- Alkohol podporuje ztráty tekutin močí a přispívá tak k dehydrataci organismu.
- Nejefektivnější strategií je konzumovat alkohol s mírou (nebo ještě lépe vůbec) – žádnou dávku totiž nelze označit za bezpečnou.
Proč vzniká kocovina?
Kocovina je černým stínem na pozadí každé události spojené s konzumací alkoholu. I vy jste si možná z obavy o svůj ranní stav už někdy raději další skleničku odepřeli – jak se ale na kocovinu dívá věda?
Kocovina je následkem působení alkoholu na lidský organismus. Ten ho považuje za cizorodou látku, jejímuž odstranění věnuje maximální pozornost a upozaďuje tak jiné procesy jako je zpracování jiných živin nebo regulace krevní glukózy. Jedním z hlavních mechanismů vzniku kocoviny je dehydratace způsobená alkoholem – ten totiž způsobuje snížené vylučování tzv. antidiuretického hormonu, který za normální situace udržuje rovnováhu v tělních tekutinách. To má za následek časté močení, ztrátu tekutin a dehydrataci.
Kromě samotného alkoholu ale mohou hrát roli i další látky obsažené v nápojích, a to zejména tzv. kongenery, které jsou zodpovědné za chuťové a aromatické vlastnosti nápoje. Najdete je zejména v “tmavých” druzích alkoholu, jako bourbon, brandy, whiskey, rum nebo červené víno.
Nejčastějšími projevy kocoviny pak jsou:
- únava
- slabost
- žízeň nebo pocit sucha v ústech
- nevolnost
- bolest hlavy
- citlivost na světlo a zvuky
- podrážděnost nebo úzkost
Podrobnější informace o rozvoji kocoviny najdete v článku Co je kocovina a jak vlastně vzniká?
Jaká je prevence kocoviny?
Na úvod je třeba připomenout, že nadměrná konzumace alkoholu vedoucí ke vzniku kocoviny není “v pohodě” a rozhodně by k ní nemělo docházet na pravidelné bázi. Pokud ale tušíte, že vám při nějaké příležitosti nebude jeden drink stačit, existuje několik strategií, které mohou riziko rozvoje kocoviny snížit.
1. Pijte s mírou (nebo ještě lépe vůbec)
Ještě jedna morální zastávka – pamatujte, že neexistuje žádná dávka alkoholu, která by se dala označit za bezpečnou. Snažte se proto pít s rozumem, a i když před sebou máte dlouhou noc, prokládajte alkoholické nápoje těmi nealkoholickými. Další strategií je pít pomalu, např. 1 drink za 1–2 hodiny. Tento přístup zajistí plynulejší odbourávání alkoholu a pomůže předcházet intoxikaci, při které játra nestíhají alkohol metabolizovat, a ten se tak dostává ve zvýšené míře do krevního oběhu.
2. Už před konzumací alkoholu dbejte na hydrataci
Už 1–2 dny před plánovaným večírkem dbejte na dostatečnou hydrataci, aby byla míra dehydratace po konzumaci alkoholu co nejnižší. Uvidíte, že nejen vaše hlava vám ráno poděkuje. Ještě večer v samotný den akce doporučuji před spaním pár sklenic vody. Opět ale používejte selský rozum – pokud hodláte vypít tolik alkoholu, že by odrovnalo partu horníků, ani dostatečná hydratace vás před kocovinou neochrání.
3. Dostatečně se najezte
Z prázdného žaludku se alkohol vstřebává rychlostí blesku. Naplněný žaludek naopak podle některých studií vedl k tomu, že hladina alkoholu v krvi dosahuje nižší úrovně, než je tomu nalačno.
4. Snažte se zbytečně neponocovat
Konzumace alkoholu snižuje kvalitu spánku, a právě dostatečný odpočinek je to, co při prevenci i terapii kocoviny potřebujete. Ve dnech před plánovanou akcí, ani na akci samotné, proto zbytečně dlouho neponocujte a snažte se tělu dopřát co nejvíce regenerace.
5. Mějte ve stravě dostatek vitaminu B3 a zinku
Podle některých studií je závažnost kocoviny nižší u osob, které mají ve stravě dostatek vitaminu B3 a zinku. Najdete je např. v libovém mase, vejcích, luštěninách nebo ořeších a semenech. Nejbohatším potravinovým zdrojem zinku jsou pak ústřice, ve spojení s alkoholem ale těžko soudit, zda by vám konzumace této potraviny udělala vzhledem ke své konzistenci a vůni dobře.
6 science‑based tipů na vyprošťováky
A co si počít, když ani prevence nepomohla, a vy máte ráno po akci pocit, že se vám rozskočí hlava? Věda vám nabízí hned 6 možných řešení:
1. Pijte dostatek tekutin – včetně minerálky a ionťáku
Při úlevě od symptomů kocoviny bude hrát roli míra hydratace organismu. Kromě obyčejné vody můžete navíc vyzkoušet i perlivé nápoje, které díky obsahu oxidu uhličitého mohou podporovat funkci některých enzymů, které se podílejí na metabolizaci alkoholu.
S nadměrnou ztrátou tekutin při konzumaci alkoholu se pak pojí i ztráta vitaminů rozpustných ve vodě nebo eletrolytů, s čímž vám může pomoci iontový nápoj nebo elektrolyty.
2. Sáhněte po vitaminu C, vitaminech B, zinku a hořčíku
Ačkoliv od suplementace vitaminu C, vitaminů skupiny B nebo hořčíku nemůžete očekávat zázraky, jejich koncentrace v organismu může být vzhledem k nadměrným ztrátám tekutin snížena. Jejich doplněním se vám tak může ulevit. Vitamin C je navíc antioxidant, což po alkoholovém opojení určitě nebude na škodu.
3. Jděte na čerstvý vzduch
Pokud jste schopni se vyhrabat z postele, procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře, jakkoliv neuvěřitelně to zní. Doporučuji se ale vyhnout namáhavému cvičení, jelikož vaše tělo je “ve stresu” už jen z následků probdělé noci. Jak konkrétně vám procházka udělá dobře, se dozvíte v článku Ranní procházka vás spolehlivě nastartuje.
4. Dejte si poctivý vývar
Jistě už jste v nějakém filmu viděli maminku, jak ráno po akci spěchá k posteli svého dítěte se silným vývarem – tento kýčovitý stereotyp má ovšem něco do sebe. Vývar obsahuje kromě tekutin a potřebných iontů také živiny jako bílkoviny nebo sacharidy, které jsou lehce stravitelné. Po doplnění energie se tak budete nepochybně cítit lépe.
5. Zkuste lehce stravitelné jídlo s obsahem sacharidů a bílkovin
Pokud nemáte k dispozici vývar, nebo vám polévka nestačila, můžete vyzkoušet i další jídlo s obsahem komplexních sacharidů a bílkovin. Tyto živiny příliš nezatíží váš trávicí trakt a energie obsažená v jídle pomůže zmírnit ospalost a otupělost spojenou s kocovinou.
6. Dejte si vyprošťovák
Na trhu existují také již “hotové” přípravky označované jako vyprošťováky, které nejčastěji obsahují sloučeniny zmírňující žaludeční nevolnost a komplex vitaminů a minerálních látek – zejména vitamin C, B, hořčík, draslík nebo sodík.
Jak je to s léky na kocovinu?
V souvislosti s prevencí nebo léčbou kocoviny jste pravděpodobně zaznamenali i “pozitivní efekt” některých léčiv, jako je je Ibalgin, Paralen nebo Acylpyrin/Aspirin. Pravdou je, že v oblasti zmírnění symptomů kocoviny mohou skutečně pomoci, ALE! – kombinace alkoholu s některými léčivy může vést k závažnému poškození jater nebo sliznice žaludku.
Po lécích proto sáhněte opravdu až v krajním případě a ideálně až ráno, nebo po delší časové prodlevě po poslední konzumaci alkoholu.
Co si z toho vzít?
Probdělá a propitá noc si může ráno vybrat svou krutou daň – co tedy dělat, pokud vás kocovina zasáhne v plné síle? Efektivními způsoby může být dostatečný příjem tekutin, suplementace některých mikronutrientů, lehce stravitelné jídlo nebo pohyb na čerstvém vzduchu. Na pozoru byste se pak měli mít zejména při kombinaci alkoholu s léčivy.
Nejlepší terapií je ale prevence – tedy pít s rozumem (nebo ještě lépe vůbec). Jaké výhody vám přinese abstinence, se dozvíte v článku Proč nepít alkohol?