Proč se bojíme vepřového masa

Proč se bojíme vepřového masa

Už vás někdy napadla tato otázka? Vepřové maso není v kulturistice a fitness zrovna oblíbenou pochutinou, přesto se ptám, proč tomu tak je, vždyť se jedná o poměrně kvalitní zdroj plnohodnotných bílkovin (pokud se snažíte), a to poměrně levný.

Proč se bojíme vepřového masa

Článek o vepřovém mase jsem ještě nikdy nepsal, to neznamená, že by mi bylo zcela cizí, a že bych nevěděl, o co se v případě „čuníků" jedná. Jsem chlapec z venkova, proto jsem se setkával s vepřovým masem na obědovém talíři poměrně často, a to nejen při snaze o budování svalové hmoty, ale i v dietním režimu. V dnešním článku se pokusím vepřové maso lehce očistit a ukázat vám, že i tento zdroj je ve výživě milovníka fitness a zdravého životního stylu možné využít.

Jako pravidelný účastník pravé české zabíjačky, kterou jsme na Vysočině mívali každou zimu, jsem se setkal se všemi částmi prasete. Na úvod bych tedy rád řekl, že samozřejmě vepřové maso není použitelné kompletně tak, jak vypadne z jatek případně, jak se s ním setkáte na zabíjačce, nicméně můžete vybrat kousky, které jsou pro vás velmi použitelné. Pokud se dokonce podíváte do statistik konzumace masa v ČR, zjistíte, že ani kuřata, ani ryby nejsou na předních příčkách. První dvě pozice opanují právě vepřové a hovězí maso. Na stejnou úroveň v jídelníčku se dají dokonce řadit.

Hned na úvod jsem se vám rozhodl nabídnout tabulku, která pojednává o energetických hodnotách jednotlivých částí vepřového masa tak, jak je můžete najít na řeznickém pultu. Ostatně, to je ve své podstatě to nejdůležitější, co by vás mělo zajímat. Když se podíváte do tabulky nutričních hodnot, zjistíte, že se vepřové maso zase tolik neliší například od hovězího. Dá se dokonce říct, že je v mnoha případech srovnatelné, ne-li lepší.

Část
energie
Tuky
Bílkoviny
Sacharidy
vepřová kýta 715 kJ 12.1 g 14.7 g 0 g
vepřová panenka 569 kJ 5.41 g 20.48 g 0 g
vepřová  pečeně 727 kJ 10 g 21 g 0 g
Vepřové - průměr 1062 kJ 23.06 g 10.3 g 0 g
Vepřové ledvinky 473 kJ 4.6 g 16.3 g 0.8 g
vepřova kotleta 1000 kJ 18.2 g 18.2 g 0 g
Vepřová kýta 715 kJ 12.1 g 14.7 g 0 g
vepřová plec syrová 990 kJ 8.4 g 39.8 g 0 g
Vepřové koleno
579 kJ 6 g 20 g 1 g
Vepřové kotlety 1125 kJ 24.2 g 12.6 g 0 g
Vepřové maso - svíčková (svalovina)
439 kJ 1.9 g 22 g 0 g

Samozřejmě, když se proberete tabulkou, tak víte, že existují extrémně tučné části vepřového masa, ale také velmi použitelné kusy. Právě doprovodný tuk je tím hlavním, proč lidé nejedí vepřové maso. Přitom to není problém neřešitelný. Osobně to považuji trochu pouze za nevědomost. Pokud konzumujete hovězí a neřešíte to, že obsahuje třeba 10 % tuku, proč to řešit u masa vepřového. Ba co více, jedná se opět o bílkovinu, která je plnohodnotná, má dobré aminospektrum a dokáže tedy právě třeba hovězí, nebo i krůtí maso dobře nahradit.

Při svém bádání jsem dokonce narazil i na tvrzení, že lidé nejedí vepřové maso, protože považují prase za špinavé zvíře. Musel jsem se pousmát. Byli jste někdy v "kravíně" nebo "prasečáku"? Nepoznali byste rozdíl, prasata se válí po zemi, krávy a býci se válí po zemi. Jako zvířata se chovají docela podobně jen s tím, že krávy bývají častěji vidět na pastvinách. Proto na veřejnost působí daleko čistěji.

Na průměrných 100 g vepřového masa, dostenete celých 23 g bílkoviny. To není málo, pokud srovnáte například se 100 g kuřecího masa. Pokud navíc budete přepočítávat cenu vepřového a hovězího, vyjde vás 1 g bílkoviny z vepřového masa daleko lépe, než z masa hovězího.

Pojďme ale zpět ke konzumaci. Vláknitost vepřového masa navíc zabezpečí, že vás tato bílkovina zasytí na delší dobu, než by tomu bylo třeba u "hladového" kuřete (navíc napuštěného vodou a s blátivým svalstvem). Možná se vám to bude zdát jako přežitek, ale vepřové maso je pro českého konzumenta již od pradávna přirozeným zdrojem bílkoviny.

Jako poslední bod k vepřovému masu bych dodal, že obsahuje vysoké množství draslíku a hořčíku. Dvou prvků, kterými český občan ve své stravě zrovna nepřekypuje. Dále také vitamíny skupiny B, důležité pro všechny metabolické děje v organismu.

Konečné rozhodnutí

Abych tedy dal jasný verdikt, zda mít vepřové maso v jídelníčku nebo nikoliv. Říkám jednoznačně ano, nicméně musíte vybírat netučné části vepřového masa a dále vyřezávat přebytečný tuk, který na mase vidíte. Taková vepřová panenka, koleno nebo i kýta, jsou pro vás bez problému použitelné. Sám také vepřové maso nezařazuji do jídelníčku často. Řekl bych, že snad jednou do týdne. Nicméně se jej nebojím a věřím, že vy také nebudete. Pokud navíc uvážíme, že dle mnohých kolegů byste měli střídat bílkovinné zdroje ve své stravě. Je použití netučného vepřového masa dobrou volbou. Dokonce lepší, než se cpát nekvalitním kuřecím masem z dovozu.

zdroj: lucy.cz
  •