Tato omáčka je ideální pro ty, kteří milují pikantní jídla - sriracha vyrobená jen z čerstvých paprik, česneku a octa. Skvěle se hodí jako dochucovadlo do polévek, omáček, marinád nebo k různých druhů masa a zeleniny.
1 porce obsahuje
- 230 kcal
- 47,5 g sacharidů
- 1,9 g tuků
- 5,5 g bílkovin
Na 1 porci
- 300 g jalapeno papriček
- 4 stroužky česneku
- 1/2 hrnku rýžového octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce soli
Postup
-
Omyjte papričky a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte semena, pokud nechcete omáčku příliš pikantní.
-
Nasekejte česnek na menší kousky.
-
Vložte papriky a česnek do mixéru a rozmixujte je na jemnou pastu. Přendejte směs paprik a česneku do hrnce a přidejte ocet, cukr a sůl.
-
Přiveďte směs k varu a vařte asi 10‑15 minut, dokud směs nezhoustne.
-
Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte ji zpět do mixéru.
-
Mixujte směs na jemnou a hladkou pastu. Poté dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.
-
Srirachu lze vyrábět i pomocí fermentace, kdy se směs bez octa nechá 3‑5 dny kvasit při pokojové teplotě. Během procesu vzniká přirozená kyselost, kterou pomocí octu pouze vyladíme. Výroba srirachy bez fermetnace představuje rychlejší a jednodušší variantu.