Onemocnění srdce a cév byly v roce 2017 příčinou 43,4 % všech úmrtí v ČR a jednu z klíčových rolí při jejich vzniku hraje zvýšená hladina LDL cholesterolu. Jeho množství však není to jediné, na čem záleží, slyšeli jste už o LDL oxidovaném cholesterolu?
Pokud se částice LDL cholesterolu v krvi potkají s tzv. volnými radikály, což jsou vysoce reaktivní částice, které běžně vznikají i při normálním fungování těla, ale také při nezdravém stravování, kouření nebo dýchání znečištěného vzduchu, dochází u nich k tzv. oxidaci, kterou se výrazně změní jejich struktura.
Poté však nemohou přejít z krve do buněk běžnou cestou a musí si proto najít jinou. Tento "plán B" však vede ke vzniku aterosklerotického plaku, který se hromadí ve stěně cévy a postupně ji zužuje, z čehož pak pramení další zdravotní komplikace, jako je např. infarkt nebo mrtvice.
Co říká nová studie? Avokádo pomáhá udržet oxidovaný cholesterol na uzdě
- Wang s kolegy letos v říjnu zveřejnili studii, ve které zkoumali vliv tří různých diet na stav hladiny oxidovaného LDL cholesterolu v krvi.
- Do výzkumu bylo zahrnuto 45 obézních mužů a žen se zvýšenou hladinou hladinou LDL cholesterolu ve věku 21–70 let.
- Každý z těchto respondentů nejdříve absolvoval 2 týdny vstupní klasické americké diety (34 % tuk, 51 % sacharidy, 16 % bílkoviny) a poté 3 různé diety v náhodném pořadí.
- Každá z nich trvala 5 týdnů a mezi nimi byla vždy zahrnuta 2 týdenní přestávka.
Jak vypadaly testované diety?
- dieta s nízkým obsahem tuku (24 % tuk, 59 % sacharidy, 16 % bílkoviny)
- dieta se středním obsahem tuku bez avokáda, kde byly respondentům podávány rostlinné oleje tak, aby přesně kopírovaly složení makronutrientů a mastných kyselin avokáda (34 % tuk, 49 % sacharidy, 16 % bílkoviny)
- dieta se středním obsahem tuku s avokádem, podáváno ho bylo 136 g denně (34 % tuk, 49 % sacharidy, 16 % bílkoviny)
Rozhodující není pouze profil mastných kyselin v potravině, ale i obsah dalších zdraví prospěšných látek
Z výsledků vyplynulo, že jedinou dietou, která dokázala hladinu oxidovaného cholesterolu v krvi snížit, byla ta s obsahem avokáda. Jak je to ale možné, když dieta č. 2 obsahovala naprosto stejné množství a složení makroživin i mastných kyselin?
Rozdíl je pravděpodobně v tom, že avokádo jako takové obsahuje kromě nenasycených mastných kyselin také biologicky aktivní látky s antioxidačními účinky jako např. karotenoidy, vitaminy C, A a E nebo lutein, které dokáží míru oxidace cholesterolu účinně snížit. Tyto látky najdeme třeba i v extra panenském olivovém oleji, na kterém bychom také rozhodně neměli šetřit.
Různé účinky různých potravin
Různé potraviny s podobným nebo dokonce i totožným zastoupením makroživin tak mohou (díky rozdílnému obsahu vitaminů, minerálních a dalších biologicky aktivních látek) mít na naše zdraví rozdílné účinky.
Pozornost bychom tak rozhodně neměli věnovat pouze energetické hodnotě a obsahu makroživin, ale měli bychom se zaměřit i na kvalitu vybíraných potravin a celkovou pestrost stravování.
Co se týče zdrojů zdraví prospěšných tuků, kromě avokáda rozhodně nesáhneme vedle ani s ořechy, různými semínky, olivovým a řepkovým olejem nebo rybami.
Co si z toho vzít?
Pro snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění je důležité hlídat si hladinu LDL cholesterolu v krvi, v jehož snížení nám pomůže nahrazení nasycených mastných kyselin v naší stravě mastnými kyselinami nenasycenými.
Je jedno jedno, jestli je vám 20, 40 nebo 60 let, poškození organismu může vzniknout v jakémkoliv věku. Na uzdě bychom se však měli snažit udržet i míru jeho oxidace (reakce s volnými radikály a následná změna struktury LDL částic), proti které se dle výsledků studie ukázaly být efektivní potraviny, které navíc obsahují i látky s antioxidačním účinkem, jako je tomu třeba u avokáda, ořechů a dalších druhů ovoce a zeleniny.
Přes všechny pozitivní zdravotní účinky ale nesmíme zapomínat na fakt, že avokádo je kaloricky velmi bohatá potravina. I tady tedy platí, že všeho moc škodí. Do našeho jídelníčku ho proto musíme zařadit pouze v takovém množství, v jakém bude správně sedět do našeho celkového denního kalorického příjmu.