Tak jak? Rostou?
Jestli od houbařů v lese uslyšíte, že jo, tak utíkejte pro košíky a zpátky do lesa sbírat! Houby se vám totiž nebudou hodit jen čerstvé, ale jak rádi za ně budete v zimě, kdy je vyndáte ze sklenice usušené. Obě varianty jsou totiž dokonalým prkvek každé pořádné bramboračky, které dají ten správná říz. No a protože tahle česká klasika je oblíbená i u nás, rozhodli jsme se, že vám ukážeme zaručený recept. Tak pojďme na to!
1 porce obsahuje
- 233 kcal
- 33 g sacharidů
- 4,5 g tuků
- 13,3 g bílkovin
Na 3 porce
- 500 g hub
- 5 brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1,5 l vody
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička majoránky
Postup
-
Očistěte čerstvé houby (hříbky nebo lišky, my zvolili hříbky) a nakrájejte je na tenké plátky.
-
Brambory, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
-
Na sádle nebo oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte houby a restujte, dokud nepustí šťávu.
-
Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a brambory. Vše důkladně promíchejte.
-
Přidejte mouku, promíchejte a krátce orestujte.
-
Přilijte vodu, přidejte majoránku, sůl a pepř. Vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
-
Během posledních 5 minut vaření přidejte prolisovaný česnek.
-
Vařte ještě chvíli, dokud polévka mírně nezhoustne. Poté ochutnejte a případně dosolte nebo okořeňte. Podávejte s čerstvým chlebem, tak dobrou chuť!