Opravdu zvyšuje káva před snídaní riziko cukrovky?

Petr Loskot
Petr Loskot před 13 dny
Opravdu zvyšuje káva před snídaní riziko cukrovky?

Káva je podle celé řady studií nápojem, jehož konzumace nám poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. O to překvapivěji proto na čtenáře serveru Novinky.cz může působit včerejší článek se znepokojivým názvem “Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky”.
Výsledky vědecké studie Novinky.cz shrnuly následovně: 

“Vědci požádali dobrovolníky, aby si hodinu poté, co vstanou, dali šálek silné černé kávy a následně zkonzumovali nápoj, jehož obsah kalorií byl podobný toastům s marmeládou či misce cereálií. Z následujícího vyšetření vyplynulo, že tito lidé měli až o 50 % vyšší hladinu cukru v krvi než ti, kteří snídali to samé, ale bez toho, aby si předtím dopřáli kávu.”

Opravdu nakonec káva není tak zdravá, jak se všude můžeme dočíst, nebo si Novinky.cz jednoduše nedaly pořádnou práci se správnou interpretací výsledků studie? 

Vědce zajímalo, zda spojení nekvalitního spánku a silné kávy negativním způsobem ovlivní citlivost těla na sacharidy a hormon inzulin.

Skupině 29 zdravých dospělých účastníků studie (BMI v normě, 75 kg) bez onemocnění cukrovkou 1. či 2. typu vědci v ranních hodinách asi hodinu po probuzení provedli tzv. orální glukózový toleranční test (oGTT). 

Jedná se o test, pomocí něhož se v medicíně zkoumá reakce našeho těla na příjem cukrů, citlivost k hormonu inzulinu a také přítomnost onemocnění cukrovkou 2. typu. Při tomto testu musíte naráz vypít 75 g (300 kcal) čisté glukózy, následně je vám několikrát během 2 hodin odebírána krev a zjišťuje se hladina krevního cukru a vylučování inzulinu. 

Celé měření bylo provedeno za třech různých podmínek a vědce zajímalo, jak se projeví ve sledovaných parametrech.

  • Ve třetím, pro nás klíčovém případě, byl účastníkům studie záměrně narušován spánek, takže na konci každé hodiny spánku byli na 5 minut probouzeni, a tak se to dělo celou noc. Po ranním probuzení asi 30 minut před oGGT byla účastníkům podána káva. A to ne ledasjaká káva, byl to opravdový “smrťák”. Káva totiž obsahovala 300 mg kofeinu! Pokud vezmeme v potaz, že běžný šálek espressa obsahuje nejčastěji mezi 60–80 mg kofeinu, účastníci zde naráz přijali kofein v dávce rovnající se 4–5 šálkům kávy! Vědci zřejmě chtěli co nejvěrněji navodit situaci, kdy člověk, který se v noci špatně vyspal, ihned po probuzení na nakopnutí sahá po silné kávě, ale trochu to přehnali...

Opravdu si někdo v reálném životě ráno připraví kávu, ve které přijme množství kofeinu jako ve 4–5 šálcích kávy?

Takto vysoké množství kofeinu samozřejmě může významně ovlivnit přenositelnost výsledků studie do běžného života.

Podle serveru Novinky.cz měli lidé, kteří si dopřáli kávu, až o 50 % vyšší hladinu cukru v krvi než ti, kteří si ráno kávu nedopřáli. Není to ale tak trochu informace vytržená z kontextu?

Jedním ze sledovaných parametrů účastníků byla hodnota maximální koncentrace glukózy v krvi při orálním glukózovém testu. V prvním a druhém případě byly tyto hodnoty 7,57 a 7,92 mmol/l. Třetí skupina po požití silné kávy měla hodnotu 8,61 mmol/l. Běžný čtenář si pod sdělením “až o 50 % vyšší hladina cukru v krvi” zřejmě vybaví právě tuto hodnotu její maximální koncentrace. Rozdíl mezi hodnotami (7,57 vs. 8,61) je však pouhých 12 %.

Hodnota, která vyšla o 50 % vyšší právě u skupiny s kávou, se nazývá přírůstek plochy pod glykemickou křivkou (iAUC). My ji můžeme chápat jako celkový vývoj hladiny glukózy v krvi během jejího měření po dobu oGGT. To je ale veličina, která se výrazně liší od hodnoty maximální koncentrace glukózy v krvi, která je pro běžného čtenáře asi známější a také lépe pochopitelná. Proto měly Novinky.cz tuto veličinu mnohem lépe vysvětlit, než bez bližšího kontextu uvést pouze číslo 50 %.

To, že nadměrně vysoké dávky kofeinu přechodně snižují citlivost na inzulin, se ví už dávno. Opravdu ale zvyšují riziko propuknutí cukrovky?

Tato studie tak víceméně potvrdila to, co se ví již poměrně dlouhou dobu - vysoké dávky kofeinu v množství 3 - 5 mg/kg tělesné hmotnosti kdykoliv během dne skutečně snižují citlivost našeho těla k působení hormonu inzulinu. Takže pokud si dopřejete silnou dávku kofeinu a poté do cca 30–60 minut např. přijmete jídlo bohaté na sacharidy, následně vám o něco více vzroste hladina cukru v krvi a také bude o něco pomaleji klesat do výchozích hodnot. 

Tento krátkodobý efekt však velmi těžko můžeme považovat za rizikový ve vztahu k rozvoji cukrovky 2. typu. Důkazem může být i fakt, že autoři rozebírané studie si ve svém odborném článku ani jednou nedovolili diskutovat své výsledky právě v kontextu zvýšení rizika této choroby.

Pravidelné pití kávy je naopak spojeno s výrazným snížením rizika vzniku cukrovky 2. typu

Podle jedné z velkých souhrnných studií, která vyhodnotila data o příjmu kávy a zdravotním stavu od více než 1,1 milionu účastníků, naopak pití kávy ve vztahu k diabetu 2. typu působí ochranně. S každým jedním vypitým šálkem kávy za den obsahujícím kofein se riziko propuknutí cukrovky tohoto typu snižuje asi o 7 %, v případě kávy bez kofeinu asi o 6 %.

Co si z toho vzít?

Novinky.cz si jednoduše ze studie vytáhly část informací, kterým chybí hlubší kontext. Ten je však pro její správnou interpretaci klíčový. Studie v žádném případě neprokázala, že by konzumace kávy před snídaní mohla vést k vyššímu riziku vzniku cukrovky 2. typu, jak stojí v titulku článku. Ve studii byla navíc použita káva s mnohem vyšším podílem kofeinu než má nadprůměrně silné espresso. Konzumace takto silné kávy sice ovlivnila citlivost na inzulin, šlo však o přechodný efekt, který je navíc znám poměrně dlouho. Jakkoliv silná káva dlouhodobě nezvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Konzumace kávy je naopak obecně spojena se snížením rizika jejího vzniku.

Pro co nejvyšší zdravotní benefity doporučujeme konzumovat kávu z kvalitních zdrojů. Celkový denní příjem kofeinu by neměl u zdravého dospělého člověka přesáhnout množství 5,7 mg/kg TH. U těhotných je to 200 mg za den. Přejeme dobrou chuť vaší kávy a méně zbytečného stresu z nedomyšlených informací.


Poděkuj autorovi
8
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________