Že rok co rok bojuješ s tvrdými perníčky? Máme tu pro tebe další tip, jak je připravit tak, aby byly ihned měkké. Na tuhle verzi jsme použili jednu netradiční přísadu - datlovou pastu, která je nejen příjemně osladí, ale hlavně díky ní budou měkké hned poté, co je přendáš z plechu. Tak se pojď podívat, jak na ně!
1 porce obsahuje
- 37 kcal
- 5 g sacharidů
- 2 g tuků
- 1 g bílkovin
Na 40 porcí
- 225 g hladké mouky
- 125 g datlí
- 75 g másla
- 1 vejce
- 35 g Vilgain medu květového
- 1 čajová lžička soli
- 4 čajové lžičky perníkového koření
- voda
- žloutek
- 4 g kypřicího prášku
Postup
-
Nejprve si připravíme datlovou pastu:
Datle celé zalij vodou a nech namočené minimálně dvě hodiny. Jakmile změknou, vlož je i s vodou do mixéru a zpracuj na hladkou pastu.
-
Do misky dej vejce, med, rozpuštěné máslo a datlovou pastu. Promíchej dohromady a následně postupně přidej mouku smíchanou s kypřícím práškem a perníkovým kořením. Vypracuj nelepivé těsto, které zabal do fólie a nech 1‑3 dny v ledničce odležet.
-
30 minut před pečením perníčků těsto vyndej z lednice a nech trochu změknout.
-
Těsto vyválej na lehce pomoučněné ploše na tloušťku asi 3‑4 mm. Vykroj oblíbený tvar a naskládej na plech vyložený pečícím papírem. Peč na 170 ° C 5‑8 minut.
-
Ještě horké je poté potři rozkvedlaným žloutkem.
-
Tak krásné Vánoce!