Rostlinné nápoje jsou v některých případech považována za zdravější alternativu mléka kravského. Je ale tento poměrně rozšířený názor založen na pravdě? A jak na tom ve skutečnosti kravské mléko z nutričního hlediska je?
Kravské mléko ve výživě – ano, nebo ne?
Pokud byste se v místnosti sešli alespoň s devíti přáteli, je vysoce pravděpodobné, že tato otázka vás rozdělí na dva protichůdné tábory. A jaké byste mohli v takovém případě použít?
Proč “ano”?
Mléko je zdrojem kvalitních mikronutrientů, které jsou jiným nápojem (v přirozené formě) prakticky nenahraditelné. Obsahuje kvalitní bílkoviny, mléčný cukr (laktózu) a také mléčný tuk, tedy všechny základní makroživiny. Kromě toho je ve výživě důležitým zdrojem vitaminu D, vápníku či dalších mikroživin – vitamunů A, E a K, vitaminu skupiny B, fosforu nebo chloru.
Proč “ne”?
V určitých ohledech, nebo pro určité osoby, může být kravské mléko problematické. Jedná se např. o:
Potravinové alergie a intolerance – jedná se o případy, kdy musí být kravské mléko ze stravy vyloučeno, nebo je možné konzumovat jen produkty s určitou úpravou, jinak by totiž mohlo dojít k trávicím nebo i zdravotním komplikacím. Typickými příklady je alergie na bílkovinu kravského mléka, kde musí být všechny produkty založené na kravském mléce vyřazeny, nebo intolerance laktózy – zde velmi záleží na citlivosti každého jedince, a navíc existují varianty mléčných výrobků bez laktózy.
Alternativní výživové směry – pokud se při stravování řídíte alternativními výživovými směry, je možné, že váš zvolený životní styl konzumaci kravského mléka nepovoluje. Jedná se např. o veganství a některé formy vegetariánství nebo paleo dietu.
Etická otázka – dalším možným argumentem proti konzumaci kravského mléka je problematika etiky a welfare zvířat. Pravda je, že některé praktiky a postupy využívané v klasických chovech mléčného průmyslu jsou v dnešní vyspělé době jednoznačně nevhodné. Je proto vhodné věnovat pozornost i původu mléka, a podporovat drobné farmáře nebo producenty s BIO certifikací, které zaručují etické zacházení se zvířaty a vyšší důraz na jejich životní pohodu.
Jsou rostlinné nápoje důstojnou náhradou kravského mléka?
Při výběru rostlinného nápoje se zaměřte na jednoduché složení a použité suroviny. Narazit můžete na nápoje, ve kterých najdete přidaný cukr, slunečnicový olej, nebo velké množství aromat či barviv. Opět platí, že občasná konzumace vám nijak neuškodí – z dlouhodobého hlediska je však vhodnější vybírat nápoje bez těchto přidaných látek.
Právě podle jednoduchého a čistého složení poznáte kvalitní rostlinný nápoj – kromě vody může být vyroben z obilovin, luštěnin, ořechů, semen nebo i pseudoobilovin. Základem je voda, se kterou se rozmixovaná surovina smíchá. Některé výrobky pak mohou být obohaceny i o vitaminy a minerální látky. Jejich využitelnost je oproti mikronutrientům v kravském mléce zpravidla nižší, ale zejména pro osoby, které jsou na rostlinné nápoje odkázány ze zdravotních důvodů se jedná o vhodnou variantu.
Pro koho mohou být rostlinné nápoje vhodné?
Jednoznačně pro osoby, které trpí alergiemi nebo potravinovými intolerancemi znemožňujícími konzumaci kravského mléka. Rostlinné alternativy jim umožňují pracovat s touto alternativou při přípravě jídel, ale také např. v kavárnách či restauracích, což má pozitivní dopad na jejich psychiku. Nejsou totiž tolik omezování svou dietou a nemusí se cítit vyřazeni ze společnosti “zdravých” spolustrávníků. Stále je však potřeba mít na paměti, že nutriční hodnoty rostlinných nápojů se od kravského mléka liší. V případě dlouhodobé konzumace tak může být vhodné hledat fortifikované nápoje – obohacené o zmiňované vitaminy a minerální látky (ovšem bez přídavku cukru a dalších aromat či barviv). Další skupinu pak samozřejmě tvoří lidé, kteří se rozhodli pro alternativní výživové směry, a jejich dieta jim konzumaci kravského mléka neumožňuje.
Mimo tyto stavy však stále platí, že kravské mléko je oproti rostlinným nápojům nutričně jednoznačně nejvhodnější volbou.
Jak si rostlinný nápoj připravit doma?
Pokud chcete mít složení a kvalitu rostlinného mléka ve svých rukou, můžete si jej vyrobit doma – stačí vám mixér, voda, daná surovina (ovesné vločky, ořechy, luštěniny apod.), a případně špetka soli.
Co si z toho vzít?
Mléko představuje v porovnání s rostlinnými nápoji nutričně hodnotnější volbu, přičemž vhodnější alternativou jsou tyto rostlinné alternativy pouze pro osoby trpící potravinovou alergií či intolerancemi. V závislosti na svých potřebách je pak samozřejmě možné zvolit mléko např. s garancí bezlaktózovosti nebo BIO certifikací, kde je dbáno na etické zacházení se zvířaty.
Při výběru rostlinného nápoje je třeba myslet na to, že jeho nutriční hodnoty jsou od mléka značně odlišné, a z hlediska dlouhodobé konzumace se zaměřit na kvalitní výrobky bez přidaného cukru, tuku a dalších přídatných látek.