Využíváte ve svém jídelníčku superschopnosti potraviny s exotickým názvem quinoa? Stejně jako většina příloh obsahuje komplexní sacharidy. Co má ale oproti ostatním navíc, je pořádná nálož bílkovin z přírodních zdrojů, které mohou šikovně oživit náš jídelníček. Neméně významný je také obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a také vitaminů, jako jsou například ty ze skupiny B, vitamin C, E a provitamín beta‑karoten.
Aby to celé bylo ještě o chlup exotičtější, quinou jsme tentokrát využili při přípravě japonského sushi. Vychutnat si ho můžete třeba jako odlehčenou večeři nebo s jeho pomocí vykouzlit originální jednohubky pro návštěvu.
Obsahuje
- 44 kcal
- 5 g sacharidů
- 2 g tuků
- 1,5 g bílkovin
Ingredience
- 200 g quinoi
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička soli
- 4 plátky nori řasy
- 1 avokádo
- 70 g mrkve
- wasabi pasta
- nakládaný zázvor
- 70 g červeného zelí
Postup
-
Quinou omyjeme, nasypeme do hrnce a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Vaříme cca 10 minut. Jakmile quinoa nasákne všechnu vodu a je hezky nadýchaná, ochutíme ji rýžovým octem, javorovým sirupem a solí.
-
Jakmile je quinoa vychladlá, začneme s přípravou rolek. Na podložku položíme jeden plát řasi nori (lesklou stranou dolů). Na něj rovnoměrně rozprostřeme cca 1/4 quinoi tak, aby na vrchní straně plátu zůstal volný okraj cca 2 cm (viz foto).
-
Na quinou potom odspodu rozmístíme připravené ingredience.
-
Opatrně zarolujeme podle následujícího videa.
-
Hotové roličky uložíme do lednice mezi tím, co připravujeme další. Po vyndání je naporcujeme ostrým nožem na sedm kusů.
-
Podáváme s nakládaným zázvorem a wasabi pastou.
-
Nafotíme na Instagram a sdílíme s hashtagem #aktinrecepty.