Konjakové těstoviny
Těstoviny shirataki
Konjakové těstoviny, v Japonsku známé jako shirataki, jsou oblíbenou nízkokalorickou a bezsacharidovou alternativou klasických těstovin. Vyrábí se z konjakové mouky, a obsahují až 97 % vody. K dostání jsou ve formě konjakové rýže, špaget, wok či udon nudlí. Výhodami konjakových těstovin je:
- nulový obsah sacharidů a tuků,
- nízký obsah kalorií,
- vysoký obsah vlákniny,
- vhodnost pro diabetiky, celiaky či vegany.
Těstoviny shirataki se vyznačují obsahem rozpustné vlákniny glukomannan, která dokáže zvětšit svůj objem až 50krát, díky čemuž snadno zasytí a potlačí hlad. Konzumace konjakových těstovin tak může mít pozitivní vliv na zažívací soustavu, regulaci cholesterolu a krevního cukru a můžou také pomoci s redukcí hmotnosti. Jsou vhodné také do low carb nebo keto diety. Při časté konzumaci je třeba dbát na celkový energetický příjem.
Těstoviny shirataki jsou samy o sobě bez chuti, dobře však absorbují chutě dalších přísad, díky čemuž mají univerzální využití. Hodí se do kombinace s omáčkou, masovou směsí, do polévek či salátů. Narozdíl od klasických těstovin je jejich konzistence tužší a více na skus, podobná rýžovým těstovinám. Příprava konjakových těstovin je snadná - stačí je pouze rozbalit, propláchnout a tepelně upravit.