Historie bratislavských rohlíčků sahá až do konce 16. století. Tradičně se plní ořechovou a makovou náplní, přičemž je rozdílný i tvar výsledných rohlíčků. Náplň je bohatá a měla by tvořit až polovinu rohlíčku. My jsme v Aktinu připravili zdravější verzi této tradiční pochoutky. Použili jsme špaldovou mouku, která je bohatší na mikronutrienty (a vlákninu). Cukr jsme nahradili bezkalorickým sladidlem. Výsledkem je voňavé, křehké a velmi chutné pečivo.
1 porce obsahuje 1 rohlíček
- 149 kcal
- 10 g sacharidů
- 10,8 g tuků
- 3,7 g bílkovin
Na 24 porcí
- 200 g špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 10 g droždí
- 20 g práškového sladidla
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 50 g mléka
- 240 g vlašských ořechů
- 60 g mléka
- 30 g práškového sladidla
Postup
-
Nejprve si smícháme máslo a obě mouky. Potom přidáme kvasnice, mléko, vajíčko, sůl a sladidlo. Vypracujeme pevný bochník těsta, který zakryjeme a necháme v misce hodinu na teplém místě ještě vykynout. -
Těsto si rozdělíme na 24 (přibližně) stejných částí. Z každé vyválíme oválný tvar a naplníme ořechy ve tvaru válečku. Do každého rohlíčku půjde přibližně 13 g náplně. Rohlíčky pokládáme spojem směrem dolů.
-
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme odpočinout 10 minut a potřeme rozšlehaným žloutkem. Necháme opět 10 minut zaschnout a potřeme zbylým žloutkem.
-
Rohlíčky pečeme na 190 stupňů asi 10 minut.
-
Nezapomeňte se s námi podělit o vaše výtvory. Rádi si je prohlédneme pod #aktinrecepty.