Jemnost - to charakterizuje nejenom vanilku, ale taky konzistenci suflé. Tak co to spojit dohromady?
Připravte si s námi dezert, který je nejenom strašně jednoduchý na přípravu, ale nepotřebujete na něj xy surovin a hodiny strávené v kuchyni. A to je co? Značka ideál!
1 porce obsahuje
- 345 kcal
- 37,9 g sacharidů
- 17,1 g tuků
- 9,3 g bílkovin
Na 4 porce
- 4 vejce
- 250 g mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- kokosový olej ve spreji
Postup
-
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte čtyři malé formičky na suflé kokosovým olejem ve spreji.
-
Oddělte bílky od žloutků a dejte je do dvou různých mís. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a nechte je v lednici.
-
V malém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nevznikne hladká směs.
-
Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustý a hladký krém.
-
Odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout.
-
Do krému vmíchejte žloutky, cukr a vanilkový extrakt nebo vyškrábnutou dřeň z jednoho vanilkového lusku. Důkladně promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
-
Do krému opatrně vmíchejte třetinu sněhu z bílků. Poté přidejte zbytek sněhu a jemně ho zapracujte do krému, aby se zachoval co nejvíce vzduchu.
-
Naplňte formičky těstem až po okraj a zarovnejte povrch. Umístěte formičky na plech a pečte v troubě asi 15 minut, dokud „nevybuchnou“ a nezískají zlatavou barvu. Neotevírejte troubu během pečení, aby suflé nespadlo.
-
Vyjměte suflé z trouby a ihned podávejte. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo podávat s ovocem nebo zmrzlinou. Dobrou chuť!