Zabiják cholesterol

Zabiják cholesterol

O Vánocích jste se jistě nebáli konzumovat mnoho pokrmů, o kterých se dá jen těžko říct, že by patřily mezi zdravé. Mnoho z nich obsahovalo tuk a s ním i samozřejmě cholesterol. Dříve se mu říkalo zabiják, nyní se názory na něj velmi zásadně změnily. Jak je to tedy s jeho vlivem na organismus?

Zabiják cholesterol

Cholesterol (CH) představuje v lidském organismu velmi důležitou látku – je součástí buněčných membrán, dává vzniknout pohlavním hormonům jak u mužů, tak u žen, dále z něj vznikají hormony regulující rovnováhu minerálů ve vnitřním prostřední (mineralokortikoidy) a hormony umožňující organismu adaptovat se na stres (glukokortikoidy) a v neposlední řadě je prekurzorem pro vitamín D a žlučové kyseliny, které hrající klíčovou úlohu v trávení tuků.

Cholesterol je dobrý a velmi užitečný sluha, ale je-li ho příliš, je škodlivým a nebezpečným pánem. Buňky jeho příjem dokáží poměrně účinně regulovat.

Hodný a zlý cholesterol, kdo je kdo?

Často se setkáváme s pojmy „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Nejde přímo o cholesterol samotný, ale spíše o jeho následující transportní formy. V plazmě totiž cholesterol putuje vázaný v lipoproteinech (LDL, HDL) a intenzita vychytávání těchto lipoproteinů buňkami určuje, kolik cholesterolu bude v oběhu – čím více LDL receptorů a HDL částic, tím méně CH v oběhu a tím nižší riziko pro rozvoj aterosklerózy (viz dále).

  • LDL (low density lipoprotein) – hlavní „dodavatel“ cholesterolu periferním tkáním, je-li jej příliš mnoho, působí škodlivě – představuje rizikový faktor rozvoje aterosklerózy. LDL částice znikají přímo v cirkulaci a také v játrech.
  • HDL (high density lipopropein) – bere CH z periferních tkání a přenáší jej zpět do jater („hodný cholesterol“) – HDL je schopný efektivně „čistit“ zejména cévy. Vzniká v játrech a střevních buňkách. Vyšší hodnoty HDL jsou považovány za protektivní faktor vůči kardiovaskulárním onemocněním.
  •  

Zvýšená koncentrace cholesterolu v buňce snižuje počet LDL receptorů na jejím povrchu a tím dochází k omezení dalšího příjmu cholesterolu ve formě LDL, buňka se tímto způsobem „brání“ možným škodlivým vlivům z nadbytku cholesterolu.

Existují buňky nacházející se především ve stěnách cév, které vychytávají pomocí speciálních receptorů chemicky modifikované a též nepoškozené molekuly LDL. Jedná se o buňky se schopností pohlcení, v tomto případě zejména o makrofágy. Tyto receptory ovšem nemají zpětnou regulaci jako receptory pro LDL zmíněné výše a snadno se pak stane, že buňka se cholesterolem doslova přeplní, vznikají tzv. pěnové buňky a dochází k tvorbě plaků ve stěně cév a následnému rozvoji nebezpečné aterosklerózy neboli kornatění cév, kdy dochází ke snížení jejich poddajnosti a uzavírání průsvitů. Ateroskleroza v terminálním stádiu způsobuje ucpání těchto cév a např. i mrtvici.

 Zvýšený příjem cholesterolu nebo poruchy LDL receptorů vedou ke zvýšení LDL v plazmě. Ty mají poměrně dlouhý poločas, a tak snadno dochází k jejich chemické modifikaci (oxidace) a takto pozměněné molekuly silně predisponují k tvorbě aterosklerózy cév (díky výše zmíněnému vychytávání buňkami nacházejícími se v cévních stěnách).

Většina cholesterolu je ale produkována organismem samotným. Tuto produkci zajišťují v nejvyšší míře játra, ačkoli cholesterol dokáže produkovat prakticky každá buňka. Vlastní tvorba je ovšem do jisté míry ovlivňována právě tímto příjmem zvenčí – čím více cholesterolu přijmeme potravou, tím méně jej tělo vytvoří, aby byla zachována stabilní hladina a nedocházelo k jejímu nežádoucímu zvýšení. Porucha této regulace na jakékoli úrovni pak vede ke zvýšení hodnot cholesterolu (LDL) v oběhu (typicky ve vyšším věku).

A důležitá poznámka na závěr - cholesterol je látka výlučně živočišná, tudíž není a ani nemůže být obsažen v rostlinných produktech (oleje apod.). V následující tabulce se podívejte, kolik jaká potravina obsahuje cholesterolu. Stejně tak vězte, že u neaktivního člověka doporučujeme příjem 300 mg cholesterolu na den. Samozřejmě i toto je přísně individuální, nicméně by vám to mohlo soužit jako měřítko v množství přijatého cholesterolu.

Potravina Obsah v mg na 100g
Mozeček 2300
Vaječný žloutek 1500
Játra 360
Sádlo 300
Ústřice 260
Máslo 250
Tučné sýry 150
Uzeniny 100
Vepřové kotlety 96
Telecí kotlety 85
Kuře 75
Mořská ryba 50
Plnotučné mléko 10
Polotučné mléko 5
Odstředěné mléko 0,5
  •