Granola je často považována za zdravou součást snídaně a opravdu tomu tak může být. Nesmí se však zapomenout na čtení obalů a je nutné si jako u každé jiné potraviny hlídat složení. Produkty, které naleznete v obchodě, se mohou mezi sebou podstatně lišit a výběrem granoly s nekvalitním složením si můžeme jídelníček nechtěně “obohatit” o cukr, nasycené tuky, sůl a další složky.
A je vůbec možné si koupit kvalitní a zdravou granolu v supermarketu, nebo je lepší si ji připravit homemade?
Na co se v článku zaměříme
Co je granola
Jak si vybrat kvalitní granolu
Jak mezi sebou rozlišit kvalitní a nekvalitní výrobek
Jak si připravit domácí granolu
Co je vlastně granola?
Granola je pečenou směsí obilovin, ořechů, semen, sladidla (cukr, med, sirupy, nízkoenergetická sladidla), tuku a dalších složek v závislosti na příchuti jako je čokoláda, kokos, sušené ovoce, lyofilizované ovoce, pseudoobiloviny a další složky.
Množství tuku v granole může být poměrně velké. Tuk je jednak součástí ořechů, semen, kokosu, čokolády, jednak je nezbytný i přídavek oleje pro dosažení příjemné křupavosti a hezkého zlatavého vzhledu po upečení. To je i důvodem, proč granola mívá vyšší energetickou hodnotu v porovnání s müsli směsmi.
Jak vybrat kvalitní granolu?
Komerčně vyráběná granola může obsahovat vysoké množství kalorií, cukru, tuku (často se jedná o nekvalitní zdroj tuku bohatý na nasycené mastné kyseliny) a dokonce i soli. Je proto nutné číst obaly potravin a najít tu, která bude mít krátké složení, použité suroviny budou kvalitní a nutriční hodnoty budou adekvátní – nízký podíl přidaného cukru a soli, nízké množství nasycených mastných kyselin, vyšší podíl bílkovin a vlákniny.
Na co se při výběru granoly především zaměřit:
1. Obsah cukru
Vybírejte granolu bez přidaného cukru, včetně třtinového a kokosového cukru, glukózového, fruktózového, javorového sirupu, medu a dalších sladidel. Pokud takový výrobek nemůžete nalézt, vybírejte produkty s co nejnižším obsahem cukru (alespoň méně než 16 g cukru na 100 g).
Produkty se sušeným a kandovaným ovocem, medovou příchutí či čokoládou mají obecně více cukru. Zkuste raději vybírat produkt s méně složkami a do pokrmu přidat nasekané kousky kvalitní vysokoprocentní čokolády či nedoslazované sušené ovoce.
2. Zdroj tuku
Vybírejte granolu s obsahem tepelně stabilních olejů, a těch které nezvyšují hladinu krevního cholesterolu, jako je například řepkový, olivový, avokádový olej. Lze si zakoupit i granolu s obsahem kokosového oleje. Ten je také tepelně stabilní, takže by při pečení granoly neměly vznikat karcinogenní látky, při jeho nadměrné konzumaci však může docházet ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Ve složení by mělo být co nejnižší možné množství nasycených mastných kyselin. Avokádový, řepkový a olivový olej, ořechy a semena jsou totiž převážně zdrojem zdraví příznivých mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Množství nasycených mastných kyselin je vyšší, pokud byl při výrobě použit kokosový, palmový a palmojádrový tuk.
Jaké tuky jsou vhodné do zdravého životního stylu se dozvíte v článku 10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
3. Obsah vlákniny
Granola je skvělým zdrojem vlákniny. Ta pochází především z ovesných vloček, ořechů, semen, případně ze sušeného ovoce, čekankového sirupu či pseudoobilovin. Vybírejte granolu s co nejvyšším obsahem vlákniny.
Kvalitní vs. nekvalitní výrobek
Zkuste se nyní podívat na tyto dva produkty:
Kvalitní výrobek jednoduché složení | ovesné vločky, pekany, javorový sirup, mandlový krém, avokádový olej, mandle, dýňová semínka, himalájská sůl |
Nekvalitní výrobek dlouhé složení, z hlediska výživy celá řada zbytečných surovin | ovesné vločky, obilné extrudované výrobky (celozrnná ovesná mouka, pšeničná mouka, cukr, kukuřičný škrob, jedlá sůl, kukuřičná krupice, rýžová mouka, glukóza, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušené odtučněné mléko, ječný sladový výtažek, slunečnicový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma), kousky čokolády (mléčná čokoláda: cukr, plnotučné sušené mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, emulgátor: slunečnicový lecitin; hořká čokoláda: cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma), palmový olej, glukózový sirup, glukózo‑fruktózový sirup, cukr, ovesná vláknina, jedlá sůl, aroma, rostlinný extrakt z Origanum Vulgare |
První z nich lze v závislosti na složení označit jako kvalitní, ten druhý jako nekvalitní. Kvalitní výrobek by měl mít krátké, jednoduché složení. Vstupní suroviny by měly být čerstvé, nikoliv již průmyslově zpracované.
U druhého výrobku vidíte velmi rozsáhlý seznam složek, z nichž některé jsou již před výrobou granoly průmyslově zpracovávány. Tento výrobek obsahuje zbytečně hodně cukru, různé sirupy, mouky, škroby. Je navíc zdrojem nasycených mastných kyselin v podobě palmového oleje, které mohou zvyšovat hladinu krevního cholesterolu.
Jak si připravit domácí granolu
Granolu si můžete připravit i doma sami. Můžete si ji vyladit dle chuťových preferencí a přesně víte, co obsahuje. Nejdůležitější je koupit si kvalitní suroviny. Základ granoly tvoří ovesné vločky, lze však použít i jiné vločky, jako jsou špaldové, pohankové, ječné, jáhlové, amarantové atd. Ty pak smíchejte s vašimi oblíbenými ořechy, semeny, ovocem, vločkami kokosu a dalšími surovinami a kořením v závislosti na příchuti výsledné granoly.
Pro slazení je možné použít menší množství cukru, medu, javorového sirupu nebo sirupu z kořene čekanky, který navíc zvýší obsah vlákniny. Obsah bílkovin lze zvýšit přidáním proteinu nebo vaječných bílků. Bílky mohou také skvěle posloužit ke slepení směsi a nebude pak nutné přidávat žádný tuk.
Zkuste si doma připravit například tuto:
Co si z toho vzít?
Díky obsahu celozrnných obilovin, ořechů, semen, sušeného ovoce vám granola v kombinaci s čerstvým ovocem a fermentovaným mléčným výrobkem zajistí dostatečný přísun vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Na trhu je celá řada výrobků pyšnících se označením granola, mohou mezi nimi být však značné rozdíly. Hledejte výrobky, které mají jednoduché složení, nízký obsah cukru a vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Je také vhodné koukat na kvalitu použitého tuku.
Přípravu domácí granoly zvládne i naprostý začátečník v kuchyni. Výsledek bude určitě stejně chutný jako u kupované granoly, budete však mít naprostou kontrolu nad složením a budete si moct připravit granolu i bez přidaného cukru a tuku, díky čemuž může mít nižší energetickou hodnotu.
Pokud nemáte možnosti si připravovat domácí granolu, koukněte třeba i na naši granolu s pekanovými ořechy. Zdrojem tuku je kvalitní avokádový olej bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, ořechy a semínka. Je také bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.