Sušené ovoce: rychlý zdroj energie a pomoc při zácpě, ale také cukrová bomba

Zuzana Gáliková
Zuzana Gáliková 11. 1. 2021
5 min. 1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Sušené ovoce: rychlý zdroj energie a pomoc při zácpě, ale také cukrová bomba

Taky znáte ty „zdravé“ buchty a koláčky, jejichž základem jsou sušené datle a datlová pasta a dle autora receptu jde o skvělou variantu, která z něj dělá téměř zázrak? Datle jsou přitom koncentrovaným zdrojem cukru. A že toho cukru má taková buchta opravdu hodně. Jak je to tedy se sušeným ovocem obecně? Na co se hodí, a kdy mu již říct dost?

Co se v článku dozvíme?

  • Proč a kdy může být sušené ovoce pro nás prospěšné

  • Na jaké živiny je tohle ovoce bohaté

  • Proč bychom to s ním ale neměli přehánět a jaké jsou negativa

V čem je sušené ovoce pro nás výhodné? 

Je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek

Sušené ovoce je zbaveno vody, proto živiny, které jsou v něm obsaženy, se tam nachází v koncentrovaném množství. Kousek ovoce velikosti palce tak může být skvělým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa (napr. meruňky, rozinky, fíky), beta‑karotenu apod. Může se hodit třeba v situacích, kdy si z nějakého důvodu nemůžeme dopřát jeho čerstvou variantu. Dejme si ale pozor, abychom to nepřehnali s množstvím. Je snadné sníst 15 kousků sušených švestek najednou. 

Vyplatí se přihodit jej do košíku v případě, že nás trápí zácpa

Kromě minerálních látek má sušené ovoce také koncentrované množství vlákniny. Díky tomu napomáhá rychlému přechodu tráveniny trávicím traktem a ulehčuje vyprazdňování.

Svým pozitivním efektem na problémy se zácpou jsou proslavené zejména sušené švestky. Osvědčit se ale mohou také meruňky, hrušky, jablka nebo fíky. Nezapomínejme také na dostatečný pitný režim, aby mohla vláknina plnit svůj úkol.

Pokud máme problém se zácpou, vyplatí se dopřát si najednou více kousků ovoce. Pořád ale mysleme na jeho vysokou energetickou hodnotu.

obrázek z istockphotos.com

Je výhodným zdrojem energie při dlouhodobé aktivitě

Spousta cukru a energie v malém množství potraviny je častokrát spíše problém, ale jsou situace, kdy se to nesmírně hodí. Třeba při dlouhém výšlapu někde v horách – v čase, kdy nám dochází síly, je výhodné nakopnout se malou, ale energeticky bohatou svačinkou, která nám nezatíží trávicí trakt.

Sušené ovoce je na to jak dělané. Nemusíme ovšem zobat pouze samotné meruňky, švestky nebo banány. Túru si můžeme zpestřit třeba různými tyčinkami a jinými výrobky ze sušeného ovoce.

Využití má také v sladké kuchyni

Základ buchty z datlí a datlové pasty sice není to pravé ořechové, ale pokud jsou tyto ingredience přidány s rozumem, mohou pečení příjemně zpestřit a osladit. Nebojme se proto do buchty místo typických rozinek přidat třeba sušené brusinky, hrušky nebo mango. Objevíme tak další nové chutě. 

Kvůli čemu si dát na sušené ovoce pozor?  

100 g sušeného ovoce má 3–5krát více cukru, než 100 g čerstvého

Jelikož je sušením z ovoce odstraněna voda, sušené ovoce má na 100 g mnohem vyšší  obsah jednoduchých cukrů, než stejné množství čerstvého ovoce. Třeba 100 g sušených meruněk má 38 g cukru, zatímco čerstvé meruňky jej mají o 29 g méně, tedy 9 g/100 g. Pokud je ovoce ještě navíc doslazeno, jedná se o docela velkou cukrovou bombu. 

Jednoznačně si polepšíme, pokud budeme volit neslazené varianty. A pokud taková varianta není, zkusme kouknout do řad lyofilizovaného ovoce – je to ovoce, které je sušeno mrazem a cukr se do něj obvykle nepřidává. 

V tabulce je uvedeno, jak se v obsahu jednoduchého cukru liší 100 g čerstvého a 100 g sušeného ovoce.

čerstvé ovocesušené ovoce
meruňky8,9 g38,3 g
švestky9,5 g24,8 g
mango12,5 g65,2 g
hrušky10,3 g62,2 g
jablka10,9 g58,3 g

zdroj: www.nutridatabaze.cz

obrázek z freepik.com

Koncentrovaný obsah energie je většinou nevýhoda

S vysokým obsahem cukru se pojí také vysoká energetická hodnota. 100 g sušených meruněk má 1170 kJ/276 kcal na 100 g, zatímco čerstvé meruňky obsahují 223 kJ/53 kcal na 100 g. Pokud tak bez rozmyslu spořádáme pytlík sušených meruněk, může to hodně zamávat s naším energetickým příjmem

Riziko vzniku zubního kazu se může jeho konzumací zvýšit

Nadměrný příjem cukru se obecně pojí s vyšším rizikem zubního kazu. Cukr v ústní dutině je rozkládán bakteriemi, které z něj vytváří kyseliny a ty následně negativně působí na zubní sklovinu.

U sušeného ovoce je toto riziko ještě o něco vyšší. Jelikož se druhy jako meruňky, švestky, datle, papája apod. hodně lepí na zuby, může se stát, že ovoce nám tak v ústech zůstane delší dobu. Bakterie tak mohou řádit déle a více a vzniklé kyseliny mohou déle působit na zubní sklovinu.

Co si z  toho vzít?

Sušené ovoce je sice stejně výživné jako jeho čerstvý protějšek, ale rozhodně bychom s ním neměli stejně zacházet, protože se jedná o koncentrovanější zdroj energie. Může se totiž stát, že nám usnadní cestu ke zkaženým zubům nebo většímu množství faldíků na břiše. Pokud jej ale budeme jíst s mírou, ulehčí nám třeba dlouhou túru a uleví nám od trávicích problémů. Proto si ho klidně dopřejme, ale jako u všeho ostatního, s rozumem! 

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek