Ve světě je nádor prsu nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V roce 2012 představoval zhruba 25 % všech nádorů u ženského pohlaví. V České republice se jedná o cca 6000 nových případů ročně. Přitom této nemoci můžeme z velké části předcházet, a to nejen mamografickým screeningem prsou (ten je v České republice hrazený pojišťovnou jednou za dva roky od věku 45 let).
Správná výživa je jedním z několika ochranných faktorů. Proto si řekneme, které potraviny jsou spojovány se snížením, nebo zvýšením rizika vzniku nádoru prsu.
1. Alkohol
Asi není překvapující, že se alkohol drží na první příčce a na kontě má nejpřesvědčivější důkazy. Alkohol riziko nádoru prsu zvyšuje. Způsobů, jak k tomu pravděpodobně dochází, je hned několik, protože zasahuje na více frontách.
- Alkohol zapříčiňuje tvorbu volných radikálů, které pak poškozují DNA a přispívají k procesu nádorového bujení.
- Je metabolizován zejména v játrech, část se ale zpracovává v tkáni prsou, kde také tvoří volné radikály.
- Lidé, kteří alkohol konzumují pravidelně a ve větší míře, mají obecně horší životosprávu a výživu a chybí jim některé důležité živiny. Jsou tak náchylnější k procesu tvorby nádoru.
- Typický je třeba nízký příjem kyseliny listové a její nedostatek je spojen s vyšším rizikem rozvoje nádoru.
Tak si říkám, kolik toho ještě potřebujeme slyšet, abychom dali od té věci ruce pryč? Riziko je totiž spojováno také s velmi nízkou konzumací na úrovni 10 g alkoholu denně, což ještě spadá do denního tolerovatelného množství. Riziko vzniku nádoru prsu to ale zřejmě zvyšuje, proto je ideální nepít alkohol vůbec.
2. Ovoce a zelenina
Ze skupiny zeleniny se jako účinný bojovník snižující riziko rakoviny prsu jeví neškrobová zelenina. Do této skupiny se řadí v podstatě všechny druhy kromě kořenové zeleniny (ta škrob obsahuje):
- košťálová zelenina (brokolice, zelí, květák…)
- listová zelenina (špenát, salát…)
- plodová zelenina (rajče, paprika, okurka…)
Látky v zelenině pozitivně působí na hormonální receptor v tkání prsu, který hraje roli v rozvoji nádoru.
Zelenina, stejně jako ovoce, působí také prostřednictvím karotenoidů. Ty mají antioxidační účinky, čímž chrání buňku před volnými radikály. Karotenoidy jsou navíc výchozí látkou pro vitamin A, který také působí (pozitivně) na nádorové bujení. Nachází se v červeném a oranžovém ovoci a zelenině – meruňky, mango, nektarinky, broskve, rajčata, mrkev, dýně, červený meloun apod, ale také v salátu, špenátu nebo brokolici. Rozhodně se i v tomhle případě hodí konzumovat doporučené množství zeleniny a ovoce, tedy 600 g denně.
3. Potraviny s obsahem vápníku
Vápník je minerální látka, která se účastní procesu bezproblémového dělení buněk a jejich přeměny na buňky se specifickými funkcemi (tzv. diferenciace). Jeho nedostatek tak může způsobit problémy v těchto procesech a přispět k tvorbě nádorových buněk.
Vápník je hojně obsažen v mléčných výrobcích, košťálové zelenině (brokolice, zelí, růžičková kapusta, kedlubna atd.), ořeších a semenech, nebo luštěninách. Množství v jednotlivých druzích se podstatně liší, stejně jako míra, s jakou se vstřebává z trávicího traktu do krve.
- Více se o zdrojích vápníku a jeho vstřebatelnosti dozvíte v článku Kosti rostou pouze do 30 let! Je mléko nejlepším zdrojem vápníku?
4. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky si zaslouží vlastní odstavec, jelikož jsou hlavním zdrojem vápníku v naší stravě. Třeba Eidam obsahuje na 100 g až 950 mg vápníku. Doporučené množství pro dospělého člověka je 1000 mg. 100 g kapusty obsahuje cca 150 mg vápníku. Přestože se nám ho ze zeleniny vstřebá více, stejně je těžké sníst třeba 500 g kapusty denně. Ve formě sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků (společně s dalšími zdroji) není problém naplnit doporučenou denní dávku. Přestože mnoho veganů tvrdí, že mléčné výrobky jsou koktejlem hormonů s negativním vlivem na zdraví prsou, není tomu tak, jelikož to nebylo nikdy prokázáno.
Obsah vápníků u vybraných mléčných výrobků
Potravina | mg vápníku/ 100 g |
Eidam 30 % | 950 mg |
Romadur | 680 mg |
Bryndza | 645 mg |
Balkánský sýr | 400 mg |
Jogurt bílý | 180 mg |
Kefírové mléko | 130 mg |
Polotučné mléko | 125 mg |
5. Sója a fytoestrogeny
Fytoestrogeny jsou rostlinným ekvivalentem estrogenů – hormonů, jejichž nadbytek se může podílet na vzniku nádoru prsu. Nachází se zejména v sóji a sójových výrobcích (tempeh, tofu apod.). Tyto rostlinné náhražky mají podobnou strukturu, a váží se tak na receptory místo estrogenů.
Zdá se, že by mohly riziko nádoru prsu snižovat, a to zejména při dlouhodobé konzumaci (od dětství, což je typické třeba pro Asii, která má výskyt tohoto nádoru nižší). Přestože je jejich vliv na vznik nádoru prsu neustále zkoumán, závěry nejsou zcela jasné, jelikož v některých výzkumech byl jejich příjem spojen se zvýšeným rizikem (více u žen, které nádor měly nebo ho již prodělaly). To ale platí pouze u této skupiny žen a ještě při vysokém množství fytoestrogenů ve stravě. Jinak zdravé ženy si konzumací 1 tofu denně nádor prsu s největší pravděpodobností nezpůsobí, ba naopak, předpokládá se ochranný efekt, jak jsem popisovala výše.
Co si z toho vzít?
Výživa rozhodně přispívá k zvyšování i snižování rizika nádoru prsu. U některých potravin, jako je alkohol, zelenina a ovoce nebo mléčné výrobky, je tento účinek docela silně prokázán. U výživy ale nekončíme, na riziko má vliv také celkový životní styl (pohybová aktivita, kouření apod.), kterému se budeme věnovat v jednom z dalších článků.