Domácí sriracha: thajská chilli omáčka

Aktin
Aktin Redakce
15 min.
Líbí se mi Komentáře Uložit recept
Domácí sriracha: thajská chilli omáčka
ilustrační foto, zdroj: ketodietapp.com

Tato omáčka je ideální pro ty, kteří milují pikantní jídla - sriracha vyrobená jen z čerstvých paprik, česneku a octa. Skvěle se hodí jako dochucovadlo do polévek, omáček, marinád nebo k různých druhů masa a zeleniny.

1 porce obsahuje 1 miska srirrachy

  • 230 kcal
  • 47,5 g sacharidů
  • 1,9 g tuků
  • 5,5 g bílkovin

Na 1 porci

  • 300 g jalapeno papriček
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku rýžového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Omyjte papričky a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte semena, pokud nechcete omáčku příliš pikantní.

  2. Nasekejte česnek na menší kousky.

  3. Vložte papriky a česnek do mixéru a rozmixujte je na jemnou pastu. Přendejte směs paprik a česneku do hrnce a přidejte ocet, cukr a sůl.

  4. Přiveďte směs k varu a vařte asi 10‑15 minut, dokud směs nezhoustne.

  5. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte ji zpět do mixéru.

  6. Mixujte směs na jemnou a hladkou pastu. Poté dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.

  7. Srirachu lze vyrábět i pomocí fermentace, kdy se směs bez octa nechá 3‑5 dny kvasit při pokojové teplotě. Během procesu vzniká přirozená kyselost, kterou pomocí octu pouze vyladíme. Výroba srirachy bez fermetnace představuje rychlejší a jednodušší variantu.

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
Líbí se mi Uložit recept