O Vánocích jste se jistě nebáli konzumovat mnoho pokrmů, o kterých se dá jen těžko říct, že by patřily mezi zdravé. Mnoho z nich obsahovalo tuk a s ním i samozřejmě cholesterol. Dříve se mu říkalo zabiják, nyní se názory na něj velmi zásadně změnily. Jak je to tedy s jeho vlivem na organismus?
Zabiják cholesterol
Cholesterol (CH) představuje v lidském organismu velmi důležitou látku – je součástí buněčných membrán, dává vzniknout pohlavním hormonům jak u mužů, tak u žen, dále z něj vznikají hormony regulující rovnováhu minerálů ve vnitřním prostřední (mineralokortikoidy) a hormony umožňující organismu adaptovat se na stres (glukokortikoidy) a v neposlední řadě je prekurzorem pro vitamín D a žlučové kyseliny, které hrající klíčovou úlohu v trávení tuků.
Cholesterol je dobrý a velmi užitečný sluha, ale je-li ho příliš, je škodlivým a nebezpečným pánem. Buňky jeho příjem dokáží poměrně účinně regulovat.
Hodný a zlý cholesterol, kdo je kdo?
Často se setkáváme s pojmy „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Nejde přímo o cholesterol samotný, ale spíše o jeho následující transportní formy. V plazmě totiž cholesterol putuje vázaný v lipoproteinech (LDL, HDL) a intenzita vychytávání těchto lipoproteinů buňkami určuje, kolik cholesterolu bude v oběhu – čím více LDL receptorů a HDL částic, tím méně CH v oběhu a tím nižší riziko pro rozvoj aterosklerózy (viz dále).
- LDL (low density lipoprotein) – hlavní „dodavatel“ cholesterolu periferním tkáním, je-li jej příliš mnoho, působí škodlivě – představuje rizikový faktor rozvoje aterosklerózy. LDL částice znikají přímo v cirkulaci a také v játrech.
- HDL (high density lipopropein) – bere CH z periferních tkání a přenáší jej zpět do jater („hodný cholesterol“) – HDL je schopný efektivně „čistit“ zejména cévy. Vzniká v játrech a střevních buňkách. Vyšší hodnoty HDL jsou považovány za protektivní faktor vůči kardiovaskulárním onemocněním.
Zvýšená koncentrace cholesterolu v buňce snižuje počet LDL receptorů na jejím povrchu a tím dochází k omezení dalšího příjmu cholesterolu ve formě LDL, buňka se tímto způsobem „brání“ možným škodlivým vlivům z nadbytku cholesterolu.
Existují buňky nacházející se především ve stěnách cév, které vychytávají pomocí speciálních receptorů chemicky modifikované a též nepoškozené molekuly LDL. Jedná se o buňky se schopností pohlcení, v tomto případě zejména o makrofágy. Tyto receptory ovšem nemají zpětnou regulaci jako receptory pro LDL zmíněné výše a snadno se pak stane, že buňka se cholesterolem doslova přeplní, vznikají tzv. pěnové buňky a dochází k tvorbě plaků ve stěně cév a následnému rozvoji nebezpečné aterosklerózy neboli kornatění cév, kdy dochází ke snížení jejich poddajnosti a uzavírání průsvitů. Ateroskleroza v terminálním stádiu způsobuje ucpání těchto cév a např. i mrtvici.
Zvýšený příjem cholesterolu nebo poruchy LDL receptorů vedou ke zvýšení LDL v plazmě. Ty mají poměrně dlouhý poločas, a tak snadno dochází k jejich chemické modifikaci (oxidace) a takto pozměněné molekuly silně predisponují k tvorbě aterosklerózy cév (díky výše zmíněnému vychytávání buňkami nacházejícími se v cévních stěnách).
Většina cholesterolu je ale produkována organismem samotným. Tuto produkci zajišťují v nejvyšší míře játra, ačkoli cholesterol dokáže produkovat prakticky každá buňka. Vlastní tvorba je ovšem do jisté míry ovlivňována právě tímto příjmem zvenčí – čím více cholesterolu přijmeme potravou, tím méně jej tělo vytvoří, aby byla zachována stabilní hladina a nedocházelo k jejímu nežádoucímu zvýšení. Porucha této regulace na jakékoli úrovni pak vede ke zvýšení hodnot cholesterolu (LDL) v oběhu (typicky ve vyšším věku).
A důležitá poznámka na závěr - cholesterol je látka výlučně živočišná, tudíž není a ani nemůže být obsažen v rostlinných produktech (oleje apod.). V následující tabulce se podívejte, kolik jaká potravina obsahuje cholesterolu. Stejně tak vězte, že u neaktivního člověka doporučujeme příjem 300 mg cholesterolu na den. Samozřejmě i toto je přísně individuální, nicméně by vám to mohlo soužit jako měřítko v množství přijatého cholesterolu.
Potravina | Obsah v mg na 100g |
---|---|
Mozeček | 2300 |
Vaječný žloutek | 1500 |
Játra | 360 |
Sádlo | 300 |
Ústřice | 260 |
Máslo | 250 |
Tučné sýry | 150 |
Uzeniny | 100 |
Vepřové kotlety | 96 |
Telecí kotlety | 85 |
Kuře | 75 |
Mořská ryba | 50 |
Plnotučné mléko | 10 |
Polotučné mléko | 5 |
Odstředěné mléko | 0,5 |