Zdravý životní styl a nutričně vyvážená strava je v poslední době obrovským trendem. Pod tlakem společnosti, médií nebo i blízkého okolí však může vztah k jídlu nejednomu přerůst přes hlavu. Proč je nezbytné špatný vztah k jídlu řešit a jak na něm zapracovat, se dozvíte v dnešním článku.
Proč je potřeba nesprávný vztah k jídlu řešit?
Vztah k jídlu neovlivňuje pouze kvalitu a množství jídla jako takového, ale významně zasahuje i do dalších aspektů života. Nesprávný přístup ke stravování tak může být příčinou zvýšeného stresu, přispívat k omezování sociální svobody a dokonce vést k závažným zdravotním problémům, které není radno podceňovat.
Jak poznat, že váš vztah k jídlu není úplně v pořádku a k jakým důsledkům může vést, se dozvíte v našem článku Co všechno může způsobit pokažený vztah s jídlem? Je toho o dost víc, než jen počítání kalorií
6 tipů, jak zapracovat na špatném vztahu s jídlem
1. Vyhněte se nesmyslným zákazům
Každý, kdo se aktivně zajímá o zdravý životní styl, jistě ví, že některé potraviny jsou zkrátka nutričně vyváženější, kvalitnější a pro organismus přínosnější, než jiné. Co si ale pak počít s těmi “jinými”? Znamená to snad, že byste je měli zakopat na zahradě a v obchodě kolem nich chodit se zavřenýma očima?
Ne! Jídlo není pouze palivem, nýbrž hraje významnou roli i ve společenské či kulturní oblasti a v neposlední řadě je také zdrojem potěšení. Je proto naprosto zbytečné a často dokonce i nežádoucí tvořit si škatulky “povolených” a “zapovězených” potravin.
Je jasné, že na kyblíku z KFC nebo čokoládových dortících zdravé tělo a letní formu nepostavíte. Pokud si však tyto “dobrůtky” dopřejete s rozumem, stát se může maximálně to, že se dobře pobavíte s přáteli, uvolníte se a budete mít více energie na dosažení svých cílů.
2. Nenechte jídlo ovlivňovat váš život
Pokud už se vám někdy stalo, že jste po otázce “Nechceš s námi dneska zajít na oběd?” začali v panice přemýšlet o tom, jak přesně nacpete restaurační jídlo do kalorických tabulek a jestli tím náhodou o pár gramů nepřesáhnete svůj denní příjem tuku, zbystřete. Správná a kvalitní výživa je totiž bezpochyby skvělá věc, řídit byste však měli vždy vy ji, nikoliv ona vás.
Neodmítejte proto schůzky s přáteli nebo výlety za dobrodružstvím jen proto, že vám místní jídlo možná přesně nesedne do plánovaného energetického příjmu. Vaše zdraví totiž nestojí jen na jídle, velmi důležitá je také celková psychická pohoda a dlouhodobá udržitelnost. A pokud vám např. obava z nedostatku bílkovin opravdu nedá spát, kvalitní proteinová tyčinka v kapse to přece vždycky jistí.
3. Nesnažte se být perfektní a výčitky pohřběte hluboko pod povrch
V době zaměřené na výkon a perfekcionismus má člověk občas pocit, že i jeho jídelníček musí být něčím dokonalým a bezchybným. Že si zkrátka nesmí dovolit zaváhat. A když už se to náhodou stane, pro poučení je nezbytné se tím užírat minimálně dalších 10 let, pro jistotu. Je vám to povědomé? Takhle tedy prosím ne.
Z nesmyslného omezování a vyčítání se těžko stane životní styl, který si zamilujete a u kterého vydržíte dlouhodobě. A že bez 100 % nasazení nezhubnete? Omyl. Znáte pravidlo 80/20? Dopřejete si pizzu, dortík i skleničku vína a vaše forma může být pořád skvělá. A jak na to? Dozvíte zde: https://aktin.cz/jim‑pizzu‑i‑cokoladu‑presto‑mam‑skvelou‑formu‑znas‑pravidlo‑80‑20
A jak se zbavit výčitek? Jak již bylo zmíněno výše, jídlo není pouze palivo. Má vás také sbližovat s přáteli, dělat vám radost, umožnit vám poznávat nové věci nebo se uvolnit. A pokud vaše čokoláda nebo hambáč splnili byť jen jediný bod, není žádný důvod k jakýmkoliv výtkám. Pokud samozřejmě jde o konzumaci v rozumném množství.
4. Řiďte se svými pocity
Kouzlo pravidelného stravovacího režimu spočívá v tom, že vaše tělo už ví, že kýžené živiny opravdu dostane a nemusí se proto snažit okamžitě uložit každou kalorii na “horší časy”. Další výhodou je, že vám pomůže předejít nepříjemnému hladu, který vás nutí vybírat nevhodné a kaloricky bohaté potraviny a často vede až k nepříjemnému přejedení. Jak přesně hlad ovlivňuje chuťové preference se dozvíte v našem článku Jak hlad ovlivňuje výběr jídla a tloustnutí?
Jak už to ale bývá, všeho moc škodí a jinak tomu není ani v tomto případě. Cpát do sebe násilím zbytky oběda jen proto, že vám to tak vychází v tabulkách a celé odpoledne se pak trápit s nafouklým břichem asi není úplně něčím, co byste si přáli. Zapomeňte proto na často omílané “dokud to nesníš, nehneš se od stolu” a s jídlem končete ve chvíli, kdy se cítíte sytí. Stejně je tomu i s jednotlivými denními jídly. Přestože byste se měli z hlediska prevence hladu snažit o pravidelné stravování, jste‑li ještě plní od snídaně, dopolední svačinu pro jednou s klidným srdcem vynechte.
5. Zkuste mindful eating
Vědomé jedení neboli “mindful eating” je skvělým pomocníkem k plnému uvědomění si jídla, což vám může nahrávat nejen při snaze o zdravější vztah k němu, ale zároveň i při hubnutí, předcházení přejídání nebo rozlišování mezi opravdovým hladem a pouhou “mlsnou”.
Jeho smysl spočívá v principu přestat do sebe pokrm jen beze smyslu házet, ale plně si uvědomovat jeho strukturu, vůni a chuť a sledovat reakce vlastního těla. Napomáhá také k lepšímu uvědomění si pocitu sytosti a zabrání tak tomu, že toho sníte více, než potřebujete. Více informací o vědomém jedení a jak s ním krok po kroku začít se dozvíte zde: https://aktin.cz/mindful‑eating‑5‑kroku‑jak‑zacit‑jist‑vedome‑snadneji‑hubnout‑a‑zbavit‑se‑emocniho‑jedeni
6. Zvažte možnost si o tomto problému promluvit s odborníkem
Vztahy jsou složité struktury a jinak tomu bohužel není ani s tím k jídlu. Promítá se do něj totiž spousta proměnných - negativních i pozitivních zážitků, emocí, zkušeností a častokrát i naprostých nesmyslů, které vám kdysi někdo řekl, ale vám prostě z nějakého důvodu zůstaly v hlavě.
A přitom v žádném případě nejde o nic banálního - špatný vztah k jídlu totiž může vyústit ve zdraví (nebo dokonce i život) ohrožující poruchy příjmu potravy, nebo psychické problémy. Pokud tedy máte pocit, že by se tento stav mohl týkat i vás, nebojte se vyhledat odbornou pomoc v podobě psychoterapie nebo nebo nutričního terapeuta, kteří vám pomohou identifikovat jádro problému a nasměrují vás správným směrem.
Co si z toho vzít?
Jídlo je významným společenským a kulturním faktorem, který je pro člověka zdrojem nejen obživy, ale také potěšení. Nesprávný přístup však může vyústit v negativní vliv na psychickou i zdravotní stránku. Pro dobrý vztah k jídlu je především nutné vyvarovat se nesmyslných zákazů a nedovolit jídlu, aby se stalo středem vašeho vesmíru.
Dobrotu nepřinese ani snaha o perfekcionismus a následnými výčitkami svědomí, které vás u zdravého životního stylu dlouho neudrží. Zkuste se proto raději řídit svými pocity nebo se zaměřit na mindful eating. Pokud máte pocit, že na daný problém nestačíte sami, nebojte se vyhledat pomoc odborníků, kteří vám pomohou nalézt jeho příčinu a pomohou s nápravou.