Jaká je doporučená denní dávka soli?

Komentáře
Jaká je doporučená denní dávka soli?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Více než třetina české dospělé populace má zvýšený krevní tlak. Vysoký tlak má tisíc a jednu příčinu, je proto nemožné obracet se pouze na jednu z nich. Například chybějící pohyb a nevyvážená strava mají vliv zcela bez debat. Pak je tu ale také sůl. O nadměrném příjmu této nenápadné složky výživy se ukazuje, že se pod zvýšený krevní tlak podepisuje taktéž. Není proto divu, že světové výživářské autority bijí na poplach a snaží se množství soli ve stravě snižovat.

FDA doporučuje: snižte denní příjem sodíku pod 3000 mg

V říjnu roku 2021 jsme se mohli dočíst o novém doporučení americké FDA, která doporučila výrobcům potravin snížit podíl soli v jejich produktech. Slibuje si od toho snížení denního příjmu soli mezi Američany do 3000 mg sodíku denně, což odpovídá asi 7,5 g soli denně.

Americká FDA s apelem na výrobce potravin uhodila hřebíček na hlavičku, protože to jsou právě oni, kteří mají na vysoké konzumaci soli lví podíl. Podle odhadů totiž asi 70 % denního příjmu soli tvoří ta, která je přidaná v průmyslově zpracovaných potravinách. Pouze zbylých 30 % pochází ze slánky na vašem stole.

Doporučený denní příjem soli je však ještě na míle daleko, činí totiž 2300 mg sodíku (5,8 g soli) denně. Dá se ovšem předpokládat, že i realističtější cíl v podobě prolomení hranice tří tisíc miligramů by mohl mít pozorovatelný účinek.

obrázek z gettyimages.com

V Evropě na tom nejsme o mnoho lépe

Mezi členskými státy Evropské unie je shody asi jako šafránu, ale když pořádně zapátráme, mají přece jen něco společného. Žádný členský stát se totiž nevejde do doporučeného denního příjmu soli daného Světovou zdravotnickou organizací (5 g soli denně).

Podle Světové zdravotnické organizace je průměrný denní příjem soli mezi evropskými státy v rozmezí od 7 do 18 g soli. Z údajů Českého statistického úřadu můžeme vyčíst údaj o průměrné spotřebě bezmála 14 g soli denně, což rozhodně nemá daleko od světové špičky. Také v našich končinách se odhaduje, že většinu soli přijmeme z průmyslově zpracovaných potravin, jen asi 25–30 % z denního příjmu soli přidáme z vlastní vůle.

Hlavní slovo mají fast‑foody a polotovary

Pokud ale výrazně neomezíme konzumaci fast‑foodů a vysoce průmyslově zpracovaných potravin, do limitů WHO se nevejdeme nikdy. Posuďte sami, kolik soli mohou konzumovat některé běžné “ready‑to‑eat” potraviny:

  1. Dr. Oetker Casa di Mama Pizza Diavola. Večeře hotová za 15 minut díky mražené pizze. Je vám to povědomé? Právě touto cestou můžete přijmout množství soli, které hraničí s doporučenou denní dávkou v jedné pizze. V tomto případě jde o 5,9 g soli v jedné pizze.Pokud chcete pizzu jako rychlovku, můžete vyzkoušet Vilgain Základ na pizzu (1,4 g soli na 1 pizzu) a o další přidané soli už rozhodnete pouze vy tím, jaké suroviny na ni použijete.
  2. Koliba Jadel polotučný pařený sýr. Patříte mezi milovníky slovenských sýrů? Moc to s nimi nepřehánějte. Třeba takový běžný jadel může obsahovat asi 5 g soli na 100 g, což odpovídá doporučené denní dávce soli. U jiných sýrů můžete být více v klidu, běžně obsahují okolo 2 g soli na 100 g. Snažte se proto vybírat méně slané varianty, vysoce slané sýry berte jen jako zpestření běžného jídelníčku.
  3. ”Poctivý” burger od McDonald’s. Vysoký obsah soli dost možná není to nejhorší na burgerech z tohoto rychlého občerstvení. Ale i těchto 3,8 g soli na burger se počítá, a pokud k němu přidáte ještě hranolky, máte hotových denních 5 g soli raz dva.
obrázek z istockphoto.com

Sodík, sůl, jak se v tom vyznat?

Možná jste teď trochu zmatení, jaký je vlastně vztah mezi sodíkem a solí. Není to ale nic složitého. Klasickou solí máme na mysli jedlou sůl, tedy z chemického hlediska chlorid sodný. Jedlá sůl je přibližně ze 40 % tvořena sodíkem, zbylých 60 % tvoří chlor.

Na etiketách potravin musí být dle evropských nařízení uveden obsah sodíku NEBO obsah soli (ve smyslu jedlé soli). Nenechte se proto zmást, doporučený denní příjem soli je sice 5 gramů, ale v řeči sodíku to jsou pouhé 2 gramy tohoto prvku.

Sodík nemusí být vždy špatný. Záleží, v jaké je formě

Zajímavostí zůstává fakt, že nadměrný příjem sodíku bývá dáván do spojitosti se zvýšeným krevním tlakem zejména v případech, kdy pochází z jedlé soli, tedy z chloridu sodného. Naproti tomu sodík původem z jiných sloučenin, například z jedlé sody, se zdá být podstatně méně problematický.

Možná si nyní říkáte, k čemu je tato informace dobrá, když si stejně budete solit jídlo běžnou kuchyňskou solí. Má to ale i ryze praktický přesah:

  • Například minerální vody jsou zdrojem sodíku, který má jako protiion většinou hydrogenuhličitanový ion. A že některé “minerálky” mají sodíku na rozdávání nám ukazuje třeba taková Poděbradka, která obsahuje více než 500 mg sodíku na litr.
  • Stejně tak jestli patříte mezi zaryté sportovce, jistě víte, že vám s výkonem může pomoci klasická jedlá soda. Ani tady nemusíte mít ze sodíku strach, protože ani v tomto případě nepochází sodík z klasické jedlé soli.

Co si z toho vzít?

Ačkoliv většina výživářských autorit doporučuje držet příjem soli v rozmezí asi 5–6 g soli denně, realita běžného života je někde úplně jinde. Zatímco průměrný Američan konzumuje asi 8,5 g soli denně, některé evropské státy včetně České republiky jsou na tom ještě hůře.

Rozhodně to není pozitivní zpráva, protože nadměrný příjem soli je spojený se zvýšeným krevním tlakem, jedním z rizikových faktorů cévních onemocnění. Jelikož cévní onemocnění patří mezi nejčastější příčiny úmrtí, rozhodně jde o důležité téma.

Problém je, že tolik soli, kolik se vyskytuje ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a polotovarech, byste si sami do jídla nikdy nedali. Snažte se proto zaměřit na přirozené čerstvé potraviny, šetřete s fast‑foody a pokuste se postupně příjem soli ve stravě omezovat.

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Je sůl jed moderní společnosti? Pravda o soli a jak si vybrat tu správnou
Je sůl jed moderní společnosti? Pravda o soli a jak si vybrat tu správnou
Celá problematika nestojí na tom, kolik soli bychom měli požít, ale jaký obsah sodíku bychom měli mít v těle. Pro představu – 1 g soli se rovná 394 mg sodíku. V ČR je dávka přijímané soli však 3–4krát větší. Pokud chceme omezit příjem sodíku, musíme se zaměřit na to, jakou sůl kupujeme.
Mořská sůl, ryby nebo mléko. Co jíst pro zdravou a funkční štítnou žlázu?
Mořská sůl, ryby nebo mléko. Co jíst pro zdravou a funkční štítnou žlázu?
Znáte potraviny, které vám zajistí optimální funkčnost štítné žlázy? Klíčovou roli hraje zastoupení některých minerálních látek, jako je jód, selen, železo či zinek. Pozor si dejte i na dlouhodobou lowcarb stravu.
Trápí vás oteklé tělo a celulitida? Možná jíte moc soli
Trápí vás oteklé tělo a celulitida? Možná jíte moc soli
Sůl byla v minulosti mimo jiné používána k léčebným účelům, dnes jí ale máme v jídelníčku takové množství, že nám její příjem spíše škodí. Jaká rizika s sebou zvýšená konzumace soli přináší, jaké potraviny jsou jejím největším zdrojem a jak je to se zadržováním vody při hubnutí?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.