Detox skladu! Před 20 hodinami jsme přidali do detoxu nový produkt s 26% slevou  

Low fat, low carb, nebo paleo? Která dieta je ta nejlepší?
obrázek z sunbasket.com

Low fat, low carb, nebo paleo? Která dieta je ta nejlepší?

Markéta Tesařová Markéta Tesařová před 10 měsíci Aktualizováno 23. 8. 2018

V médiích se často hovoří o různých dietách. Některé se pochvalují, jiné kritizují. Jeden den se vyzdvihuje nízkotučná a hned další nízkosacharidová. Víte, co vlastně tyhle termíny znamenají? A co třeba vysoce módní paleo nebo vitariánství, víte, co přesně tyhle způsoby stravování slibují? Nejčastějším důvodem změny jídelníčku je touha po štíhlejší postavě a lepším zdraví. Každému z nás může sedět něco jiného. Někdo se raději úplně vzdá tuků a další přejde na čistě syrovou stravu. Podle mě není extrém nikdy dobrý, ale od každého výživového směru si můžeme něco přenést do našeho stravování. Pojďme se podívat na známé i neznámé diety a jejich vliv na organismus.

Co se v dnešním "dietním" článku dozvíme?

  • Co jsou diety s omezeným příjmem sacharidů a jak je poznat.
  • Jaké tajemství se skrývá za Atkinsonovou nebo zónovou dietou.
  • V čem spočívá pozitivní efekt nízkosacharidových diet na hubnutí.
  • Jaká rizika se skrývají v přísně nízkotukových dietách.
  • Co je to paleo dieta, makrobiotika nebo vitariánství.
  • Která dieta je ta nejlepší.

Diety s omezením příjmu sacharidů

Nízkosacharidové diety se vyznačují výrazným omezením až úplným vyřazením potravin s vyšším obsahem sacharidů. V případě, že se rozhodnete tento typ diety na sobě "otestovat", se smiřte s tím, že se na nějakou dobu rozloučíte nejen se sladkostmi, ale také s pečivem, obilninami, bramborami, těstovinami, vyšším množstvím ovoce apod. Zároveň se připravte na vyšší příjem potravinových zdrojů bílkovin jako je maso, vejce a sýry a vyšší příjem tuků. 

A jakou dietu můžeme za nízkosacharidovou pokládat? 

Pokud je obsah sacharidů ve stravě nižší než 26 % z celkového příjmu, nebo méně než 130 g/den, můžeme ji takto nazvat. Ještě vyšší restrikci sacharidů vyžaduje ketogenní dieta, tam je obsah sacharidů jen do 10 % z celkového denního příjmu, nebo v rozmezí 20–50 g sacharidů/den (Noakes, 2017).

Nízkosacharidové diety, zejména ty přísnější, dostanou váš organismus do stádia ketózy. V ketóze dochází k tomu, že vaše tělo začne využívat tuk jako hlavní zdroj energie – pokud se k tomu přidá kalorický deficit – nastane kýžený efekt hubnutí. Existuje několik druhů nízkosacharidových diet. Zde si rozebereme dva druhy.

Dietary composition of Atkins diet compared with other popular diets and…

1. Atkinsonova dieta aneb Do formy třeba s Heidi Klum

Jedna z celosvětově nejznámějších diet, kterou dodržují některé celebrity jako např. Angelina Jolie, Heidi Klum nebo Jennifer Lopez, když se na veřejnosti chtějí ukázat v nejlepší formě. Důkazem, že je Atkinsonova dieta opravdovým hitem, je více než 45 miliónů prodaných knih věnující se tomuto způsobu stravování. Tato dieta je oblíbená zejména v USA, a právě od ní se odvozuje většina keto diet (Gunnars, 2017; Rodriguez, 2008).

Dr. Atkins tvrdí, že konzumací sacharidových potravin dochází k hyperizulinémii, ta podporuje nárůst množství tukové tkáně v organismu, a následuje přibírání na hmotnosti (Saltzman, 2001). 

Striktní omezení konzumace sacharidů dle Dr. Atkinse: 

  • podporuje snižování tělesné hmotnosti
  • podporuje pokles únavy a depresí
  • pomáhá při bolestech kloubů

Pro zajímavost, tato dieta (v indukční fázi) není vyhledávána pouze pro její zeštíhlovací účinky, ale také díky jejímu pozitivnímu efektu při léčbě dětské epilepsie (Tonekaboni, 2010).

Atkinsonova dieta je složena ze 4 fází:

  1. Indukční fáze: jíte méně než 20 g sacharidů denně, ale můžete si dopřát potraviny s vysokým podílem tuků a bílkovin v neomezeném množství. Zelenina je povolena pouze listová – ta má velmi nízký obsah sacharidů.
  2. Fáze hubnutí: přidáváte trošku oříšků, nízkosacharidovou zeleninu a malé množství ovoce.
  3. Před-udržovací fáze: Když už se nacházíte na dohled vaší vysněné postavy, můžete přidat trošku sacharidů do jídelníčku.
  4. Udržovací fáze: V poslední fázi si smíte dopřát tolik sacharidů, kolik váš organismus zvládne bez nárůstu na tělesné hmotnosti.

Příklad jídelníčku 2. fáze:

Snídaně Zeleninová šťáva, vejce, sýr
Svačina Brokolice a květák s krémovým sýrem
Oběd Rostbíf, zelené fazolky, zelný salát
Svačina Sýr cottage, broskev
Večeře Grilovaná ryba, frittata se slaninou a chřestem, salát

obrázek z unsplash.com

2. Co čekat od zónové diety? 

Zónová dieta také patří mezi nejznámější prostředky pro hubnutí. Tato dieta pracuje na domněnce, že naše tělo je geneticky naprogramované na určitý poměr makroživin, a pokud se tento poměr dodržuje, sekrece inzulinu se stabilizuje a díky tomu jsme schopni kontrolovat naši tělesnou hmotnost. Zónová dieta se dostala také do ČR a to díky knize "Vstupte do zóny" a propagaci jednoho z nejznámějších českých výživových specialistů RNDr. Petra Fořta.

Pokud se rozhodnete pro zónovou dietu, měl by se váš jídelníček skládat ze 40 % sacharidů, 30 % tuků a 30 % bílkovin. Oproti běžně doporučenému poměru zde vidíme mírné snížení sacharidů a výrazné zvýšení bílkovin

Jak by vypadala zónová strava u mužského maratonského běžce, který váží 64 kg a jeho tělo obsahuje 7,5 % tuku?

Doporučený příjem bílkovin pro atlety je 1,8–2,2 g na kg beztukové tělesné hmotnosti. Náš běžec by tedy měl sníst každý den 130 g bílkovin. Jelikož podle zónové diety by měly proteiny zastupovat 30 % denního příjmu, vyjde nám, že zbylých 30 % tuků by odpovídalo 58 g a 40 % sacharidů 173 g. 

Když už jsme si ukázali poměr živin na vytrvalostním sportovci, zkusme se podívat, zda je vůbec tento způsob stravování pro něj vhodný. Vytrvalostním sportovcům se běžně doporučuje vysokosacharidová strava. Je to z toho důvodu, že zvýšený příjem sacharidů vede k nárůstu zásob svalového glykogenu. Svalový glykogen se poté využívá při výkonu. Bylo zjištěno, že nárůst svalového glykogenu je možný, pokud sportovec přijímá denně 500 až 600 g sacharidů (dle jeho tělesné hmotnosti). To je jeden z mnoha důvodů, proč i lehce nízkosacharidová dieta, jako je zónová, není vhodná pro vytrvalostní sportovce  (Cheuvront, 1999; Rodriguez, 2008; Saltzman, 2001). 

Příklad jídelníčku zónové diety:

Snídaně Vaječné bílky, cibule, houby, špenát, ovocný koktejl
Oběd Kuřecí salát s nízkotučnou majonézou, pita chléb, pomeranč
Večeře Grilované vepřové ledvinky, dušené zelené fazolky
Svačina Sýr, nízkosacharidové preclíky
2. svačina Sýr cottage, dietní ovocné želé

V čem spočívá kouzlo nízkosacharidových diet?

  • Dochází ke kalorické restrikci

Nebudete si moci vybírat z tolika možností a variant jako při běžné stravě, a následkem toho budete jíst nejspíš méně. Příjem je nižší než výdej -> máme tu hubnutí.

  • Máme menší chuť k jídlu

Následkem dodržování těchto diet může vzniknout v lidském organismu stav, který se nazývá ketóza (při příjmu do 50 g sacharidů/den). Ketolátky, které kolují v krvi, mohou působit na snížení chuti k jídlu.

  • Sníží se nám množství vody ve svalové tkáni

V případě přísné nízkosacharidové diety, jako je např. Atkinsonova, dochází na základě vyčerpání svalového glykogenu ke zvýšenému vylučování vody z těla. Ze začátku tedy nemusí jít o snížení množství tělesného tuku, ale tělesné vody.

  • Naučíme se lépe využívat tuky při sportu

Z pozitivních účinků nízkosacharidových diet mohou čerpat také sportovci, jelikož následkem vyčerpání glykogenových zásob, se náš organismus učí efektivně využívat tuky jako zdroj energie - zejména u vytrvalostních sportů (Astrup, 2004).

Co na nízkosacharidovou stravu říká věda?

Efekt nízkosacharidových diet na tělesnou hmotnost byl zkoumán ve spoustě vědeckých prací. Nicméně, většinou šlo pouze o krátkodobé pozorování vlivu tohoto způsobu stravování. V případě srovnání vlivu nízkosacharidových a nízkotučných diet v rámci dlouhodobějšího hlediska (po 12 měsících dodržování) došli vědci k názoru, že účinek těchto diet je srovnatelný (Astrup, 2004). 

V jednom hledisku mají nízkosacharidové oproti nízkotučným dietám navrch, a to je vliv na hladinu cholesterolu v krvi, a následné snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Nízkosacharidové diety totiž dokáží snížit množství triglyceridů a LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu HDL cholesterolu. Také bylo zaznamenáno zlepšení tolerance glukózy (Hu, 2012). 

Nízkotučné diety mají dle studií také redukční účinky a příznivý vliv na hladinu krevních lipidů, ale nedokáží zvýšit hladinu "dobrého" (HDL) cholesterolu, který působí protektivně vůči vzniku aterosklerózy. 

Nízkosacharidové diety s sebou mohou nést také nežádoucí účinky, mezi které patří bolest hlavy, svalové křeče, zažívací problémy a celková slabost (Astrup, 2004).

obrázek z berkeleywellness.com

Diety s omezeným příjmem tuků

Když se podíváme na složení těchto diet, zjistíme, že obsahují maximálně 19 % tuku. Ty nejpřísnější dokonce méně než 10 %. Současně u nich shledáme vyšší obsah sacharidů, než je v běžném jídelníčku a přiměřený obsah bílkovin. V poslední době se hodně diskutuje o tom, že omezení tuků ve stravě nemá tak příznivý vliv na naše zdraví a tělesnou hmotnost, jak se předpokládalo (Vítek, 2008). 

Jaká rizika se skrývají v nízkotučných dietách?

  • nedostatek vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K

Aby se tyto vitamíny vstřebaly z tenkého střeva do krve, je zapotřebí přítomnost tuků. Nedostatek těchto vitamínů může vést k problémům s kůží, kostmi a kardiovaskulárním systémem.

  • nedostatek omega-3 mastných kyselin

Naše tělo si omega-3 nedokáže samo vyrobit, mají protizánětlivý účinek a jsou důležité pro zdraví centrální nervové soustavy, kardiovaskulárního systému a regulují hladinu krevních tuků (Bradford, 2015). 

Jak se vyznat v problematice přijmu tuků nám pomůže článek s názvem Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?

Pojďme si představit nejznámější nízkotučné diety. Diety, které si uvedeme, nejsou založeny na denním počítání kalorií (jejich množství), ale na typu přijímaných kalorií (kalorie z bílkovin, tuků a sacharidů mají odlišné energetické hodnoty).

1. Pritikinova dieta přináší tuny vlákniny a skoro žádný tuk

Tato dieta byla původně koncipována jako program pro prevenci srdečních onemocnění. Vytvořil ji Nathan Pritikin v 50. letech minulého století. Pritikinova dieta je založena na konzumaci potravin s velmi nízkou energetickou denzitou s vysokým obsahem vlákniny. Například 1 kg syrové brokolice obsahuje cca 450 kcal, ale 1 kg sušenek 5100 kcal, tj. brokolice má nízkou energetickou denzitu, a tudíž je vhodná do jídelníčku. Naopak sušenky s vysokou energetickou denzitou jsou nevhodné. Množství tuků by v rámci této diety mělo být do 10 %, bílkovin 10–15 % a sacharidů 75–80 % (Pritikin, 1984). 

Jídelníček je postaven na konzumaci zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin. Dieta je téměř vegetariánská a porce, které si můžete nabrat na talíř, nejsou omezeny (Vítek, 2008).

Příklad jídelníčku:

Snídaně pomeranč, celozrnné cereálie, otruby, nízkotučný jogurt
Dopolední svačina celerový džus
Oběd čočka, zeleninový salát, brokolice, celozrnné pečivo, odstředěné mléko
Večeře pečené kuře, pita chléb, salsa, ovocný koktejl
2. večeře rýžový chlebíček, mrkev

obrázek ze shutterstock.com

2. Jak vypadá vegetariánská Ornishova dieta?

Dieta profesora Deana Ornishe je založena na konzumaci čistě vegetariánské stravy, nezpracovaných potravin, komplexních sacharidů a rozmanitých druhů ovoce a zeleniny. Tuky zastupují pouze 10 % z celkového příjmu energie. Tato dieta je také navržena jako vhodná z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění (Rodriguez, 2008). 

Příklad jídelníčku:

Snídaně Cereálie, jogurt, toast, bobulovité ovoce, džus
Oběd Pečená brambora, brokolice, cizrnový salát s olivami, míchaná směs salátů, čerstvé ovoce
Svačina Bobulovité ovoce
Svačina Rýže s rajčaty, dušené zelené papriky, řepa a brokolice, pečené hrušky s rozinkami, ovocný salát
2. večeře Banán

Redukce hmotnosti při dodržování diet s omezením tuků je způsobena zejména následkem snížení energetického příjmu (SheppardKristal, Kushi, 1991).

Spojitost mezi příjmem tuků a zvyšováním tělesné hmotnosti zkoumala studie Forouhiho (2009), která vyvrací teorii, že když budete jíst tuk > přiberete tuk. Ve studii nepřišli na žádnou souvislost mezi typem a množstvím konzumovaných tuků a vlivem na tělesnou hmotnost. 

Alternativní diety

1. Seznamte se se stravou podle lovců a sběračů v podobě paleo diety

Stravování podle paleo diety se aktuálně velmi rozmáhá a vzrůstá na oblibě. Výhoda tohoto způsobu stravování je ta, že nebudete muset shánět žádné speciální suroviny, je totiž založena na přirozených, běžně dostupných potravinách. Základem je maso, ryby, mořské plody, ořechy, vejce, ovoce (kromě sušeného) a zelenina s výjimkou kukuřice a brambor. Tato dieta napodobuje způsob stravování našich předků s využitím běžných potravin. V rámci paleo diety byste se měli vyhýbat konzumaci obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a průmyslově zpracovaných potravin. Zastánci tohoto způsobu stravování tvrdí, že dodržování paleo diety vede k redukci hmotnosti a také snížení rizika vzniku metabolických chorob (kardiovaskulární choroby, diabetes, hypertenze…), rakoviny a autoimunitních onemocnění (Cordain, 2013).

Příklad jídelníčku:

Snídaně Banánový koktejl, vejce natvrdo
Svačina Jablko, vlašské ořechy
Oběd Grilovaný losos na špenátovém lůžku s plátky mandarinky a nasekanými mandlemi
Svačina Plátky libového hovězího masa
Večeře Kuře dušené s celerem, míchaný listový salát s borůvkami

Co na to věda aneb Paleo dieta jako účinný nástroj pro boj s metabolickými onemocněními?

Účinky paleo diety byly podrobeny výzkumu Americké společnosti pro výživu (2015). Studie se zúčastnilo 159 jedinců, z nichž část dodržovala paleo dietu s následujícím poměrem makroživin: 

  • 40 % tuků
  • 30 % sacharidů
  • 30 % bílkovin

Ostatní účastníci drželi běžně doporučovaný příjem živin, který má složení: 

  • 25–30 % tuků
  • 45–60 % sacharidů
  • 10–20 % bílkovin z celkového denního příjmu živin. 

V krátkodobém hledisku byla paleo dieta zhodnocena jako nejúčinnější nástroj pro zlepšení rizikových faktorů pro vznik metabolických onemocnění. Mezi tyto faktory patří snížení obvodu pasu, pokles hladiny triglyceridů, systolického a diastolického krevního tlaku, HDL cholesterolu a také bylo zaznamenáno snížení hodnoty krevního cukru měřeného nalačno. 

V dnešní době, kdy se potýkáme s vysokým výskytem metabolických poruch, které mohou vyústit v onemocnění, jako jsou ateroskleróza nebo diabetes mellitus, bychom se měli zaměřit na prevenci vzniku těchto poruch. V české populaci ve věku 24–26 let byla zjištěna prevalence metabolického syndromu ve výši 32 % u mužů a 24 % u žen – myslím si, že to nejsou zrovna nízké hodnoty (Svobodová, Topolčan, 2012).

obrázek z ibtimes.co.uk

2. Makrobiotika v nejpřísnějším stupni obsahuje pouze celozrnné obiloviny a rýži

Makrobiotika není jen způsob stravování, je to životní styl. Za jeho zakladatele se považuje George Orsawa a jídelníček dle jejích vyznavačů by měl obsahovat 50–60 % celozrnných obilnin, 20–30 % lokální zeleniny a 5–10 % luštěniny. Nejpřísnější stupeň makrobiotiky, ale počítá jen s celozrnnou rýží a obilovinami. Ve velmi omezené míře jsou zde povoleny ryby, mořské plody, lokální ovoce a ořechy. 

Množství nepovolených potravin v makrobiotice je docela dost, patří sem mléko a mléčné výrobky, cukr, polotovary, tropické ovoce, džusy, bylinné čaje, alkohol, káva, brambory (kromě sladkých) a některé druhy zeleniny jako např. cuketa, rajčata a paprika. Zastánci tohoto stravování tvrdí, že makrobiotika působí jako prevence rakoviny (Vím, co jím, 2015).

Příklad jídelníčku:

Snídaně Jáhly s cibulí a květákem, napařená listová zelenina
Oběd Polévka miso s houbami shiitake, rýže s ječmennými krupkami, blanšírovaná zelenina
Svačina Šťáva z mrkve
Večeře Špalda s bílými fazolemi a kadeřávkem, napařený sladký brambor, salát z rukoly s tofu, vařená hruška

Půl roku makrobiotického stravování znamená lepší citlivost na inzulín a menší cholesterol. Jsou zde i nějaká rizika?

Pro zajímavost si zde uvedeme také studii Falluccaa (2015), který se zabýval vlivem Ma-Pi 2 diet (druh makrobiotické diety) na lidský organismus. 

Ma-Pi 2 dieta je bohatá na celozrnné obilniny, zeleninu, luštěniny a fermentované produkty a zároveň neobsahuje žádné přidávané cukry a živočišné produkty. 

Výsledek studie zněl takto: Ma-Pi 2 dieta zlepšuje citlivost na inzulín, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, a zároveň jejím následkem dochází ke snížení tělesné hmotnosti. Vyloučení živočišných produktů si spousta z nás pojí s následným nedostatkem důležitých mikroživin, jako jsou vitamin D, vápník, železo, zinek a vitamin B12. Nedostatek těchto látek nebyl u účastníků přítomen. Nicméně, nedostatek vit. B12 lze klinicky určit po delší době dodržování diety, než to bylo v této studii trvající 6 měsíců. Z tohoto důvodu, možný deficit vitaminů a minerálních látek v dlouhodobém užívání této diety nemůžeme vyloučit (dříve či později by se obejvil). 

Obrázek z alkalinedietexposed.com

3. Raw stravování neboli vitariánství je v moderní době v kurzu

...neboli raw stravování se v poslední době také těší velké oblibě. Narůstá počet raw cukráren a restaurací, do kterých rádi zavítají nejen vyznavači vitariánství. Vyznavači syrové stravy věří, že jakákoliv tepelná úprava potravin ničí jejich výživovou hodnotu. Naopak syrové potraviny obsahují dostatek aktivních enzymů, minerálů, vitaminů a dalších kvalitních živin, které pomáhají optimálnímu fungování organismu. Syrová strava na druhou stranu obsahuje také řadu antinutričních látek.

Důležitým pravidlem při přípravě syrové stravy je, aby surovina nebyla při zpracování zahřátá na vyšší teplotu než 45 °C. Pro přípravu stravy vám postačí velmi kvalitní mixér, sušička a odšťavňovač. Zastánci vitariánství tvrdí, že díky syrové stravě budete hubnout, zlepší se vám trávení, omládnete, snížíte riziko vzniku civilizačních chorob a vydáte se na novou cestu za sebepoznáním (Adamová, 2016).

Příklad jídelníčku:

Snídaně Ovocný salát s mákem
Oběd Jemná celerová polévka, plněné žampiony
Večeře Raw hamburger

Studií, které by se zaměřily na syrovou stravu, není mnoho. Podařilo se mi ale vyhledat jednu, která se posuzovala vliv syrové veganské diety na mentální zdraví jedince. Tato studie byla provedena v roce 2008 Linkem a kolegy. Zúčastnilo se jí 107 lidí, kteří po dobu 12 týdnů přešli na syrovou veganskou stravu. Na základě dotazníku, který účastníci vyplnili před začátkem a po ukončení studie, bylo zjištěno, že přechod na tento způsob stravování měl za následek snížení pocitu úzkosti a stresu

obrázek z berkeleywellness.com

Co si z toho vzít?

Každým dnem vznikají nové diety, výživové směry, stravovací plány a my už v tom začínáme mít pěkný zmatek. Co je vlastně nejlepší? Jíst minimum sacharidů, tuků, nebo jíst jen syrovou stravu? Samozřejmě, že je možné účinky diet dokládat různými studiemi, ale jak jste si jistě všimli, někdy jsou výsledky studií v rozporu. Určitě si však z každého výživového směru můžeme něco odnést. Např. z makrobiotiky vyšší konzumaci luštěnin a fermentovaných potravin, z paleo diety využívání zejména přirozených potravin a z vitariánství vyšší příjem čerstvého ovoce a zeleniny. 

Je mi jasné, že to slyšíte ze všech stran, ale pokud opravdu chcete dosáhnout výsledků, poslouchejte vlastní tělo. Sledujte reakce vašeho těla na určité složení jídelníčku, měňte poměry makroživin a jistě časem přijdete na to, co je zrovna pro vás ten optimální výživový směr. Určitě můžete zůstat v obraze a sledujte aktuální trendy ve výživě, ale mějte vždy dostatečný odstup. To, že někomu určitý výživový směr vyhovuje a považuje ho za ten nejlepší, nemusí znamenat, že bude mít stejné účinky i na vás. 

S výživou to není zas tak složité, jak se zdá. Jděte na to selským rozumem, a pokud nemáte nějaké zdravotní obtíže, zbytečně nevyřazujte skupiny potravin. Snažte se jíst pestře, střídat různé suroviny a přizpůsobovat jídelníček aktuálnímu ročnímu období.

[eshoplink]

Zdroje:

ADAMOVÁ, Jitka. Raw pro zdraví a krásu: vše, co jste chtěli vědět o živé stravě : 71 výtečných receptů. Praha: Smart Press, 2016. ISBN 978-80-87049-78-5.

Astrup, A., Larsen, T. M., & Harper, A. (2004). Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss?. The Lancet, 364(9437), 897-899.

BRADFORD, Alina. Low-Fat Diet: Facts, Benefits & Risks. Live science [online]. 2015 [cit. 2017-11-06]. Dostupné z: https://www.livescience.com/52...

CORDAIN, Loren, Nell STEPHENSON a Lorrie CORDAIN. Paleo dieta: moderní verze pravěké stravy : více než 150 receptů na paleo snídaně, obědy, večeře, občerstení a nápoje. Praha: Ikar, 2013. ISBN 978-80-249-2208-9.

Fallucca, F., Fontana, L., Fallucca, S., & Pianesi, M. (2015). Gut microbiota and Ma-Pi 2 macrobiotic diet in the treatment of type 2 diabetes. World Journal of Diabetes, 6(3), 403–411. http://doi.org/10.4239/wjd.v6.i3.403

Forouhi, N. G., Sharp, S. J., Du, H., Halkjær, J., Schulze, M. B., Tjønneland, A., ... & Palli, D. (2009). Dietary fat intake and subsequent weight change in adults: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohorts. The American journal of clinical nutrition, 90(6), 1632-1641.

GUNNARS, Kris. The Atkins Diet: Everything You Need to Know (Literally). Healthline [online]. 2017 [cit. 2017-10-16]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/atkins-diet-101#section1

Hu, T., Mills, K. T., Yao, L., Demanelis, K., Eloustaz, M., Yancy Jr, W. S., ... & Bazzano, L. A. (2012). Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American journal of epidemiology, 176(suppl_7), S44-S54.

Makrobiotika není zázračný lék, může i škodit. Vím, co jím [online]. 2015 [cit. 2017-10-18]. Dostupné z: http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Makrobiotika-neni-zazracny-lek,-muze-i-skodit__s10010x9401.html

Manheimer, E. W., van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Pijl, H. (2015). Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 102(4), 922-932.

Noakes TD, Windt J, Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review, Br J Sports Med 2017;51:133-139.

O'DEA, Jennifer. Fad Weight Loss Diets. Nutridate [online]. 2003, 14(1), 1-4 [cit. 2017-10-15]. ISSN 13209701.
Pritikin, N. (1984). The Pritikin diet. JAMA, 251(9), 1160-1161.

RODRIGUEZ, Judith C. Velký průvodce dietami: vyberte tu nejlepší pro vás!. Praha: Slovart, 2008. ISBN 978-80-7391-142-3.
Saltzman, E., Thomason, P., & Roberts, S. B. (2001). Fad diets: A review for the primary care provider. Nutrition in Clinical Care, 4(5), 235-242.

Sheppard, L., Kristal, A. R., & Kushi, L. H. (1991). Weight loss in women participating in a randomized trial of low-fat diets. The American journal of clinical nutrition, 54(5), 821-828.

TONEKABONI SH, MOSTAGHIMI P, MIRMIRAN P, ABBASKHANIAN A, ABDOLLAH GORJI F, GHOFRANI M a AZIZI F. Efficacy of the Atkins diet as therapy for intractable epilepsy in children. Archives Of Iranian Medicine [online]. 2010, 13(6), 492-7 [cit. 2017-10-16]. DOI: 010136/AIM.008. ISSN 17353947.

VÍTEK, Libor. Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. Praha: Grada, 2008. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-2247-4.

WAXMAN, Denny a Susan WAXMAN. Makrobiotika jako životní styl: kompletní průvodce makrobiotikou. Přeložil Libuše HORNOVÁ. Olomouc: Fontána, 2015. ISBN 978-80-7336-811-1.

  • 2