Ořechy jako zdroj kvalitních tuků bychom do svého jídelníčku měli zařazovat pravidelně. I proto hrají v dnešním receptu hlavní roli. Tenhle závin z kynutého těsta jimi doslova praská ve švech a garantujeme vám, že chuťový zážitek z něj se vyrovná málo čemu!
1 porce obsahuje 1 kus závinu (cca 5 cm tlustý)
- 470 kcal
- 55,5 g sacharidů
- 23 g tuků
- 10,5 g bílkovin
Na 12 porcí
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 70 g třtinového cukru
- 80 g másla
- 1 vejce
- 25 g droždí
- 1 čajová lžička soli
- 300 g vlašských ořechů
- 150 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 100 ml mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup
-
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Ve vlažném mléku rozpusťte droždí se lžičkou cukru a nechte odstát asi 10 minut, dokud nezačne vytvářet pěnu.
-
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, změklé máslo a vejce. Přilijte mléko s droždím a zpracujte těsto, dokud není hladké a pružné.
-
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Mezitím si připravte náplň. V malém hrnci zahřejte mléko s cukrem, až se cukr rozpustí. Nechte směs vychladnout a poté přidejte mleté ořechy, skořici a vanilkový extrakt. Smíchejte, dokud nevznikne hustá hmotu.
-
Předehřejte troubu na 180 °C.
-
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na obdélníkový plát. Rovnoměrně roztáhněte ořechovou náplň po celém těstě, okraje nechte volné.
-
Pečlivě srolujte těsto do tvaru závinu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 30‑35 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
-
Nechte závin vychladnout a pak už jen podávejte. Dobrou chuť!