- Problémy se zažíváním z hlediska zácpy trápí přibližně 16 % celosvětové populace.
- Mezi důvody patří jak nízký příjem vlákniny, tak nedostatek pravidelného pohybu či tekutin.
- Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné a fermentované výrobky může pomoci podpořit zdravé a pravidelné vyprazdňování.
Proč můžete být “zacpaní”?
Jak je naznačeno výše, zácpa je běžný zdravotní problém trápící vysoké procento lidí, který může mít řadu příčin. Jednou z nejčastějších je nedostatečný příjem vlákniny ve stravě. Právě vláknina je klíčová pro správné fungování trávicího systému – pomáhá udržovat stolici měkkou a usnadňuje její průchod střevem. Nachází se především v ovoci, zelenině a celozrnných produktech a denní příjem se pohybuje mezi 25–30 gramy (podrobnější tabulku naleznete níže). Dalším faktorem pak může být nedostatečný příjem tekutin, neboť voda napomáhá stolici s měkkou konzistencí.
Jaké existují druhy vlákniny a jsou mezi nimi rozdíly? Odpovědi se dozvíte v článku Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Své místo na má ovšem také nedostatek pohybu. Pravidelná fyzická aktivita podporuje peristaltiku střev, což je proces, při kterém se střeva rytmicky stahují a posouvají obsah směrem ke konečníku. Sedavý způsob života tento proces zpomaluje a vede k hromadění stolice ve střevech. Mezi navazující problémy patří stres či výraznější změny denního režimu (cestování, změna pracovní doby apod.).
Jak vyzrát na dostatečný příjem vlákniny poradí článek 5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit!
V některých případech může být zácpa způsobena určitými medikamenty či zdravotními stavy – například léky proti bolesti, antidepresiva, či ty na vysoký krevní tlak činnost střev zpravidla zpomalují. Dále se může jednat o syndrom dráždivého tračníku, hypothyreózu nebo neurologické poruchy. Pokud máte s trávením dlouhodobé problémy, jistě navštivte svého lékaře a proberte s ním individuální postup léčby.
Kolik gramů vlákniny na den?
Věk | Ženy | Muži |
do 2 let | 9 | 9 |
2–3 | 14 | 14 |
4–8 | 17 | 20 |
9–13 | 22 | 25 |
14–18 | 25 | 31 |
19–30 | 28 | 34 |
30–50 | 25 | 31 |
51+ | 22 | 28 |
Vláknina tam, kde ji nečekáte aneb 10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout!
Tipy na 25 projímavých potravin
- Papája
- Švestky
- Pomeranče
- Dýně
- Chia semínka
- Lněná semínka
- Listová zelenina (špenát, kapusta, zelí)
- Luštěniny (fazole, cizrna, čočka, hrách)
- Celozrnné obiloviny (rýže, těstoviny, quinoa)
- Oves
- Řecký jogurt
- Bobule
- Avokádo
- Banány
- Hrozny
- Kiwi
- Meloun
- Fíky
- Mango
- Ananas
- Rajčata
- Okurka
- Sladké brambory
- Zelené fazolky
- Houby (shiitake, reishi)
Kdy zajít k lékaři?
Svého lékaře či jiného odborníka byste měli kontaktovat ve chvíli, kdy zácpa trvá déle než tři týdny, a to i přes změny ve stravě a životním stylu, jako je zvýšení příjmu vlákniny a tekutin či frekventovaná fyzická aktivita. Dlouhodobá zácpa může signalizovat závažnější zdravotní problémy, která vyžaduje odbornou diagnózu a léčbu.
Tajný pomocník ve formě psyllia – o co se jedná se dozvíte v článku Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí!
Dalším varovným signálem je přítomnost krve ve stolici nebo výrazná změna barvy stolice – ta může být příznakem onemocnění, jako jsou hemoroidy či závažnější problémy (rakovina tlustého střeva). Obzvlášť pokud je vaše zácpa doprovázena jinými symptomy, bolestí břicha, zvracením nebo náhlým úbytkem hmotnosti.
Pokud vám byl diagnostikován jiný zdravotní problém (cukrovka, onemocnění štítné žlázy, neurologické poruchy…) a máte se zažíváním potíže, zajděte si k lékaři na konzultaci. Absolvujete všechna potřebná vyšetření, jako jsou krevní testy, kolonoskopie nebo jiné diagnostické metody, aby se zjistilo, zda se nejedná o doprovodný symptom, a na základě výsledků se navrhne vhodná léčba.
Jak rozhýbat střeva? To i další tipy poradí tento článek!
Co si z toho vzít?
Zácpa je běžným problémem, který trápí více jak ⅙ celosvětové populace. Častými důvody jsou nedostatek vlákniny, tekutin či pravidelného pohybu – je to ale právě strava, která vám může nejrychleji a nejefektivněji pomoci. Konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných či fermentovaných potravin je klíč k návratu do zdravého fungování. Pokud vaše zažívací potíže ovšem překročí 3 týdny nebo je doprovází další symptomy, neváhejte kontaktovat svého lékaře či jiného odborníka.