Nadýchané těsto a dokonalý krém s vůní kávy. Přesně takové jsou tyhle briošky. Na první pohled se může zdát, že jde o složitý recept, opak je ale pravdou, a tak do hodiny vykouzlíte dezert, co vypadá a hlavně chutná jako z malebné francouzské kavárny.
1 porce obsahuje
- 425 kcal
- 55 g sacharidů
- 18 g tuků
- 10 g bílkovin
Na 9 porcí
- 1 balení Vilgain sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 65 g datlového cukru
- 1 špetka citrónové kůry
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 280 ml mléka
- 80 g oleje
- 7 g kávy
- 30 ml vody
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 50 g třtinového moučkového cukru
- 1 špetka vanilkového lusku
Postup
-
Nejprve si připrav těsto. V míse smíchej sypké ingredience (mouku, cukr, sušené droždí, sůl a citronovou kůru z bio citrónu). -
Následně se směsi vyklepni jedno vejce, zalij mlékem a přilij olej. Hněť 7 až 8 minut, dokud těsto nebude hladké a nebude se lepit.
-
Nechej přikryté folií několik hodin kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.
-
Po vykynutí těsto rozdělte na 90–100g kuličky. Kuličky vylož na plech s pečícím papírem a nechej je ještě 1 hodinu kynout. Mělo by jich být cca 9.
-
Poté si troubu nastav na 180 °C na horkovzduch a peč 12‑15 minut.
Po upečení nechej vychladnout.
-
Mezitím si připrav krém:
Vyšlehej vychlazenou smetanu s moučkovým cukrem, vanilkou a vychlazeným silným espressem.
-
Teď už přichází na řadu plnění.
Vykroj střed briošky (podélně) a naplň ho krémem. Vrch ještě posyp moučkovým cukrem a vychutnávej!