Věděli jste, že název kari znamená omáčka? Je to původní indické slovo, které se již natrvalo zarylo jako pojmenování pro omáčky ochucené kari pastou nebo kari kořením. Kromě toho je také důležitou surovinou kurkuma, které nejenže jídlu dodá perfektní žlutou barvu, ale taky je dobrá na trávení. Tak vyzkoušejte tuhle variantu s květákem, cizrnou a kokosovým mlékem.
1 porce obsahuje
- 583 kcal
- 73 g sacharidů
- 24 g tuků
- 13,5 g bílkovin
Na 3 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule
- 340 g květáku
- 200 ml kokosového mléka
- 1 čajová lžička himalájské soli
- pepř
- 2 čajové lžičky kurkumy
- 2 čajové lžičky kari koření
- 5 cherry rajčat
- 200 g rýže Basmati
- 1 čajová lžička chilli omáčky z pečených paprik
- 1 balení Vilgain R2E cizrny
- 500 ml vody
- koriandr
- pepř
Postup
-
Na oleji si opečeme nasekanou cibuli. Přidáme květák rozdělený na menší růžičky a promícháme.
-
Zalijeme vodou, osolíme a vaříme 5‑10 minut podle toho, jak chceme mít květák měkký. Přidáme cizrnu a zalijeme kokosovým mlékem.
-
Následně přidáme koření, zamícháme a necháme projít varem dalších 5‑10 minut než se tekutina trochu odpaří.
-
Mezitím si uvaříme rýži podle návodu.
-
Do omáčky nakonec přidáme nakrájená rajčata a další zeleninu, kterou zrovna máme doma. Přidáme lžičku chilli omáčky a promícháme.
-
Dle potřeby ještě dochutíme a podáváme s rýží. Můžeme posypat koriandrem či pepřem.
-
Tak dobrou chuť!