Kokosové mléko v plechovce
Kokosové mléko je oblíbenou alternativou mléčných výrobků, která je vhodná pro vegany a jedince s intolerancí laktózy či alergií na bílkovinu kravského mléka. Tato bílá krémová tekutina se hojně využívá indické a asijské kuchyni na zjemnění omáček či polévek, hodí se také do dezertů, cereálií či ovesných vloček.
Kokosové mléko se vyznačuje vysokou energetickou hodnotou, kterou je třeba si hlídat zejména během redukční diety, a případně sáhnout po light verzi. Kromě toho platí kokosové mléko za dobrý zdroj vlákniny, manganu, fosforu či železa.
Kokosové mléko mléko se často plete s dalšími kokosovými produkty:
- kokosová voda je čirá tekutina uvnitř mladých zelených ořechů, která slouží zejména k osvěžení. Část tekutiny se s postupem času přeměňuje na dužinu;
- kokosové mléko je hustá bílá tekutina, která se vyrábí louhováním namleté dužiny v horké vodě. Během procesu se uvolňuje kokosový olej, kvůli kterému je mléko značně tučné;
- kokosová smetana je hutnější verzí kokosového mléka obsahující nižší procento vody. Je vhodnou alternativou smetany ke šlehání;
- kokosový nápoj vzniká jako směs kokosového tuku a dalších ingrediencí. Nejedná se tak o 100% kokosový produkt.
Mezi nejoblíbenější kokosová mléka se řadí ty od značek Aroy‑D nebo Real Thai. Ochutnej také Vilgain Kokosové mléko v plechovce nebo v prášku, které jsou navíc v BIO kvalitě.