy ve vodném prostředí za vysoké teploty (asi 175 °C) pod vysokým tlakem.
- Následně je potřeba z extraktu odstranit vodu. To se provádí ve většině případů pomocí tzv. sušení mrazem známého také jako proces lyofilizace. Za nízkých teplot pod bodem mrazu dochází k sublimaci vody urychlené díky podtlaku. Tímto způsobem dojde k “vysušení” extraktu a ke vzniku klasické instantní kávy, tak jak ji známe z obchodů.
A jak je to s klasickou mletou kávou prodávanou v kavárnách? Pražená kávová zrna se jednoduše namelou na potřebnou hrubost a jsou připravena k použití. Duše technologa sice nejásá takovým nadšením, ale jak to tak vypadá, právě tento prostý přístup k věci je pro mnoho spotřebitelů podstatně atraktivnější.
Pamatujete si na Romana Vojtka z reklamy na Nescafé? Tak takový úsměv při pití instantní kávy asi mít nebudete
Instantní káva zpravidla není žádný velký gastronomický zážitek. Většinu spotřebitelů nepřesvědčí ani ten šťastně vypadající Roman Vojtek v televizní reklamě na Nescafé, který vypadá, jako by v životě neznal šťastnější moment než popíjet ranní šálek instantní kávy.
Někteří dokonce zacházejí tak daleko, že instantní kávu připodobňují k obarvené vodě, která vlastně s kávou nemá vůbec nic společného. Jiní do ní zase vkládají obavy z možných zdravotních rizik plynoucích z přítomných karcinogenů. Jsou ale taková přirovnání na místě?
Také instantní káva obsahuje kofein a antioxidanty!
Jak jsme si ukázali hned v úvodu článku, instantní káva se vyrábí extrakcí z mleté kávy, tedy není důvod, aby se v ní nevyskytovaly látky přítomné v klasické kávě.
Mezi nejvyhledávanější látky v klasické mleté kávě patří:
- kofein
- antioxidanty v čele s fenolovými kyselinami
Jak to s nimi tedy v instantní kávě je ve skutečnosti?
Kofeinu je v instantní kávě o trochu méně než v té mleté
Kofein je vyhledávaný alkaloid v kávě a kávových specialitách. V jednom espressu se vyskytuje přibližně 100 mg kofeinu, což je asi čtvrtina dávky, do které bychom se měli vejít v rámci doporučení evropské EFSA k příjmu kofeinu.
Jelikož je kofein ve vodě rozpustná sloučenina, vyskytuje se v instantní kávě také. Podle testů káv prodávaných v tuzemsku se v nich vyskytuje přibližně 25–45 mg kofeinu na 1 gram instantní kávy, takže jelikož je jedna porce zpravidla 2 g kávy, množství kofeinu na šálek se pohybuje někde okolo 50–90 mg kofeinu.
Antioxidantů je v instantní kávě dokonce ještě víc než v kávě mleté!
Antioxidanty z kávy jsou jedním z důvodů, proč se o kávě a jejím vlivu na zdraví mluví často v superlativech. Jedná se o sloučeniny chránící organismus před oxidativním stresem a mezi nejznámější zástupce v kávě patří kyselina chlorogenová nebo kyselina kávová.
Možná to bude znít překvapivě, ale antioxidantů je v instantní kávě ještě více v porovnání s klasickou kávou. Je tomu tak z toho důvodu, že instantní káva vzniká z kávového extraktu, kde dochází k zakoncentrování cenných antioxidantů.
Antioxidační souboj mezi instantní a mletou kávou končí remízou ve chvíli, kdy vezmeme do úvahy dávku kávy na 1 porci. Zatímco pro instantní kávu používáme asi 2 g kávy, pro klasickou mletou vycházíme z množství asi 7 g kávy. Množství antioxidantů ve vypitém nápoji je proto nakonec vlastně docela podobné.
Je instantní káva plná karcinogenů?!
Mnoho obav je vkládáno také do možných toxických látek, které se v instantní kávě vyskytují. Tím nejvýznamnějším zástupcem je akrylamid, který přirozeně vzniká při procesu pražení kávy. Akrylamid v instantní kávě opravdu je, nicméně nevyskytuje se v ní v takovém množství, aby při přiměřené konzumaci kávy s denním příjmem akrylamidu nějak zahýbal. Podle EFSA je pro osobu o hmotnosti 70 kg střední denní příjem akrylamidu 28–133 μg, 2 šálky kávy do tohoto příjmu přispějí množstvím asi 3–4 μg.
Proč tedy instantní káva nechutná tak dobře?
Nakonec stojíme před tím možná nejdůležitějším kritériem, kterým je samotná chuť výsledného nápoje. Tam instantní káva jednoduše prohrává na plné čáře, protože chuť kvalitní kávy z ní jednoduše nedostanete.
Čím je to způsobeno?
Pro výrobu instantní kávy se používají často méně kvalitní sorty kávových zrn. Instantní káva se často vyrábí z více pražených kávových zrn, jelikož tím je umožněno zachovat podobnou chuť instantní kávy napříč rozdílných šaržím.
Samotná extrakce je poměrně drastický proces, při kterém mohou zanikat mnohé aromatické sloučeniny, které jinak tvoří chuť kávy v nápoji připraveném z mleté kávy. Nakonec se asi shodneme na tom, že pokud si chcete kávu opravdu užít, nejlépe uděláte, pokud si vyberete kvalitní mletou kávu od osvědčeného dodavatele.
Pokud takového ještě nemáte, můžete vyzkoušet třeba jednu z našich mletých káv:
- Vilgain Coffee Single Origin 100% arabica je skvělá jednodruhová káva pocházející z Peru
- Vilgain Fresh Roast Coffee 100% arabica je mix brazilské a mexické kávy, která je pražena v lokální pražírně v Brně
- A pokud sháníte nějakou rychlovku v podobě instantní kávy a chcete vyzkoušet nějakou novou chuť, kterou v regálech běžných supermarketů nejspíš nenajdete, můžete sáhnout třeba po této jihoamerické instantní kávě, která vás chuťově rozhodně překvapí.
Zajímá vás více informací o tom, jaké zdravotní benefity má pravidelná konzumace kávy? Věnovali jsme tomu celý náš článek!
Hledáte optimální počet porcí kávy denně? Přečtěte si náš nedávný článek o tom, kolik kávy je tak akorát pro maximum přínosných účinků!
Chcete vědět, jak pomáhá kofein z kávy s hubnutím při redukčních dietách? Dozvíte se v našem článku.
Co si z toho vzít?
Instantní káva rozhodně není to nejlepší, co nám technologický pokrok ve výrobě potravin dokázal nabídnout, ale rozhodně nejde o žádný průšvih. Z výživového hlediska za klasickou kávou zas tak moc nezaostává, takže pokud vám chutná, můžete ji pít klidně dále bez obav z nežádoucích zdravotních dopadů.
Pokud však hledáte o trochu lepší chuťový zážitek, budete muset sáhnout po kvalitních mletých kávách. Jak se říká, méně je někdy více, a tak jednoduše mletá pražená káva dokáže nabídnout podstatně širší spektrum chuťového zážitku oproti té instantní kávě.
Snažte se to také s kávou příliš nepřehánět. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin bychom denně neměli přesahovat dávku 400 mg kofeinu, což je množství, které snadno získáme ze 4 porcí mleté kávy nebo z 5 porcí kávy instantní.