Utajená perla – micelární kasein

Utajená perla – micelární kasein

Mléčný protein je v průměru tvořen z 80% kaseinem, zbytek tvoří různé druhy syrovátkového proteinu. Kasein je hlavní zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů, které jsou nezbytné pro růst mladých zvířat. Syrovátková složka slouží taktéž jako zdroj aminokyselin a navíc obsahuje některé bioaktivní a potenciálně zdraví prospěšné proteiny jako imunoglobuliny, dále proteiny, jež mají za úkol vázat kyselinou listovou coby prvek nezbytný k syntéze nukleových kyselin a krvetvorby, laktoferin, laktoperoxidázu a lyzozym. Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů (imunopeptidy, kaseinfosfátové peptidy a další). Z uvedeného je zřejmé, že užívání kombinace kaseinu a syrovátkových proteinů, nabízí významný výživový a zdravotní prospěch.

micelární kaseinJak pracuje?

Kasein se vyskytuje v různých typech a formách. Protože není smyslem ani cílem tohoto článku jeho chemický rozbor, nýbrž alespoň ve stručnosti nastínit jeho praktický význam jakožto optimálního zdroje bílkovin, podívejme se raději, jakým způsobem v těle pracuje. S ohledem na svoji strukturu se kasein chová odlišně od trávení syrovátkových proteinů. Ty jsou tráveny a tělem zužitkovány poměrně rychle, kasein je tráven podstatně pomaleji. Po spolknutí vytvoří v žaludku formu jakéhosi gelu. Tato schopnost vytvoření sraženiny z něj dělá velmi efektivní a pohotový zdroj aminokyselin zdroj výživy, neboť představuje vytrvalý zdroj aminokyselin proudících do krevního běhu a to po velmi dlouhou dobu 7 až 8 hodin.


Proč se vyplatí věnovat mu pozornost?

Jak už vyplývá z výše uvedeného, kasein je používán atlety, kulturisty a dalšími sportovci jako zdroj pomalu se trávícího proteinu. Pomalé uvolňování aminokyselin do krevního oběhu má anti-katabolický efekt pro tělo, dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a znemožňuje poškození svalů. Z uvedeného důvodu jej sportovci obvykle konzumují před spaním, aby v co možná nejvyšší míře zabránili katabolismu. Není bez zajímavosti, že některé výzkumy ukazují, že kombinace kaseinu a syrovátkového proteinu jakožto po tréninkového nápoje může podněcovat růst svalů, oproti nápojům skládajícím se pouze ze syrovátkových proteinů; karbohydrátových nápojů; případně kombinace syrovátkových proteinů a karbohydrátů. Vědci pracují s hypotézou, že syrovátkový protein podporuje krátkodobou syntézu bílkovin a zotavení, zatímco pomalu trávící se kasein má antikatabolický efekt.


Na trhu je jich mnoho druhů, jaký vybrat?

V oblasti sportovní výživy se vyskytují prakticky tři druhy kaseinových preparátů na trhu – kaseinát vápenatý, micelární kasein a izolát mléčného proteinu. Nejméně vhodnou formou je kaseinát vápenatý. Micelární kasein je ze 100% tvořen kaseinem a s ohledem na trávení, bioaktivní složky a kvalitu, je mnohem vhodnější. Izolát mléčného proteinu obsahuje 80% kaseinu a 20% syrovátkových proteinů. Jedná se sice o poměrně oblíbenou formu proteinových přípravků, avšak zároveň je pravdou, že jejich kvalita je značně kolísavá.

Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel, který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Nezaměňujme tento micelární produkt s nekvalitními kaseináty, které jsou vyráběny ze znehodnocených bílkovin.

Pokud jste si do dnešního dne nebyli jisti, jak nejefektivněji zužitkovat náročný trénink, který jste právě podstoupili v posilovně a chcete tělu dopřát to nejlepší, co se dnes na trhu v oblasti výživových preparátů objevuje, věnujte zvýšenou pozornost suplementům, které jsou tvořeny micelárním kaseinem a doplněny 20% syrovátkovým proteinem. Po jeho konzumaci můžete usnout s klidným svědomím, že jste pro svalový růst učinili vše, co bylo ve Vašich silách.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku      Sdílet

převzato z : osvalech.cz, autor: Melounek
  •