Nakládaná červená řepa s křenem

40 min.
Komentáře
Nakládaná červená řepa s křenem
ilustrační foto, zdroj: healthyseasonalrecipes.com

Nakládaná řepa je super doplnění zeleninové přílohy u tvého oblíbeného jídla. Využiješ jí jak v létě během grilovaček, tak i v zimě a na podzim třeba jako pikantní doplnění masa. My k ní přidali ještě křen, aby měla trochu grády a musíme říct, že je výborná snad ke všemu i na mini snackování, když máš na něco chuť. 👌🏻

Nákup použitých surovin pro recept

1 porce obsahuje

  • 738 kcal
  • 127 g sacharidů
  • 12 g tuků
  • 19 g bílkovin

Na 1 porci

Postup

  1. Řepu oloupej a nakrájej na tenké plátky. Uvař jí v osolené vodě dokud nezměkne a poté jí nech vychladnout.

  2. Ve velkém hrnci přiveď k varu vodu, ocet, cukr, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vař asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily a cukr se rozpustil a poté sundej z plotny.

  3. Mezitím si oloupej a nastrouhej křen. My použili 100 g, ale množství si uprav podle toho, jak chceš mít výsledek pikantní.

  4. Před kompletací je důležité sterilovat sklenice - to uděláš několika způsoby. My je doporučujeme pořádně umýt jarem v teplé vodě, opláchnout a dát vyschnout na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  5. Do takto připravených sklenic začni skládat plátky uvařené řepy, nastrouhaný křen a když máš sklenici téměř plnou, nalij do ní octový roztok. Všechny ingredience musí být ponořené a tekutina musí zasahovat až po okraj nádoby.

  6. Sklenice pak pevně uzavři a nech konzervovat - ve vodní lázni asi 15 minut, aby se sklenice dobře zavařily.

  7. Po zavaření nech vychladnout a uskladni v chladném a tmavém místě.

    👉🏻 dobře uskladněná řepa ti doma vydrží klidně několik měsíců, časem se jejích chuť díky uležení všech surovin ještě zlepší. I tak ale vždy zkontroluj, že je sklenice i její obsah v pořádku.

Použité produkty v receptu

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Domácí kimchi

Domácí kimchi

Řepová pomazánka

Řepová pomazánka

Karbanátky z červené řepy s balkánským sýrem

Karbanátky z červené řepy s balkánským sýrem

Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Růžové těstoviny s omáčkou z červené řepy

Růžové těstoviny s omáčkou z červené řepy

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Pomazánka z červené řepy s vajíčkem

Pomazánka z červené řepy s vajíčkem

Placičky z červené řepy s tzatziki

Placičky z červené řepy s tzatziki

Steak z tuňáka v sezamu se salátem

Steak z tuňáka v sezamu se salátem

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Domácí omáčky na grilování

Domácí omáčky na grilování

Salát z červené řepy s kuřetem a fetou

Salát z červené řepy s kuřetem a fetou

Obložený talíř na grilovačku

Obložený talíř na grilovačku

Plněné portobello na grilu

Plněné portobello na grilu