Kremšnita, kremeš, vanilkový nebo pudinkový řez - přesně takhle možná znáte tuhle nadýchanou pochoutku, která se stala velmi oblíbeným dezertem nejenom na Balkáně, odkud pochází tradiční receptura, ale také v celé Evropě, kde si získala svoje místo. Listové těsto, velmi bohatý vanilkový krém a šlehačka nadýchaná jako obláček si svoje místo získá jistojistě i u vás!
1 porce obsahuje
- 262 kcal
- 28 g sacharidů
- 15 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 24 porcí
- 2 balení listového těsta
- 1 l mléka
- 8 žloutků
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 120 g hladké mouky
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky moučkového cukru
- špetka soli
Postup
-
Troubu si předehřejte na 185 °C.
-
První balení listového těsta vyválejte a dejte péct na cca 15 minut. Plech, který jsme zvolili, má velikost 30x40 cm.
-
Zatímco se těsto peče, připravte si vanilkový krém. V malém hrnci zahřejte mléko s vanilkovým cukrem. V misce smíchejte žloutky, krupicový cukr, mouku a špetku soli. Přidejte trochu teplého mléka a smíchejte dohladka.
-
Směs vlijte zpět do hrnce s mlékem a vařte na střední teplotě, dokud se nezačne zahušťovat. Stále míchejte, aby se zabránilo připalování. Hotový krém naneste na upečené listové těsto.
-
Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a rozetřete na vrstvu vanilkového krému.
-
Druhé balení listového těsta dejte na plech a pomocí nože nařežte na 24 kousků (dezert pak půjde lépe krájet a nebude se drobit). Pečte opět na 185 °C 15 minut.
-
Upečené čtverečky poklaďte na šlehačkový krém, pocukrujte moučkovým cukrem a vychladlé podávejte. Dobrou chuť!