Jak udržet “špatný” cholesterol na uzdě? Pomůže vám avokádo

Komentáře
Jak udržet “špatný” cholesterol na uzdě? Pomůže vám avokádo
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Onemocnění srdce a cév byly v roce 2017 příčinou 43,4 % všech úmrtí v ČR a jednu z klíčových rolí při jejich vzniku hraje zvýšená hladina LDL cholesterolu. Jeho množství však není to jediné, na čem záleží, slyšeli jste už o LDL oxidovaném cholesterolu?

Pokud se částice LDL cholesterolu v krvi potkají s tzv. volnými radikály, což jsou vysoce reaktivní částice, které běžně vznikají i při normálním fungování těla, ale také při nezdravém stravování, kouření nebo dýchání znečištěného vzduchu, dochází u nich k tzv. oxidaci, kterou se výrazně změní jejich struktura. 

Poté však nemohou přejít z krve do buněk běžnou cestou a musí si proto najít jinou. Tento "plán B" však vede ke vzniku aterosklerotického plaku, který se hromadí ve stěně cévy a postupně ji zužuje, z čehož pak pramení další zdravotní komplikace, jako je např. infarkt nebo mrtvice.

Co říká nová studie? Avokádo pomáhá udržet oxidovaný cholesterol na uzdě

  • Wang s kolegy letos v říjnu zveřejnili studii, ve které zkoumali vliv tří různých diet na stav hladiny oxidovaného LDL cholesterolu v krvi.
  • Do výzkumu bylo zahrnuto 45 obézních mužů a žen se zvýšenou hladinou hladinou LDL cholesterolu ve věku 21–70 let
  • Každý z těchto respondentů nejdříve absolvoval 2 týdny vstupní klasické americké diety (34 % tuk, 51 % sacharidy, 16 % bílkoviny) a poté 3 různé diety v náhodném pořadí.
  • Každá z nich trvala 5 týdnů a mezi nimi byla vždy zahrnuta 2 týdenní přestávka. 

Jak vypadaly testované diety?

  1. dieta s nízkým obsahem tuku (24 % tuk, 59 % sacharidy, 16 % bílkoviny)
  2. dieta se středním obsahem tuku bez avokáda, kde byly respondentům podávány rostlinné oleje tak, aby přesně kopírovaly složení makronutrientů a mastných kyselin avokáda (34 % tuk, 49 % sacharidy, 16 % bílkoviny)
  3. dieta se středním obsahem tuku s avokádem, podáváno ho bylo 136 g denně (34 % tuk, 49 % sacharidy, 16 % bílkoviny)

[Instagram]

Rozhodující není pouze profil mastných kyselin v potravině, ale i obsah dalších zdraví prospěšných látek

Z výsledků vyplynulo, že jedinou dietou, která dokázala hladinu oxidovaného cholesterolu v krvi snížit, byla ta s obsahem avokáda. Jak je to ale možné, když dieta č. 2 obsahovala naprosto stejné množství a složení makroživin i mastných kyselin?

Rozdíl je pravděpodobně v tom, že avokádo jako takové obsahuje kromě nenasycených mastných kyselin také biologicky aktivní látky s antioxidačními účinky jako např. karotenoidy, vitaminy C, A a E nebo lutein, které dokáží míru oxidace cholesterolu účinně snížit. Tyto látky najdeme třeba i v extra panenském olivovém oleji, na kterém bychom také rozhodně neměli šetřit.

Různé účinky různých potravin

Různé potraviny s podobným nebo dokonce i totožným zastoupením makroživin tak mohou (díky rozdílnému obsahu vitaminů, minerálních a dalších biologicky aktivních látek) mít na naše zdraví rozdílné účinky. 

Pozornost bychom tak rozhodně neměli věnovat pouze energetické hodnotě a obsahu makroživin, ale měli bychom se zaměřit i na kvalitu vybíraných potravin a celkovou pestrost stravování

Co se týče zdrojů zdraví prospěšných tuků, kromě avokáda rozhodně nesáhneme vedle ani s ořechy, různými semínky, olivovým a řepkovým olejem nebo rybami. 

Jak udržet “špatný” cholesterol na uzdě? Pomůže vám avokádo

Co si z toho vzít?

Pro snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění je důležité hlídat si hladinu LDL cholesterolu v krvi, v jehož snížení nám pomůže nahrazení nasycených mastných kyselin v naší stravě mastnými kyselinami nenasycenými. 

Je jedno jedno, jestli je vám 20, 40 nebo 60 let, poškození organismu může vzniknout v jakémkoliv věku. Na uzdě bychom se však měli snažit udržet i míru jeho oxidace (reakce s volnými radikály a následná změna struktury LDL částic), proti které se dle výsledků studie ukázaly být efektivní potraviny, které navíc obsahují i látky s antioxidačním účinkem, jako je tomu třeba u avokáda, ořechů a dalších druhů ovoce a zeleniny.

Přes všechny pozitivní zdravotní účinky ale nesmíme zapomínat na fakt, že avokádo je kaloricky velmi bohatá potravina. I tady tedy platí, že všeho moc škodí. Do našeho jídelníčku ho proto musíme zařadit pouze v takovém množství, v jakém bude správně sedět do našeho celkového denního kalorického příjmu.

Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
"Bílky na omeletu a žloutky do koše? Proč? Žloutky přece obsahují škodlivý cholesterol!" Opravdu bychom se měli žloutkům vyhýbat, nebo je to jen zažitý mýtus? To se dozvíte v dnešním článku.
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
Začít žít zdravěji, dobře jíst a více se hýbat, není těžké, v záplavě informací a rad se ale situace komplikuje. Reálně přitom potřebujete jen chuť začít a pár dobrých rad. Máme pro vás několik tipů, které vám vaše začátky usnadní.
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Baví vás cvičit a zároveň nechcete trávit dlouhé večery studiem metabolismu sacharidů a nejnovějších studií o (ne)škodlivosti lepku? Pak možná není nutné zjišťovat si nejbližší termín semináře výživového poradenství, ale stačí se řídit několika základními pravidly.
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Pojmy jako omega-3, -6 nebo zkratky EPA, DHA a další slýcháváme často. Udělejme si pořádek v nenasycených mastných kyselinách, jejich zdrojích a praktickém využití.
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
Mýtus, že tuk způsobuje tloustnutí, už jsme dávno vyvrátili. Možná vám však pomůže připomenout si, jaké zdroje jsou ty kvalitní. Víte třeba, že čokoláda může být běžnou součásti i redukčního jídelníčku?
Jaký tuk je nejlepší pro tepelnou úpravu? Vyber si správně a nenič si zdraví
Jaký tuk je nejlepší pro tepelnou úpravu? Vyber si správně a nenič si zdraví
Hodí se na pánev víc olivový, kokosový nebo jiný olej? To je nikdy nekončící debata. Pojďme si to zmapovat a dilema jednou provždy vyřešit!
Jak správně jíst? Základy výživy nejen pro fitness nadšence #makamnasobe
Jak správně jíst? Základy výživy nejen pro fitness nadšence #makamnasobe
​Výživa je základ, a to nejen pro začátečníky. A jak začít jíst zdravěji? To se dozvíme v dnešním článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?