Účinky zinku
Zinek je zásadní pro normální funkci všech buněk lidského těla a přímo i nepřímo se účastní až 300 biochemických reakcí. Mezi hlavní funkce zinku patří:
- zapojení do funkce imunitního systému,
- udržení normálního stavu kostí, nehtů, vlasů a pokožky,
- udržení normální plodnosti a potence,
- regenerace pokožky a hojení ran,
- zajištění normálního průběhu metabolismu živin, a
- udržení normální hladiny cukru v krvi.
Zinek se řadí mezi nejdůležitější prvky, které si ale naše tělo neumí vytvořit samo, ani si jeho zásoby uchovat. Je proto nutné jej pravidelně v dostatečném množství přijímat v potravinách, případně jako doplněk stravy.
Jak poznat nedostatek zinku?
Nedostatek zinku hrozí zejména těhotným ženám, dospívajícím nebo sportovcům. Ohroženou skupinou jsou také lidé s chronickým onemocněním, vegani nebo vegetariáni. Mezi nejčastější projevy se řadí:
- zvýšená tvorba akné,
- zhoršená kvalita pokožky, vlasů a nehtů,
- oslabená imunita,
- snížená výkonnost a nedostatek energie, nebo
- zažívací problémy.
Jak užívat zinek?
Za doporučenou denní dávku zinku je považováno množství 10 mg. Ve výjimečných případech (léčba akné, zranění) lze užívat i vyšší dávky zinku - obvykle v návaznosti na konzultaci s lékařem.
Z dlouhodobého hlediska je však třeba si dát pozor na možné předávkování zinkem. To se nejčastěji projevuje zažívacími problémy či zhoršenou imunitou. Nadbytek zinku v těle může způsobovat také horší vstřebávání jiných minerálních látek, zejména mědi a železa.
Zinek v potravinách
Zinek se přirozeně vyskytuje jak v živočišných tak rostlinných zdrojích. Za nejbohatší zdroje zinku obecně platí červené maso, měkkýši, ryby a mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů stojí za zmínku luštěniny, ořechy, semínka nebo celozrnné obiloviny.