Nakládaná řepa je super doplnění zeleninové přílohy u tvého oblíbeného jídla. Využiješ jí jak v létě během grilovaček, tak i v zimě a na podzim třeba jako pikantní doplnění masa. My k ní přidali ještě křen, aby měla trochu grády a musíme říct, že je výborná snad ke všemu i na mini snackování, když máš na něco chuť. 👌🏻
1 porce obsahuje
- 738 kcal
- 127 g sacharidů
- 12 g tuků
- 19 g bílkovin
Na 1 porci
- 1 kg červené řepy
- 100 g křenu
- 500 ml vody
- 200 ml jablečného octa
- 150 g třtinového cukru
- 20 g soli
- 2 bobkové listy
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1/2 čajové lžičky celého pepře
Postup
-
Řepu oloupej a nakrájej na tenké plátky. Uvař jí v osolené vodě dokud nezměkne a poté jí nech vychladnout.
-
Ve velkém hrnci přiveď k varu vodu, ocet, cukr, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vař asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily a cukr se rozpustil a poté sundej z plotny.
-
Mezitím si oloupej a nastrouhej křen. My použili 100 g, ale množství si uprav podle toho, jak chceš mít výsledek pikantní.
-
Před kompletací je důležité sterilovat sklenice - to uděláš několika způsoby. My je doporučujeme pořádně umýt jarem v teplé vodě, opláchnout a dát vyschnout na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
-
Do takto připravených sklenic začni skládat plátky uvařené řepy, nastrouhaný křen a když máš sklenici téměř plnou, nalij do ní octový roztok. Všechny ingredience musí být ponořené a tekutina musí zasahovat až po okraj nádoby.
-
Sklenice pak pevně uzavři a nech konzervovat - ve vodní lázni asi 15 minut, aby se sklenice dobře zavařily.
-
Po zavaření nech vychladnout a uskladni v chladném a tmavém místě.
👉🏻 dobře uskladněná řepa ti doma vydrží klidně několik měsíců, časem se jejích chuť díky uležení všech surovin ještě zlepší. I tak ale vždy zkontroluj, že je sklenice i její obsah v pořádku.