Tak toto? Naprostá pecka! Banánové chlebíčky jsou sice sázka na jistotu, která je rychle hotová, suroviny na ní ve spíži stopro čekají, ale někdy by to možná chtělo trochu změnu... třeba tenhle citronový chlebík s mákem, který vykouzlí úsměv na tváři i těm největším kritikům. A to nejen svým fancy vzhledem, ale hlavně lahodnou chutí a extra vláčnou strukturou. Mňam! 🍋
1 porce obsahuje
- 274 kcal
- 34 g sacharidů
- 12 g tuků
- 6 g bílkovin
Na 12 porcí
- 250 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- 100 ml kokosového oleje
- 3 vajíčka
- 12 g kypřicího prášku
- 2 citrony
- špetka soli
- 2 lžíce máku
- 100 ml mléka
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte formu na chlebíček.
-
Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
-
V jiné míse smíchejte olivový olej a cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
-
Do cukrové směsi s olejem a cukrem vmíchejte kůru a šťávu ze dvou citronů - ideální jsou šetrně ošetřené BIO citróny, kvůli tomu, že je využijeme téměř celé. Kůru i tak před přípravou důkladně očistěte.
-
Střídavě přidávejte do tekuté směsi suché ingredience a mléko. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
-
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45‑55 minut. Poté nechte vychladnout.
-
Na polevu smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu a vytvořte hladkou hustší směs. Rovnoměrně rozetřete na vychladlý chlebíček.
-
Nechte polevu ztuhnout a podávejte. Dobrou chuť!
friendly reminder: jestli chcete chlebíček ozdobit nakrájeným citronem, myslete na to, že pokud ho na polevě necháte delší dobu, pravděpodobně zhořkne. Proto citron přidejte těsně před podáváním.