Bramborový salát se v každé rodině dělá jinak. A dokáže vyvolat vášnivou debatu nad tím, co do salátu patří a co ne. Někdo dává majonézu, někdo jogurt, někdo hrášek, mrkev, nebo dokonce šunku. A každá verze je ta správná. My jsme připravili tři verze bramborového salátu podle členů Aktin týmu. Každá je úplně jiná a přesto jsme se shodli, že nám chutnají všechny.
Tak vyzkoušejte tu, která sedne nejvíc právě vám!
Obsahuje
- 324 kcal
- 53 g sacharidů
- 5,4 g tuků
- 10 g bílkovin
Ingredience
- 6 nových brambor
- sůl
- pepř
- 1 mrkev
- 2 fenykly
- 2 vejce
- 1 čajová lžička olivového oleje
- pažitka
- chilli
- 1 lžíce vinného octa
- 6 salátových brambor (typu A)
- 1 cibule
- 2 kyselých okurek
- 1 vejce
- jablko
- 50 g šunky
- 100 ml majonézy
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 6 salátových brambor (typu A)
- 150 g mrkve
- 80 g petržele
- 80 g celeru
- 4 sterilované okurky
- 4 lžíce mraženého hrášku
- 1 cibule
- jarní cibulka
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- Sladič
- 1 lžíce vinného octa
Postup
-
Odlehčený bramborový salát s fenyklem
Salát od Terky je výjimečný tím, že hlavní surovinou je pořádná dávka fenyklu, který salátu dodá netradiční specifickou chuť.
Nejprve si uvařte brambory ve slupce v osolené vodě doměkka. Zároveň si uvařte i vejce natvrdo. Mrkev nakrájejte na tenké plátky. Fenykly zbavte středu a nakrájejte také na tenké plátky. Brambory slijte a ještě teplé oloupejte a nakrájejte na plátky. Promíchejte s mrkví a polovinou fenyklu.
Na dresink prošlehejte olej s octem a dochuťte solí a pepřem. Polovinu dresinku promíchejte s bramborami, polovinu se zbylým fenyklem.
Vejce prolisujte do mísy se salátem, zakápněte olivovým olejem, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a špetku chilli vloček. Osolte, opepřete a vše lehce promíchejte.
Rozdělte na talíře a dozdobte zbylým fenyklem.
Nutriční hodnoty na 1 porci: 324 kcal, S 53 g, B 10 g, T 5,4 g, vláknina 7,5 g
-
Bramborový salát se šunkou a jablkem
V salátu od Romči s Markem nesmí chybět šunka a něco křupavého - přidávají jablko nebo papriku.
Brambory si uvaříme ve slupce, dáme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli najemno a necháme v troše vody projít varem asi 1 minutu. Zároveň si uvaříme vajíčko natvrdo.Vychlazené brambory oloupeme a nakrájíme pomocí kráječe na malé kostičky, stejně tak vajíčko.
Jednotlivé vrstvy brambor vždy osolíme a opepříme abychom měli salát rovnoměrně ochucený.
Přidáme nastrouhané kyselé okurky a najemno nakrájenou šunku a jablko (nebo červenou papriku), aby salát příjemně křupal.
Do směsi přidáme majonézu, bílý jogurt, velkou lžíci hořčice a jemně promícháme.
Dozdobíme vajíčkem uvařeným na tvrdo a rozkrájeným na čtvrtky.
Nutriční hodnoty na 1 porci: 423 kcal, S 55 g, B 10 g, T 17,5 g, vláknina 5 g
-
Bramborový salát s kořenovou zeleninou a hráškem
Verze od Anet je asi nejklasičtější, zato ale pořádně vychucená.
Hrášek vytáhneme z mrazáku a necháme rozmrznout. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Mezi tím uvaříme vejce na tvrdo a kořenovou zeleninu do polo‑měkka. Kořenovou zeleninu nakrájíme ma malé kostičky do mísy, stejně tak vařené brambory a jednotlivé vrstvy vždy osolíme a opepříme.
Sterilované okurky si nakrájíme na malé kostičky a spolu s hráškem a nakrájeným vejcem natvrdo dáme do mísy k salátu. Přidáme majonézu, jogurt, hořčici, ocet a dvě lžíce láku z okurek.
Vše jemně promícháme a dozdobíme jarní cibulkou.
Nutriční hodnoty na 1 porci: 432 kcal, S 61 g, B 14 g, T 14 g, vláknina 8 gAť už se rozhodnete letos vyzkoušet něco nového nebo vsadíte na osvědčenou klasiku, doufáme, že vám bude u štědrovečerního stolu chutnat!
Za Aktin tým přejeme krásné a pohodové Vánoce 🎄