Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů - má smysl?

Petr Loskot
Petr Loskot 18. 2. 2021
Uložit článek
Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů  - má smysl?

Kdo by nechtěl najít fontánu věčného zdraví a krásy, která by mu zajistila mladistvě vypadající pleť bez vrásek a odolné klouby? Troufnu si říci, že o tomhle sní snad každý, kdo alespoň trochu dbá o svůj vzhled a chce se naplno hýbat bez bolesti. V poslední době roste obliba všemožných doplňků stravy s obsahem bílkoviny kolagenu, která by vám měla zajistit pevnou pleť bez vrásek i zdravé klouby. Je to je jen klamavá reklama ze strany prodejců, nebo na těchto suplementech doopravdy něco je a má smysl je vyzkoušet?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co je to vlastně ten kolagen?

  • Jaké druhy na trhu existují a liší se nějak?

  • Proč by vám měl zrovna kolagen zajistit hezkou pleť a zdravé klouby?

  • Jak se na tyto účinky dívají vědecké studie?

  • Má smysl za těmito účely kolagen užívat a jak ho dávkovat?

Proč zrovna kolagen? V našem těle je důležitou bílkovinou pojivových tkání.

Všechny tkáně živých organismů, mezi které patří např. kosti, svaly, chrupavky, tkáně orgánů, vlasy, kůže, jsou tvořeny proteiny. Již na první pohled se tyto tkáně liší. Jsou totiž tvořeny jinými typy bílkovin, které jsou složeny z odlišného spektra aminokyselin. Názorně si to můžeme představit jako domečky ze stavebnice Lego. Každý dům (bílkovina) je jiný - postavený z odlišných součástek (aminokyselin), a proto vypadá jinak a má jiné vlastnosti (tvar, funkce, pevnost, pružnost). 

Základním proteinem pojivových tkání, mezi které se řadí kůže (pokožka) nebo chrupavky atd., je právě bílkovina zvaná kolagen. Věda o tkáních histologie rozlišuje asi 11 typů kolagenu. Z pohledu článku je pro nás nejdůležitější kolagen I. typu zastoupený hlavně v kůži a kolagen II. typu nalézající se naopak zejména v chrupavkách.

Jaké druhy kolagenu můžeme na trhu s doplňky stravy nalézt?

Nejčastěji se setkáme s tzv. hydrolyzovaným kolagenem (nejčastěji I., II. typu nebo III. typu, či bez bližšího upřesnění), který je také znám pod názvem kolagenové peptidy nebo hydrolyzovaná želatina. Hydrolýzu můžeme chápat jako “předtrávení”, které zvyšuje stravitelnost jinak hůře vstřebatelného kolagenu. Často mají tyto kolageny různé “brandové” názvy. Jejich původ je např. z chrupavek rejnoků, žraloků, může být ale i vepřový nebo hovězí. Hydrolyzovaný kolagen lze koupit buď jako samostatný produkt (forma kapslí, ochuceného prášku, podoba nápoje), nebo jako součást komplexnějších kloubních výživ.

Druhým typem kolagenu ve výrobcích je tzv. nedenaturovaný kolagen II. typu. Nejznámějším a dosud také nejprobádanějším kolagenem tohoto typu je nedenaturovaný (nativní) kolagen s názvem UC-II původem z kuřecí chrupavky sterna (hrudní kosti). Lze ho pořídit samostatně v kapslích, nebo je součástí vícesložkových kloubních výživ.

obrázek z istockphoto.com

Jakými způsoby by nám podle vědeckých studií měl být kolagen užitečný?

1) Hydrolyzovaný kolagen, respektive jeho aminokyseliny, mohou být využity jako stavební kameny pro opravu a regeneraci tkání 

Hydrolyzovaný kolagen se po požití v tenkém střevě díky trávicím enzymům rozloží až na jednotlivé aminokyseliny, které krví doputují třeba do naší kůže a tam se mohou podílet na její obnově jako stavební kameny. Jistým problémem je ale fakt, že nejsme schopni zajistit, aby se tyto aminokyseliny dostaly přímo na místo určení v našem těle, kam potřebujeme, mohou být totiž využity kdekoliv jinde. 

Zároveň je tu i další otázka. Proč si naše tělo nevytvoří z ostatních přijatých bílkovin ze stravy právě tyto aminokyseliny (většina aminokyselin kolagenu je totiž neesenciálních - tělo si je umí vytvořit samo) a podle potřeby je do postižených tkání samo nedodává? Proč k tomu užívat právě kolagen, pokud máme jinak dostatek kvalitních bílkovin ve stravě, které se na obnově našich tkání přirozeně podílí? Odborníci proto pochybují, zda na základě tohoto mechanismu můžeme pozitivní účinky kolagenu vysvětlit.

2) Hydrolyzovaný kolagen obsahuje specifické peptidy, které v buňkách fungují jako signální molekuly a dávají buňkám “příkaz” tvořit více kolagenu

Už nějakou dobu se ví, že do krevního oběhu se z tenkého střeva nevstřebávají pouze jednotlivé aminokyseliny, ale může se jednat i o krátké (di-, tri-) oligopeptidy, tedy útvary několika aminokyselin. Ty mohou doputovat do příslušných tkání a působit zde jako specifické signální molekuly, které buňkám dávají “příkaz” k tvorbě více kolagenu. Zároveň mohou působit jako antioxidanty chránící již existující kolagen ve tkáních před poškozením oxidačním stresem.

3) Nedenaturovaný kolagen II. typu může ovlivňovat naši imunitu a působit ve tkáni chrupavky protizánětlivě

Předešlé dva body se týkaly hydrolyzovaného kolagenu a lze je vztáhnout na možné pozitivní ovlivnění zdraví kůže i chrupavek. Nedenaturovaný kolagen II. typu a jeho působení je naopak specifické pouze pro tkáň chrupavek. 

Studie ukazují, že nedenaturovaný nativní kolagen II. typu může ovlivnit aktivitu imunitních buněk usídlených v lymfatické tkáni tenkého střeva (tzv. Peyerovy plaky). Ty jsou aktivovány právě kolagenem a tímto jsou vyslány do zánětlivě poškozené tkáně chrupavky, aby zde působily protizánětlivě a tlumily typické projevy zánětu - bolest, otok, zhoršení funkce. Zkoumání tohoto mechanismu účinku nedenaturovaného typu ovšem nadále probíhá.

obrázek z istockphoto.com

Jak na tyto účinky kolagenu nahlížet optikou vědeckých studií?

1) Užívání hydrolyzovaného kolagenu a vliv na kvalitu kůže

Ve studiích zkoumajících vliv kolagenu na zdraví kůže se sleduje např. hydratace kůže, její elasticita, míra vrásek atd. Na úrovni samotných buněk tvorba kolagenu a dalších látek tvořících strukturu pokožky. Podle této review se denní dávkování hydrolyzovaného kolagenu pohybuje v rozmezí 1–10 g, přičemž nejvíce studií používalo dávkování 2,5–5 g. 

Lze říci, že pozitivní vlivy na kvalitu pleti byly prokázány. Ovšem do hry vstupuje mnoho faktorů a rozdíl v kvalitě pleti ve statistické hře čísel na papíře "před" a "po" ještě nemusí znamenat viditelný výsledek na samotné pokožce, se kterým by byl uživatel spokojen.

2) Užívání hydrolyzovaného kolagenu a vliv na zdraví kloubů

Zřejmě nejucelenější pohled na efekt užívání hydrolyzovaného kolagenu na zdraví kloubních chrupavek (nejčastěji v případě osteoartritidy kolenního kloubu) poskytuje tato systematická review z roku 2020. Jak lze interpretovat její závěry? Poměrně obtížně.

Studií je hodně, jsou různé kvality, různé délky trvání, zkoumají odlišné faktory (bolest, pohyblivost, ztuhlost, atd.), účastní se jich jedinci s různě závažnými obtížemi a určitou roli může hrát i to, kdo daný výzkum sponzoruje. A nakonec - výrazně se liší i denní dávkování kolagenu, které se ve studiích pohybuje v rozmezí cca 1–10 g denně. V některých studiích proto pozitivního účinku dosaženo bylo, v některých naopak ne. 

V meta-analýze z roku 2019 najdeme 5 studií nejvyšší kvality (RCT), ve 3 z nich bylo použito dávkování 10 g denně. Tato práce potvrdila pozitivní efekt užívání kolagenu na projevy osteoartritidy. Můžeme tak předpokládat, že pokud chceme užívat hydrolyzovaný kolagen pro kloubní zdraví, je třeba zapotřebí poněkud vyšších dávek (kolem 10 g denně), abychom mohli očekávat nějaký efekt.

3) Užívání nedenaturovaného kolagenu II. typu a vliv na zdraví kloubů

Nedenaturovaný kolagen II. typu se liší v mechanismu účinku i v použitém dávkování. Pokud se podíváme do systematické review, uvidíme, že denní dávka UC-II ve studiích je nejčastěji “pouhých” 40 mg denně. Právě i toto dávkování bych doporučil do praxe, pokud byste tento kolagen chtěli vyzkoušet. 

obrázek z amershamchiropractic.co.uk

Co si z toho vzít? Má tedy smysl užívat kolagen a jaké zvolit dávkování?

Vědci znají mechanismy účinku, které zřejmě stojí za možným pozitivním vlivem užívání kolagenu na hezčí pleť a zdravé klouby. Do hry ovšem vstupuje mnoho proměnných (dávka kolagenu, závažnost a typ vašich obtíží), takže říci s nějakou větší jistotou, že užívání kolagenu vám v tomto ohledu skutečně pomůže, není možné. Proto nezbývá než případně vyzkoušet, zda zrovna u vás by se pozitivní efekt jeho užívání projevil. Nelze však čekat zázraky, pořád se jedná o doplňky stravy, které narozdíl od léčiv nemusí mít (nemají) prokázanou skutečnou účinnost. 

Pokud bychom kolagenem chtěli podpořit zdraví pokožky, za vhodně zvolenou dávku lze podle studií považovat množství cca 2,5–5 g hydrolyzovaného kolagenu denně. Zároveň se jistě vyplatí nepodceňovat i příjem dalších látek, které se podílí na metabolismu kolagenu - vitamin C, zinek

V případě kloubního zdraví a hydrolyzovaného kolagenu lze doporučit dávkování v rozmezí 5–10 g denně. V tomto případě bych se opravdu nebál dávky až 10 g denně (např. 2x5 g denně s jídlem), kolagen je přece jenom “pouhá” bílkovina a nemá žádné “nežádoucí účinky”.  

U nedenaturovaného kolagenu (UC-II) bych zvolil dávku 40 mg nalačno. V obou případech bych kolagen doplnil dalšími látkami s možným pozitivním účinkem na kloubní zdraví - glukosaminem, chondroitinem, MSM, případně bylinnými extrakty s protizánětlivým účinkem (kurkumin, boswellia serrata).

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
8 Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________