O tom, že ovoce obsahuje zdraví prospěšné látky, určitě nepochybujete. Je nadupané vlákninou, vitaminy, minerálními látkami a antioxidanty. Malým minusem může být vyšší obsah cukru (například u banánů, hroznového vína nebo hrušek), což ale samozřejmě souvisí s množstvím snězeného ovoce.
I když je cukr a kalorie v ovoci tím posledním, co by vás mělo zajímat, ani tuto skupinu potravin nelze konzumovat neomezeně. Vybrali jsme pro vás 5 druhů, které obsahují nejméně cukru a které vám přijdou vhod třeba při redukci hmotnosti.
1. Kiwi
Kiwi je malé zelené ovoce s chlupatou slupkou, která není jedlá. Jeho nakyslá chuť a výrazná barva z něj dělá skvělý doplněk ovocných salátů. Jíst ho ale můžete jen tak nebo přihodit k řeckému jogurtu a granole nebo müsli a pochutnat si na chuťově skvělé a nutričně nabušené snídani nebo svačině. Plusem je, že v obchodech je k dostání prakticky po celý rok. Dalším benefitem je vysoký obsah vitaminu C.
Jedno kiwi váží kolem 80 g, ve 100 g najdete 9 g cukru.
2. Vodní meloun
Jasně, meloun je druh plodové zeleniny, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Proto má svoje čestné místo i v našem výběru. Vodní meloun je ikonickým symbolem léta. Miska této vychlazené pochoutky je pro mnohé vytouženou odměnou po náročném horkém dni. Díky vysokému obsahu vody také může pomoci s pitným režimem.
Kromě toho také obsahuje draslík, vitamin C a další antioxidanty, jako je třeba lykopen. V malém množství obsahuje i aminokyselinu citrulin, která dokáže zlepšit prokrvení a sportovní výkon. Sílu jako od preworkoutu ale čekat nemůžeme. Určitě se shodneme, že nejvíc si na něm pochutnáte jen tak. Ať už meloun jíte nakrájený na kostky nebo s gustem krájíte na plátky. Přidat ho ale můžete třeba do smoothies.
Jeden střední plátek melounu má 200 g a obsahuje 12 g cukru (6 g na 100 g).
3. Grep
Grep je typický svojí mírně hořkou chutí, zato je ale pořádně osvěžující. Citrusy obecně jsou výborným zdrojem vitaminu C a vlákniny. Jezte je ideálně tak, jak je příroda nabízí. Odšťavněním se zbytečně ochuzujete o výše zmíněnou vlákninu. Grep si přidejte do ovocných, ale i zeleninových salátů. A pozor: rozkrojit grep na půl a bohatě jej posypat cukrem (jak to dělávaly naše babičky) nebude ideální nápad.
Jeden kus váží přibližně 150–200 g, přičemž ve 100 g najdeme 7 g cukru.
4. Borůvky
Borůvky jsou zcela právem řazeny mezi “superpotraviny”. Borůvky a další lesní plody (maliny nebo ostružiny), pozitivně působí na hladinu cholesterolu a mají antioxidační vlastnosti. Přítomné antokyany působí jako nootropika. To jsou látky, které mohou zlepšit mentální výkon a soustředění. V létě je jezte čerstvé a přidejte třeba do ovesné kaše. Nezapomeňte si udělat železné zásoby na zimu. To je zase oceníte při pečení nejednoho koláče.
Borůvky ve 100 g obsahují 6 g cukru.
5. Nektarinka
I nektarinky patří k typicky letními ovoci. Díky obsahu vitaminu C a A bojují proti oxidačnímu stresu a pomáhají chránit buňky před stárnutím. Obsažená měď zase napomáhá udržení hladké a zářící pleti, což ocení hlavně ženy. Výborně chutnají třeba s řeckým jogurtem a medem. Nebojte se ale ani jejich využití v zeleninových salátech: přidejte je k mozzarelle s rajčaty a bazalkou, zakápněte trochou balsamica a olivového oleje a uvidíte, že tohle letní kombo posunete na další level.
Jedna nektarinka váží kolem 120 g, přičemž ve 100 g je 8 g cukru.
Co si z toho odnést?
Všechny druhy ovoce jsou nabité zdraví prospěšnými živinami. Právě obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů ovoce odlišuje od průmyslově zpracovaných sladkostí. Stejně jako u mnohých dalších potravin je ale klíč v jeho množství. Ovoce byste za den měli sníst kolem 200 g. Pokud si s železnou pravidelností dopřáváte 5 nektarinek a večer to zajíte ohromnou mísou melounu, příjem cukru povážlivě naskáče.
Více zajímavostí o ovoci a jeho využití si můžete přečíst v našich článcích: