Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?

18. 7. 2022
Komentáře
1
Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

V dnešní době již nikdo nepochybuje o tom, že naše strava má obrovský vliv na naše zdraví. Spojitost mezi výživou a největšími lidskými zabijáky, jako jsou onemocnění srdce a cév a nádory, je více než zřejmá.

Existuje však podobný vztah i mezi výživou a akné? A co třeba takové mléčné výrobky? Dnešní článek vám na tyto zapeklité otázky poskytne odpovědi!

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co je to vlastně akné a jaké má příčiny
  • Že výživa může mít negativní vliv na projevy akné
  • Jestli je konzumace mléčných výrobků pro výskyt akné nejrizikovější
  • Jaké látky v naší stravě mohou mít na akné pozitivní vliv a pomoci s jeho léčbou

Výživa je jedním z klíčových faktorů, které mohou ovlivnit vznik akné

Akné a jeho projevy vám nemusím dlouze představovat. Jedná se o onemocnění, se kterým se někdy v životě setkal snad každý z nás. Riziko tvorby akné je dáno tím, kolik se nám přirozeně tvoří kožního mazu v mazových žlázkách a jak rychle dochází k neustálému obnovování buněk pokožky (tzv. zrohovatělých buněk) a jejich odstranění. Velkou roli hraje i přítomnost bakterií na pokožce. 

Nadměrná produkce mazu nebo zrohovatělých buněk může vést v případě ucpání žlázky k zánětu. A dál už to všichni známe... 

Tvorba mazu a rychlost obnovy buněk je z části dána geneticky, z části je dána následujícími faktory:

  • Důležitý je hormon testosteron, který zvyšuje produkci kožního mazu. Čím více je ho produkováno, tím hůře. Období puberty je pro výskyt akné zpravidla nejtypičtější. A důvod? Vysoká hladina testosteronu, která je v pubertě nejvyšší. To samé platí i při užívání anabolických steroidů.
  • Další roli hrají probíhající onemocnění (syndrom polycystických ovarií, problémy s rovnováhou pohlavních hormonů), péče o pleť, stres, kouření a již vzpomínaná výživa.
Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?

Můžou některé potraviny podporovat vznik akné?

Po pravdě řečeno, vliv stravy na průběh akné je poměrně kontroverzním tématem. Někteří lékaři možný vliv výživy na akné uznávají, jiní naopak nikoliv. Odborná literatura však mechanismy, kterými výživa může ovlivnit tvorbu mazu, obnovování buněk pokožky i zánět, popisuje.

Reakce na určité potraviny a látky ale může být u každého z nás velmi odlišná. To, co zhoršuje akné u jednoho člověka, naopak nemusí mít nejmenší vliv u jiného.

Akné může zhoršovat vysoký příjem cukrů, soli nebo špatná skladba tuků ve stravě

  • Vysoký příjem jednoduchých sacharidů zvyšuje vylučování hormonu inzulinu. Inzulin může mít vliv na růst a dělení buněk v pokožce, rychlejší dělení znamená vyšší riziko ucpání žlázky. Inzulin také může podporovat tvorbu testosteronu, který zvyšuje tvorbu kožního mazu.
  • Nadměrný příjem omega‑6 mastných kyselin a nedostatečný příjem omega‑3 MK může negativně ovlivnit průběh zánětlivé reakce v pokožce. Ne nadarmo nám všichni dokola radí, abychom jedli více ryb. Typická západní strava svým složením tuků vzhledem k tomuto nepoměru také může přispívat k vyššímu riziku vzniku akné.
  • Podobná hypotéza byla vyřčena i pro vysoký příjem soli. Některé studie totiž prokázaly zvýšení zánětlivé odpovědi ve spojitosti s kuchyňskou solí.

Jak je to s těmi mléčnými výrobky, jsou opravdu nejrizikovější pro výskyt a průběh akné?

Zdaleka nejstudovanější skupinou potravin ve vztahu k akné jsou mléčné výrobky. Proč tomu tak je?

  • Mléčné proteiny mají specifickou skladbu aminokyselin, které mají poměrně velký vliv na vylučování inzulinu a dalších hormonů, jako je IGF‑1. Právě tyto hormony zvýšeně stimulují růst a dělení buněk (nejen) v pokožce, a tím i u citlivějších z nás mohou teoreticky přispívat k akné.

Na vztah mezi konzumací mléčných výrobků a výskytem akné byla provedena řada studií. Jejich problémem je však fakt, že pozorují pouze souvislost mezi těmito dvěma současně vyskytujícími se jevy, proto nám nedokáží přesně odpovědět, zda mléčné výrobky skutečně mohou akné zapříčiňovat nebo zhoršovat, či nikoliv.

  • Juhl a kolegové (2018) ve své metaanalýze dospěli k zajímavému závěru. Lidé, kteří týdně vypili 2–6 sklenic mléka, měli o 24 % vyšší šanci výskytu akné než ti, co vypili jednu a méně sklenic týdně. Při konzumaci jedné sklenice denně šance výskytu akné vzrostla o 41 %, při konzumaci 2 sklenic denně a více dokonce o 43 %. V podobném duchu vychází vztahy i pro jiné mléčné výrobky (sýry, jogurty) i výsledky jiných metaanalýz.
Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?

Máme se tedy cukrům, soli a mléčným výrobkům vyhýbat obloukem?

Určité potraviny skutečně mohou mít vliv na průběh a závažnost akné, každý ale na konkrétní potraviny reaguje jinak, proto nemůžeme říci, že právě u vás dojde po vyřazení těchto potravin ke zlepšení projevů akné. Nezbývá nic jiného, než takové potraviny případně zkusit vyřadit.

Chcete se dozvědět o problematice výživy a akné ještě více? Pak doporučuji k přečtení jednu kvalitní bakalářskou práci, která na toto téma vznikla!

Jaké látky nám mohou pomoci proti akné? Třeba rybí olej nebo zinek!

  • V jedné studii byl výskyt nízkých hladin vitaminu D častější u lidí s akné ve srovnání s lidmi bez akné. Následná suplementace vitaminu D snížila výskyt zánětlivých pupínků na kůži.
  • Vitamin A a vitamin E se řadí mezi silné antioxidanty, které mají pozitivní vliv na složení mazu a chrání pleť. Léčivý přípravek Roaccutane je navíc svojí strukturou velmi podobný vitaminu A.
Nedostatek zinku: akné, přibírání i nižší hladina testosteronu
Nedostatek zinku: akné, přibírání i nižší hladina testosteronu
Zinek je jednou z velmi opomíjených minerálních látek ve výživě sportovců, která ale může mít opravdu silnou schopnost ovlivnit vaši výkonnost a pracovat i se silovými schopnostmi nebo s produkcí hormonů. Proč se může vyplatit suplementovat zinek?
Sypači pozor! Podle jakých příznaků na těle poznáte užívání anabolických steroidů?
Sypači pozor! Podle jakých příznaků na těle poznáte užívání anabolických steroidů?
Užívání anabolických steroidů je široce rozšířené ve fitness a kulturistice. Víte ovšem, jak se užívání anabolických steroidů na našem těle podepíše a co pomyslně dáváme na obětní oltář za velké a masivní svalstvo?
PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?
PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je jednou z nejčastěji se vyskytujících endokrinopatií u žen v plodném věku. Jaké jsou možnosti léčby tohoto onemocnění a proč je důležitá také změna životního stylu?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mléčné výrobky jsou strašákem moderní doby. Následkem jejich očerňování, nárůstu počtu veganů a alergií roste na našem trhu výběr alternativ mléčných výrobků. Ještě než poběžíte do zdravé výživy pro rýžový jogurt, přečtěte si tipy, na co si dát při výběru těchto alternativ pozor.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?