Hubnutí a ovoce? No jasně! 5 druhů, které přijdou k chuti a mají málo kalorií

Komentáře
Hubnutí a ovoce? No jasně! 5 druhů, které přijdou k chuti a mají málo kalorií
obrázek z pixabay.com
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Ovoce je (nejen) skvělá svačina nabitá vitamíny, vlákninou a jinými živinami, které podpoří vaše zdraví. Navíc je díky nízkému obsahu energie a již zmíněné vláknině skvělým pomocníkem, pokud se zrovna snažíte hubnout.

Pravidelná konzumace ovoce je spojena s nižší hmotností, nižším rizikem cukrovky, vysokého krevního tlaku, rakoviny nebo srdečně cévních onemocnění. Denně byste měli sníst minimálně 150–200 g ovoce, což odpovídá 1–2 kusům, které můžeme chápat také jako 1–2 porce.

Každý druh ovoce je zdravý a prospěšný. Ovoce obecně obsahuje málo energie a díky vysokému obsahu vody má malou energetickou hustotu (denzitu). Dnes jsme pro vás vybrali TOP 5 druhů, kterými podpoříte hubnutí.

1. Meloun

Jasně, meloun je druh plodové zeleniny, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Proto má meloun své místo i zde. Meloun má málo kalorií, protože obsahuje spoustu vody. To z něj činí skvělý dezert nejen při hubnutí. Meloun má i řadu jiných benefitů – vysoký obsah draslíku podpoří srdeční zdraví. Dále zde najdeme antioxidanty, jako je vitamin C, beta karoten nebo lykopen.

V malém množství obsahuje i aminokyselinu citrulin, která dokáže zlepšit prokrvení a sportovní výkon. Sílu jako od preworkoutu ale čekat nemůžeme. Díky vysokému obsahu vody může pomoci s pitným režimem, který by měl být v horkém letním počasí vyšší než obvykle. Meloun pomůže i se zažíváním.

Jak jistě sami dobře víte, nejlépe meloun chutná jen tak nakrájený na kostky. Přidat ho můžete do ovocných nebo i zeleninových salátů či smoothies.

Jeden střední plátek melounu má kolem 200 g. Ve 100 g vodního melounu průměrně najdeme:

  • 33,4 kcal

  • 7,1 g sacharidů

  • z toho 6,2 g cukru

  • 0,4 g vlákniny

  • 0,6 g bílkovin

  • 0,2 g tuků

2. Peckoviny – třešně, meruňky, broskve a další

Další typicky letní záležitostí je ovoce s peckou. Sami dobře víte, že mimosezónní astronomicky drahé nektarinky zrovna dobře nechutnají a ani nejsou nadupané živinami. Proto využijte jejich aktuální sezónnosti, tím pádem i příznivější ceny, a zpestřete si jimi jídelníček.

Peckoviny mají nízký glykemický index, což z nich činí skvělé pomocníky při hubnutí. Díky vitaminu C a A také bojují s oxidačním stresem a chrání naše buňky před poškozením.

Nakrájejte je čerstvé třeba do ranní ovesné kaše, přidejte k jogurtu a müsli. Nektarinky nebo broskve skvěle chutnají i grilované, tak se nebojte experimentů. Určitě je neloupejte, vláknina se nachází převážně právě ve slupce.

1 kus broskve má asi 120 g. Ve 100 g broskve průměrně najdeme:

  • 42,9 kcal

  • 8,4 g sacharidů

  • z toho 8,4 g cukru

  • 1,5 g vlákniny

  • 0,9 g bílkovin

  • 0,3 g tuků

3. Jahody, maliny, borůvky a další „berries“

Kromě nízkého obsahu kalorií mají všechny „bobule“ pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, krevního tlaku a působí protizánětlivě. Mají skvělé antioxidační vlastnosti. Skvělou zprávou pro všechny je, že přítomné antokyany působí jako nootropika, což jsou látky, které dokáží zlepšit váš mentální výkon a soustředění.

V létě, kdy vrcholí jejich sezóna, je konzumujte čerstvé. Myslete ale dopředu a udělejte si zásoby na zimní měsíce. Mražením neztrácí nic ze svých pozitiv.

Mohou být součástí smoothies, snídaňových kaší nebo zdravého pečení. Skvěle chutnají v kombinaci s některými sýry v zeleninových salátech. Upečte si třeba jahodové letní galetky nebo připravte jednoduchý svačinový pohár.

1 středně velký kus jahody váží cca 10 g. Ve 100 g jahod průměrně najdeme:

  • 32,3 kcal

  • 5,7 g sacharidů

  • z toho 4,9 g cukru

  • 2 g vlákniny

  • 0,7 g bílkovin

  • 0,3 g tuků

[Instagram]

4. Jablka

Nesmíme zapomenout ani na stará dobrá jablka, která jsou pravděpodobně nejoblíbenějším a nejrozšířenějším českým ovocem.

Ale pozor: jablka neloupejte a raději je jezte celá. Ty největší nutriční poklady se skrývají právě ve slupce. Přítomná vláknina pomůže udržet na uzdě váš hlad a apetit. Pozitivně působí i na náš mikrobiom. Polyfenoly zase pomáhají snížit hladinu cholesterolu.

Zkuste třeba svěží letní nepečený dezert s jablky.

Průměrně velký kus jablka váží nejčastěji kolem 150 g. Ve 100 g jablka průměrně najdeme:

  • 53,4 kcal

  • 11,4 g sacharidů

  • z toho 11,3 g cukru

  • 2,4 g vlákniny

  • 0,3 g bílkovin

  • 0,2 g tuků

5. Citrusy

Citrusy, jako je grep, pomeranč, mandarinky nebo pomelo, mají málo kalorií, jsou zdrojem vitaminu C a vlákniny. Abyste z nich vytěžili co nejvíce benefitů, jezte je tak, jak je příroda nabízí. Pomerančový džus je plný cukru, neobsahuje vlákninu, a tak ani nezasytí.

Vyhazujete kůru z pomerančů? Chyba! V létě slouží jako odpuzovač hmyzu, nahradí osvěžovače vzduchu, provoní skříně a prádlo nebo zbaví boty nepříjemného zápachu.

Citrusy jsou pohotovou svačinou, můžete je ale přidat i do salátů nebo různých osvěžujících dezertů.

Průměrný grep má něco mezi 150–200 gramy. Ve 100 g grepu průměrně najdeme:

  • 43,7 kcal

  • 9,1 g sacharidů

  • z toho 6,9 g cukru

  • 1,6 g vlákniny

  • 0,8 g bílkovin

  • 0,1 g tuků

Co si z toho vzít?

Ovoce by mělo být pravidelnou součástí jídelníčků všech z nás. Obsahuje hodně vlákniny, má málo kalorií a je nabombené zdraví prospěšnými látkami, proto může být vhodným pomocníkem při redukci. Lépe uděláte, když ovoce budete jíst v takové podobě, jak ho příroda nabízí. 

Své místo by v redukčním jídelníčku měl mít i meloun, který sice botanicky řadíme mezi zeleninu, ale díky sladké chuti spolehlivě uspokojí každý mlsný jazyk.

Džusy a smoothies příliš vhodné nejsou. To kvůli vysokému obsahu cukru a minimu vlákniny. Navíc zpravidla nezasytí a dodají příliš velkou dávku energie.

Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Všichni už jsme se někdy setkali s tvrzením, že ovoce by se mělo jíst jen dopoledne, protože jinak se po něm tloustne. Kolik cukru vlastně ovoce obsahuje a opravdu se nám banán po poledni uloží do tuku? Pokud v tomto ohledu stále tápete, je tento článek přesně pro vás.
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Někdy nám masová média dokáží předhodit senzační titulky zpráv, ale realita je poněkud skrytá mezi řádky. Zjistěte s námi, proč džusy nepatří pod škatulku zdravé výživy a proč bychom svoje ovoce měli jíst, nikoliv pít. A jednou pro vždy si ujasníme, že džus ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Znáte to, jak si koupíte půl litru smoothie nebo ovocné šťávy, dáte si první hlt, ani nemrknete a všechno je pryč? A hlad vás za chvíli otravuje zas? Jsou sice z ovoce, ale mají svá úskalí. Jaká to jsou?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim má vliv (bez nadsázky) na vše kolem vašeho života. Nedostatek vody sami na sobě poznáte celkem snadno, dobře se cítit totiž rozhodně nebudete. Jak by ale měl váš optimální příjem tekutin vypadat?
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
Příliš mnoho cukru v našem jídelníčku není pro naše zdraví vůbec dobré. To přinejmenším tušíme nebo dobře víme. Velká spousta potravin a nápojů ale obsahuje skrytý cukr. Víte, na které si dát pozor?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Prý stačí vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, tomu vysokému se vyhýbat a budeme štíhlí, zdraví a krásní... Ano, zní to opravdu skvěle! Ale bohužel, ani tentokrát to nemáme tak jednoduché a je otázka, do jaké míry si vůbec třeba s glykemickým indexem lámat hlavu.
Nootropika: zrychlí proces učení a zlepší soustředěnost
Nootropika: zrychlí proces učení a zlepší soustředěnost
Koloběh akademického roku na vysokých školách je neúprosný, a tak další zkouškové období zase pomalu klepe na dveře. Nejednoho studenta jistě napadne, jak by mohl podpořit efektivitu svého učení. Máme pro vás doporučení na látky, které vám ve zkouškovém pomohou.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?